Πολιτικη & Οικονομια

Ανανέωση εμπιστοσύνης στον Ανδρουλάκη - Το μήνυμά του για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ

Η σαρωτική νίκη και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Ανδρουλάκης
Ανανέωση εμπιστοσύνης στον Ανδρουλάκη - Το μήνυμά του για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, οι στόχοι του για το κόμμα και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

Σαρωτική νίκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Οι σημαίες με τον πράσινο ήλιο κυμάτισαν σε πανηγυρικό κλίμα έξω από τα γραφεία του κόμματος, με τον Νίκο Ανδρουλάκη χαμογελαστό να φτάνει στο σημείο σφίγγοντας ένα - ένα τα χέρια των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να τον υποδεχθούν και να του ευχηθούν για την ...επάνοδο στην ηγεσία. Με 60% ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι και πάλι πρόεδρος του κόμματος και το επιτελείο του ετοιμάζει μία ξεχωριστή γιορτή. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει το μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί με ενότητα και το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, όπου όχι απλά επιδιώκει να βρεθεί στη δεύτερη θέση και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο επιθυμεί να παρουσιάσει «κυβερνητικό σχέδιο» το οποίο θα δώσει «τέλος στην παντοδυναμία Μητσοτάκη» και θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ξανά κυβερνητικό κόμμα.

Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πανηγυρική ομιλία του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Λίγο μετά τις 22:30, ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε μία πανηγυρική ομιλία έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, την οποία διέκοπτε συχνά το σύνθημα «τώρα η σειρά του Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη - Ανδρουλάκη», με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι «θα γίνει και αυτό». Ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι συνυποψήφιοί του - τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν - θα είναι όλοι τους στην πρώτη γραμμή. «Σήμερα, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Από αύριο ενωμένοι θα πάμε το κίνημα εκεί που αξίζει, στην ιστορία και την προσφορά τουΤα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω, τα καλύτερα είναι μπροστά. Οι πολίτες προσβλέπουν σε εμάς για να ξεπεραστεί το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Σας καλώ για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ και αγώνα. Θα το κάνουμε και θα κερδίσουμε. Θα πορευτούμε με σοβαρότητα, αξιοπιστία και προτάσεις». 

Παραμένει κρίσιμη η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκαν κρίσιμες και, πράγματι, ήταν. Όμως, φαίνεται ότι οι αποφάσεις που θα λάβει τις επόμενες ημέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης και το στίγμα που θα επιδιώξει να στείλει για τη νέα θητεία - που μόλις ξεκινά - στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούνται κρισιμότερες, αφού καλείται, όχι μόνο να κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τα λάθη που αναγνώρισε ότι έγιναν, δίνοντας εκ νέου απάντηση για όσα του απέδωσαν τους τελευταίους μήνες οι συνυποψήφιοί του και στελέχη του Κινήματος. Οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνοντάς του τη συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής (με 60%) έναντι του Χάρη Δούκα (με 40%).  213.001 πολίτες έστειλαν το μήνυμά τους στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας (οι 125.820 εξ αυτών) τον Νίκο Ανδρουλάκη και πάλι στο τιμόνι του κόμματος.

Μεγάλος νικητής, ωστόσο, θεωρείται από πολλούς, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αφού η διαδικασία που ακολουθήθηκε και ο «πολιτικός πολιτισμός» που απέδειξαν οι «6» υποψήφιοι, είναι κάτι που εξάρουν στελέχη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι κάτι που τόνισε και ο Στέφανος Κασσελάκης - εν μέσω ακραίας κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ - στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το βράδυ της Κυριακής (13.10) με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Η πλάστιγγα έγειρε με 60 - 40 σε Αττική και Αθήνα

Η επόμενη ημέρα δεν προμηνύεται διχαστική για το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, ο Χάρης Δούκας, αφού συνεχάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη, έστειλε μήνυμα ενότητας και συμμετοχής στο ΠΑΣΟΚ «για ένα μεγάλο ανοιχτό κόμμα που θα μπορεί να κυβερνήσει». Μπορεί τα ποσοστά στην Αττική και δη την Αθήνα να μην ευνόησαν τον Χάρη Δούκα, αλλά για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ένα στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται στην κεφαλή του δήμου Αθηναίων έχει στρατηγική σημασία και κινείται στη μεγάλη προσπάθεια (που όλοι προτίθενται να κάνουν) για την ενδυνάμωση των σχέσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τα κομματικά στελέχη στην Περιφέρεια, όπου παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη και οργανωμένη δύναμη. Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους και θα πρέπει να προβληματίσουν περισσότερο τον κ. Δούκα: στον δήμο Αθηναίων ήρθε πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 58,95% και δεύτερος ο δήμαρχος της πόλης με 41,05%. Συνολικά, στην Περιφέρεια Αττικής ο Νίκος Ανδρουλάκης τερμάτισε με 60,39% και ακολούθησε ο Χάρης Δούκας με 39,61%. 

