Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 10 - 15 Οκτωβρίου 2024

233 πόδια ύψος και 16,7 λίβρες ώθησης παράγει ο πύραυλος super heavy, που βοήθησε τον πύραυλο starship να εκτοξευθεί

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 932
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 10 - 15 Οκτωβρίου 2024
© Χ-SpaceX

Τα νέα της εβδομάδας 10 - 15 Οκτωβρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

59,92% έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη εκ νέου πρόεδρος μετά την αμφισβήτηση.

40,08% έλαβε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε δηλώσει ότι το 60% δεν θέλει το Νίκο Ανδρουλάκη, αθροίζοντας τα ποσοστά όλων των υπολοίπων. Για μηχανικός δεν τα πάει και τόσο καλά με την αριθμητική.

212.269 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ πήγαν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή, δηλαδή η συμμετοχή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισαν 303.223 ήταν κατά, περίπου 28,5% μειωμένη.

1.397 ψηφοδέλτια ήταν λευκά. Δηλαδή κάποιος σηκώθηκε από τον καναπέ του, πήγε στο εκλογικό κέντρο και το έριξε λευκό! Πιθανόν για να κάνει «απόσβεση» στο τρίευρο που έδωσε την πρώτη Κυριακή. Μην πάει τσάμπα.

50,26% έλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων στην περιφέρεια Ηπείρου και ήταν η μόνη στην οποία κέρδισε τον Ανδρουλάκη.

82% έλαβε ο Ανδρουλάκης στην Κρήτη, όπου ήταν και η καλύτερη επίδοσή του.

58,95% έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Δήμο της Αθήνας και ο Χάρης Δούκας το υπόλοιπο 41,05%. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη του δημάρχου, ο οποίος θυμίζω ότι στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών είχε λάβει μόλις 14,19%. Πάμε, Χάρη.


3 ώρες καθυστέρησε να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την ανεύρεση τρόπου ώστε να αποκλειστεί ο Στέφανος Κασσελάκης από τις πιθανές νέες εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Ώρα ΣΥΡΙΖΑ, μιάμιση ώρα αργότερα από την ώρα ΠαΣοΚ.

140 «κεντρικοεπίτροποι» (kudos Dora de Tzakris) ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη. 12 ψήφισαν κατά.


55,98% των ψήφων είχε λάβει πριν από ακριβώς έναν χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης και εξελέγη πρόεδρος.


25x12 εκατοστά είναι η διάσταση του αυτοκόλλητου που οφείλουν να κολλήσουν οι οδηγοί ταξί στο όχημά τους και με το οποίο θα ενημέρώνουν τους επιβάτες ότι μπορούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα. Όταν φυσικά δεν είναι «χαλασμένο το μηχάνημα» ή «δεν πιάνει το internet». Γεγονότα που ταλανίζουν τον κλάδο και σίγουρα αποδίδονται σε εκείνους που θέλουν να απαξιώσουν το ταξί».

1.000 ευρώ είναι το πρόστιμο αν το σήμα δεν κολληθεί στις επόμενες 6 εβδομάδες στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος. Η τοποθέτησή του εκεί, όμως, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ορατότητας αλλά και βλάβη στους υαλοκαθαριστήρες, όπως επισημαίνουν σε προσφυγή τους στο ΣτΕ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των οδηγών. Ωραία ιδέα πάντως οι υαλοκαθαριστήρες στο πίσω δεξί τζάμι.


300 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο θα απολαμβάνουν μηνιαίως οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ακόμη κι αν το ποσό λαμβάνεται μέσω πιστωτικής κάρτας.

30% του συνολικού μισθού είναι το ανώτατο όριο αφορολόγητου φιλοδωρήματος σε σχέση με τον μισθό. Δηλαδή δεν μπορεί ο εργοδότης να μετατρέψει εύκολα μέρος του μισθού σε φιλοδώρημα για να γλιτώσει και αυτός αλλά και ο εργαζόμενος φόρους και εργοδοτικές εισφορές.

32 χρόνια υπάρχει ο νόμος για τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων. Ουδείς τον εφάρμοζε, διότι τα ποσά εμφανίζονταν μόνο κατά δήλωση, ήτοι δεν εμφανίζονταν ποτέ. Τώρα που τους «τσίμπησαν» μέσω των POS, ξαφνικά ξεκίνησε η κουβέντα για «ανάλγητους φιλελέδες» που φορολογούν το φιλοδώρημα.


