Πολιτικη & Οικονομια

Η νέα, καλύτερη ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη

Η κάλπη έβγαλε ενισχυμένο τον πρόεδρο και πιο δυνατό το ΠΑΣΟΚ, εν μέσω ευνοϊκής πολιτικής συγκυρίας

Ηλένα Κρητικού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βγήκε διπλά κερδισμένος από την αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ και τώρα μένει να φανεί πώς θα αξιοποιήσει όλα τα ατού που έχει στη διάθεσή του

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης «αναβαπτίστηκε», με μια εσωκομματική διαδικασία που ενίσχυσε τη θέση του και αύξησε το κύρος του κόμματος. Οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλαν μόνο το 60% για τον Νίκο Ανδρουλάκη· άναψαν έναν προβολέα πάνω στο Κίνημα, σε ένα σημείο καμπής της πολιτικής ζωής του τόπου: τη στιγμή που η κυβέρνηση αρχίζει να δείχνει σημάδια φθοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται.

Από σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια νέα ευκαιρία και μάλιστα σε «συσκευασία δώρου». Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, μιας παράταξης που απέδειξε ότι έχει υγιή αντανακλαστικά, πολιτική ωριμότητα και επάρκεια να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσε η ματαίωση λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Η αμφισβήτηση δεν έφερε πανικό, και το κόμμα οδηγήθηκε ψύχραιμα και συντεταγμένα στις κάλπες. Ο τρόπος, δε, που διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία των έξι υποψηφίων, το επίπεδο του διαλόγου, η ύπαρξη πολιτικών προτάσεων και προγραμμάτων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών -κάτι που έγινε φανερό και με τη συμμετοχή 185.000 νέων μελών και φίλων στην ψηφοφορία.

Κατά γενική ομολογία, το ΠΑΣΟΚ έδωσε την εικόνα ενός σοβαρού και ζωντανού κόμματος, στον αντίποδα της φαρσοκωμωδίας που εξελίσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε παράλληλο χρόνο. Κι επειδή αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους πολίτες, αλλά μάλλον ενίσχυσε την εμπιστοσύνη τους προς το ΠΑΣΟΚ έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης -κάτι που έχει αποτυπωθεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις-, αυτό ακριβώς αποτελεί το επιπλέον κέρδος για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνει μήνυμα έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Η ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε νέα αφετηρία, σε ένα πολύ ευνοϊκότερο περιβάλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών νέας διάσπασης που -όπως όλα δείχνουν- θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα για την άλλοτε κυβερνώσα αριστερά. Μετά την απώλεια πρωτοκλασάτων στελεχών που δημιούργησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καρατομήσει τον «τιμονιέρη» του σκάφους και επιπλέον να τον πετάξει στη… θάλασσα. Έτσι, αυτή τη στιγμή, διακινδυνεύει να χάσει κι άλλους βουλευτές, κάτι που φέρνει όλο και πιο κοντά την πιθανότητα της απώλειας του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέραν των καθημερινών τραγελαφικών επεισοδίων που σημειώνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με το «χαρακίρι», και οι ψηφοφόροι του δεν δείχνουν καθόλου ενθουσιασμένοι. Αντιθέτως, μερίδα αυτών είτε αποστασιοποιούνται, είτε αρχίζουν να κοιτάζουν προς άλλες κατευθύνσεις.

Η ευνοϊκή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι προς το παρόν μια ευκαιρία εν αναμονή… ενσάρκωσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φτάνει να κερδίζει όποιον βρεθεί απέναντί του για την ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει να κερδίσει και στην επόμενη πίστα, δηλαδή στην κρίσιμη αναμέτρηση για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Και τώρα η σειρά του Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη – Ανδρουλάκη» ήταν το σύνθημα εκείνων που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη για να πανηγυρίσουν το βράδυ της Κυριακής (13/10). «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τελειώσει η παντοδυναμία της ΝΔ» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός» τον διέκοπταν τα μέλη της νεολαίας του Κινήματος, για να αποκριθεί: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ και αγώνα. Θα το κάνουμε και θα νικήσουμε».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του, απηύθυνε «ανοιχτό προσκλητήριο σε όλους τους απογοητευμένους πολίτες» και υποσχέθηκε ότι «θα αγκαλιάσουμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες σας για ένα καλύτερο αύριο». Τόνισε ότι δεν αγωνίζεται για την εξουσία, αλλά για μια πιο δίκαιη κοινωνία, στο όνομα του «ακλόνητου πολιτικού ήθους». Χαρακτήρισε «χρέος» του ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές και διαμήνυσε εντός κι εκτός κόμματος ότι «μαζί, ενωμένοι, θα τα καταφέρουμε».

