Πολιτικη & Οικονομια

Κεντρική Επιτροπή... διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ - Το εξώδικο, τα SMS αποχής και η οργή των «87»

Αντιδράσεις μετά την απόφαση Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο - Οι παράγοντες που θα κρίνουν το μέλλον του κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή σε σκηνικό σύγκρουσης - Στα χαρακώματα οι «87» - Τα SMS που καλούσαν σε συγκέντρωση και η απάντηση Κασσελάκη.
Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται το Σάββατο 12 Οκτωβρίου © Eurokinissi/Κώστας Τζούμας

ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Επιτροπή σε σκηνικό σύγκρουσης - Στα χαρακώματα οι «87» - Τα SMS που καλούσαν σε συγκέντρωση και η απάντηση Κασσελάκη.

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 σήμερα, Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μία κρίσιμη συνεδρίαση, στην οποία αναμένεται να ληφθεί μία σημαντική πολιτική απόφαση. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η ΚΕ θα επιδιώξει να βάλει φραγμό στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται για μια τέτοια ενέργεια αφορά την τρίτη προϋπόθεση των υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με αυτήν, ο υποψήφιος πρέπει να τηρεί το καταστατικό, τους κανόνες και τις αποφάσεις του κόμματος.

Νωρίτερα χθες, την απόσυρση του εξωδίκου που είχε αποστείλει προς την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχετική ανάρτησή του. Όπως αναφέρει, προχώρησε στην κίνηση αυτή «ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».

Oπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».

  1. Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.
  2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της Ν.Δ.). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
  3. Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.
  4. Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η Ν.Δ., η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.
  5. Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας.
  6. Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την Π.Γ. της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).
    Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.
  7. Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στην ψηφοφορία

Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, τέθηκε σε ψηφοφορία το εάν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

Ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσε πρόταση να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή και να οριστεί νέα ημερομηνία, αφού προηγουμένως κληθούν οι πέντε υποψήφιοι στην Πολιτική Γραμματεία και ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο. Μάλιστα τόνισε ότι ζητά την αναβολή για να μη συμβεί αυτό που ετοιμάζεται αύριο το βράδυ και να αποφευχθεί η διάσπαση, όπως είπε.

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας ψήφισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:30 του Σαββάτου.

Υπέρ της πρότασης του Νίκου Σκορίνη να αναβληθεί ψήφισαν επίσης ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής, αν και συμφώνησε με τα υπόλοιπα στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Λευκό ψήφισε και ο εκπρόσωπος της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος.

Απουσίαζαν και δεν βρέθηκαν στο τηλέφωνο η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κυβέλη.

Ο κ. Σκορίνης δήλωσε στους δημοσιογράφους, δικαιολογώντας την πρόταση του, ότι «ήταν μία τελευταία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να βρεθεί κοινός τόπος. Διαφορετικά και μέσα στο κλίμα που υπάρχει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα σημαίνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή. Μακάρι να διαψευστώ».

Πάντως, όσον αφορά την Κεντρική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη φυσική παρουσία των μελών της και όχι διαδικτυακά.

Ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν. Αντίθετα, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα είναι παρούσα.

Ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει, γιατί έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.

Γεροβασίλη κατά Κασσελάκη: Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος

Στη συνεδρίαση, πολλά μέλη του οργάνου εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με αφορμή τη συνέντευξή του χθες στον ΑΝΤ1.

Η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της, τόνισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και ότι εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, κάτι που, όπως είπε, δείχνει πως δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος.

Τα SMS που καλούσαν σε «μπλόκο» και η απάντηση Κασσελάκη

Την ίδια ώρα παραμένουν υψηλοί οι τόνοι της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με το περιβόητο SMS που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαψεύσει ότι διακινεί να οξύνει περισσότερο το κλίμα.

Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη φέρονται να επιδιώκουν να μη συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή μέσω της τεχνητής έλλειψης απαρτίας, προκειμένου να μη τεθεί ζήτημα για την ακύρωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Αυτός είναι ο σκοπός του SMS που διακινείται τις τελευταίες ημέρες και ζητά από τα μέλη της ΚΕ που συντάσσονται με τον «καρατομημένο» πρόεδρο να μείνουν έξω από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο ίδιος, πάντως, έχει διαψεύσει ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αβάσταχτη μοναξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η αβάσταχτη μοναξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διατηρεί τον μεταρρυθμιστικό του πολιτικό λόγο, ακούγεται ωστόσο όλο και λιγότερο πειστικός, όλο και περισσότερο ξεκομμένος από την πολιτική πραγματικότητα της χώρας και του ίδιου του κόμματός του.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.