Χάρης Δούκας
Δούκας: Θα είμαι εδώ για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κυβερνήσει © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Όλοι μαζί την επόμενη ημέρα

Δεν είναι μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης που έστειλε μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σύνολο των υποψηφίων προέδρων του κόμματος, που δήλωσαν παρόντες στις μεγάλες αλλαγές που επιδιώκει να φέρει το κόμμα τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην κοινωνία, διαρθρώνοντας ένα «κυβερνητικό σχέδιο». 

«Προχωράμε όλοι μαζί», είπε ο Χάρης Δούκας στον Νίκο Ανδρουλάκη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα. «Θα είμαι εδώ για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κυβερνήσει» πρόσθεσε λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος Αθηναίων στις δηλώσεις τους στις κάμερες, ζητώντας την ενότητα και τη συμμετοχή όλων σε όλα εκείνα που έρχονται στο κόμμα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4uvsx79argx)

Ο Παύλος Γερουλάνος μέσω Χ έκανε την πρώτη του δήλωση για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ και τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Χάρη Δούκα. «Προχωράμε ενωμένοι, συντεταγμένοι, αποφασισμένοι υπό την ηγεσία του. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές» σημειώνει στην ανάρτησή του ο Παύλος Γερουλάνος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παύλος Γερουλάνος επικοινώνησε και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και με τον Χάρη Δούκα. Μάλιστα, στον Χάρη Δούκα φέρεται να τόνισε ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στην Αθήνα. 

«Χωρίς αστερίσκους, χωρίς περιστροφές. Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Χάρη Δούκα για τον αγώνα του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Η μεγάλη συμμετοχή των μελών και φίλων μας και τις δύο Κυριακές δημιούργησαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα δυναμικής για την Παράταξη που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Σήμερα ολοκληρώθηκε μια υποδειγματική εσωκομματική διαδικασία από την οποία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει ενισχυμένο, όπως και η ηγεσία του. Και από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. 

«Μια νέα μέρα ξεκινά για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα» σημείωσε η Άννα Διαμαντοπούλου στο δικό της μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Πιστεύω βαθειά ότι έχεις τη θέληση, τη δύναμη και την ικανότητα να κάνεις όλα αυτά που πρέπει, ώστε με στρατηγική και σχέδιο το ΠΑΣΟΚ να γίνει Μεγάλο και Κυβερνών. Είμαστε μαζί σου!».

«Έχει την εντολή των πολιτών να κάνει το ΠΑΣΟΚ μεγάλο και νικηφόρο», έγραψε στα social media ο Μιχάλης Κατρίνης

Η Νάντια Γιαννακοπούλου με sms στον Νίκο Ανδρουλάκη εξέφρασε τα συγχαρητήριά της: «Ο λαός του ΠΑΣΟΚ σου έδωσε την εξουσιοδότηση να προχωρήσεις συνθετικά για ένα μεγάλο ΠAΣOK που θα δείξει ότι γίνεται Κίνημα Αλλαγής και κόμμα με κυβερνητικά χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την προσπάθεια θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή με όλες μου τις δυνάμεις». 

Η ακτινογραφία του αποτελέσματος 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αδιαμφισβήτητος νικητής των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και μένει τις επόμενες ημέρες να χαράξει τον δρόμο και το κλίμα υπό το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί σε Συνέδριο. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πώς ο πρόεδρος θα αξιοποιήσει τους συνυποψηφίους του σε θέσεις - κλειδιά για την επόμενη ημέρα. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι σταματούν εδώ. Μένει να φανεί τις επόμενες ώρες, αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποδεχθεί την πρόσκληση για συνάντηση που του απηύθυνε σήμερα (13.10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν για το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαμβάνει το 59,92% (125.820 ψήφους) έναντι του Χάρη Δούκα που έλαβε το 40,08% των ψηφισάντων (84.149 ψήφους)Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν 213.001 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκαν 209.969 έγκυρα ψηφοδέλτια, 3.032 άκυρα και λευκά (1.635 άκυρα και 1.397 λευκά). Η αποχή σε σχέση με τον α' γύρο των εκλογών υπολογίζεται περί το 29%. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.