500 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται (με νόμο) για όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος «σερβίρουν» κουβέρ χωρίς να το ζητήσει ο πελάτης. Όποιος πάντως έχει πάει σε ταβέρνα ή εστιατόριο που δεν του έφεραν κουβέρ «άμα τη εμφανίσει», ας το δηλώσει τώρα. Εκεί δεν κάνουμε λόγο για ανάλγητους εστιάτορες.


4 εφοριακοί και ένας λογιστής, φέρονται να είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και συνελήφθησαν την Παρασκευή από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. Είναι η δεύτερη περίπτωση φέτος, μετά από εκείνη της Χαλκίδας. «Να μη στοχοποιούνται οι εφοριακοί», ήταν η αντίδραση συνδικαλιστή των εφοριακών.


10 εκατ. κλεμμένα αρχεία λογαριασμών από τη Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο dark web.

19 ομάδες ransomware δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με στόχο να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα και να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία των θυμάτων τους, ζητώντας οικονομικά ανταλλάγματα για την αποκατάσταση της πρόσβασης. Δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, με τους πιο συχνούς στόχους να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.


31 ετών ήταν ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής ομάδας, Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή στην πισίνα του σπιτιού του.


4% αντί για 3% που είναι σήμερα θα προβλέπεται ως έκπτωση για τη μείωση φόρου σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης.

3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις (απλών περιπτώσεων όπως οι μισθωτοί) θα σταλούν προσυμπληρωμένες την επόμενη χρονιά. Φέτος εστάλησαν 1,4 εκατ. προσυμπληρωμένες δηλώσεις και 420.000 υποβλήθηκαν αυτόματα και χωρίς αλλαγές στην ΑΑΔΕ.


233 πόδια ύψος και 16,7 λίβρες ώθησης παράγει ο πύραυλος (ενισχυτή τον αναφέρουν) super heavy, ο οποίος βοήθησε τον πύραυλο starship να εκτοξευθεί και στη συνέχειa επέστρεψε στη Γη, όπου και «πάρκαρε» πάνω σε μια συσκευή που ονομάζεται chopsticks. Μια έμπνευση του Ίλον Μασκ.

146 μέτρα είναι το ύψος του πύργου στον οποίο στηρίζονται οι ρομποτικοί βραχίονες. Ο ενισχυτής είναι έτοιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επόμενη αποστολή.

2 φορές ισχυρότερος και μεγαλύτερος είναι ο Super Heavy από τους αντίστοιχους «ενισχυτές» που είχαν χρησιμοποιηθεί στις αποστολές Apollo.  


Verba Volant

Ανώνυμη groupie Κασσελάκη

«Ελάτε στις οργανώσεις να σας πηδήσουμε».
Η συντρόφισσα αγωνίστρια κατακεραυνώνει με ερωτικό τρόπο την «ντροπή της Αριστεράς» στη σύρραξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έξω από (όχι και τόσο κεντρικό) ξενοδοχείο. Ο αδόκιμος πολιτικά όρος «πηδήσουμε» δεν έχει αναφορά στο «Τον χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε. Γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε, καθαρίσαμε» του Νιόνιου.

Απόστολος Γκλέτσος

«Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο, τι πιο αριστερό να έχει φροντίσει η πρεσβεία να φέρει από τη χώρα τους ιερόδουλες;»
Ο ερωτισμός είναι διάχυτος στο κόμμα της αριστεράς. Ο υποψήφιος πρόεδρος όμως, πέρα απ’ την επισήμανση ενός υπαρκτού προβλήματος, κάνει έμμεση αναφορά στα ανοιχτά σύνορα και στον διεθνισμό. Τι πιο αριστερό;

Γιώργος Λιάνης

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει συγχωροχάρτι στα πρώην στελέχη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Πάπας της περιόδου Λιάνη (#διπλής) επανέρχεται στο προσκήνιο για να αποκαταστήσει την τιμή της κεντροαριστεράς, στην οποία έχει μια μικρή ελπίδα να τον θεωρήσουν «Νέστορα». Οι αλήτες οι δεξιοί δεν νιώθουν από αγνό σοσιαλισμό.

Νίκος Παπανδρέου

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λάβει υπόψιν του τα πολλά χρώματα που υπάρχουν μέσα στο κόμμα».
Μάλλον θα εννοεί τον πολύχρωμο κόσμο της ελληνικής αριστεράς. Όντως υπάρχει λατρεία μέρους των ηγετικών στελεχών για «συνεύρεση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά οι ψηφοφόροι που καταψήφισαν αυτές τις απόψεις της «φρουράς ΓΑΠ» έχουν διαφορετικές διαθέσεις. Κυρίως μοιάζουν αντισύριζα.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.