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η επιδίωξη της ενίσχυσης της εκλογικής δύναμης θα παραμείνει το ζητούμενο του ΠΑΣΟΚ ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ του προσφέρει στο «πιάτο» τη 2η θέση στο κοινοβούλιο. Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αβαντάρει το κόμμα, ωστόσο με τη σειρά του εκείνο θα πρέπει να πείσει ευρύτερες ομάδες πολιτών για την αξιοπιστία του, εάν πρόκειται να δώσει με αξιώσεις τη μάχη απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, μαζί με πολίτες απογοητευμένους από την κυβέρνηση και κεντρώους (πρώην) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτρέψουν πλέον στο κόμμα να εφαρμόζει έναντι της ΝΔ τη στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Αιτούνται σοβαρής εναλλακτικής: πολιτικές προτάσεις που πείθουν, σύνθεση διαφορετικών οπτικών -όπως εκφράστηκαν και από τους υποψήφιους προέδρους με στόχο τη διεύρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έχει κατανοήσει το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να κάνει τη νέα προσπάθεια. Εξέπεμψε μήνυμα ενότητας προς τους άλλους υποψηφίους και επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, επέστρεψε ως δύναμη προόδου και αλλαγής». Αυτό για να υλοποιηθεί, προϋποθέτει ότι ο πρόεδρος της παράταξης θα δημιουργήσει χώρο για να εκφραστούν και να ζυμωθούν οι διαφορετικές προτάσεις, ώστε τελικά να υπάρξει μια σταθερή, συνεπής πολιτική «γραμμή» που θα κινητοποιήσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Πανηγυρικό το κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη ©Menelaos Myrillas / SOOC

Μηνύματα ενότητας από τους «5»

Σε κλίμα ενότητας κινήθηκαν όλοι όσοι έθεσαν υποψηφιότητα κόντρα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή, προκειμένου το κόμμα να επιτύχει τον στόχο του.

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες μας, με ενότητα, με τη συμμετοχή όλων, για ένα μεγάλο, δυνατό ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κερδίσει» τόνισε ο Χάρης Δούκας.

«Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές» επισήμανε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Πιστεύω βαθειά ότι έχεις την θέληση, την δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Είμαστε μαζί σου!», ήταν το μήνυμα της Άννας Διαμαντοπούλου στον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, με δηλώσεις της ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνθέσει τη νέα ανθρωπογεωγραφία στο κόμμα.

«Από αύριο έχουμε έναν και μόνο στόχο: να γίνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι σε αυτό τον στόχο. Η εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών είναι ξεκάθαρη: ενότητα και συστράτευση στην κοινή προσπάθεια» ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Ο λαός του ΠΑΣΟΚ σου έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσεις συνθετικά για ένα μεγάλο ΠAΣOK που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες μου τις δυνάμεις» σημείωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, ένα ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον, τον ενθουσιασμό της βάσης του ΠΑΣΟΚ, την προσδοκία μερίδας απογοητευμένων πολιτών, ο πρόεδρος του κόμματος καλείται να συνθέσει πολιτικές προτάσεις και γραμμές, να αξιοποιήσει το πολιτικό προσωπικό της παράταξης, να κινητοποιήσει δυνάμεις. Εν ολίγοις, είναι στο χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη να αξιοποιήσει τη νέα, καλύτερη ευκαιρία που του δίνεται.