Πολιτικη & Οικονομια

Η Κ. Σακελλαροπούλου στη Σύνοδο της ομάδας ARRAIOLOS - Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές

«Το παγκόσμιο περιβάλλον ασφάλειας επιδεινώνεται απρόβλεπτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κ. Σακελλαροπούλου στη Σύνοδο της ομάδας ARRAIOLOS -  Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές
Η Κ. Σακελλαροπούλου στη Σύνοδο της ομάδας ARRAIOLOS - Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Η Κ. Σακελλαροπούλου στη Σύνοδο της ομάδας ARRAIOLOS -  Οι σύγχρονες προκλήσεις και απειλές - Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Κρακοβία, όπου συμμετέχει στην 19η 'Ατυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για μια συντονισμένη και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική, μπροστά στις συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις τόσο εντός, όσο και εκτός της γηραιάς ηπείρου.

Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις και οι απειλές στην ήπειρό μας και πέραν αυτής απαιτούν συνεχείς διαβουλεύσεις και συνεργασία σε κάθε δυνατό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η συνάντηση της Ομάδας Arraiolos χρησιμεύει ως εποικοδομητική πλατφόρμα διαλόγου για τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε την τρέχουσα περίοδο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «σήμερα, το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας επιδεινώνεται με απρόβλεπτο τρόπο. Ο εθνικισμός και ο αναθεωρητισμός, καθώς και διακρατικές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές, ο κυβερνοπόλεμος και ο υβριδικός πόλεμος, απειλούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή».

Η κ. Σακελλαροπούλου
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Σακελλαροπούλου: Ανάγκη για μια συντονισμένη και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, καθώς και η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη και ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική».

Αναφερόμενη στην ατζέντα που τέθηκε προς συζήτηση στη συνάντηση της Ομάδας Arraiolos, επισήμανε ότι «επικεντρωθήκαμε στα παραπάνω θέματα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της πιο μακρόχρονης και αποτελεσματικής αμυντικής συμμαχίας στην ιστορία» και πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο γεγονός ότι μια ισχυρότερη και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη δεν θέτει σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις μας για συλλογική ασφάλεια, που βασίζονται στη Βορειοατλαντική Συνθήκη».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «συζητήσαμε επίσης για την απόλυτη και επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εποχής μας, την κλιματική κρίση, και εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλάβαμε ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης να αποκτήσει αυτονομία και να επιτύχει την πολυπόθητη μετάβαση μέσω της ανάπτυξης υποδομών και των πράσινων επενδύσεων».

Την ανάγκη συντονισμένης και ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, τόνισε η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου
Την ανάγκη συντονισμένης και ισχυρής ευρωπαϊκής πολιτικής μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές, τόνισε η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «είμαστε όλοι μάρτυρες της κλιμάκωσης και της επέκτασης στον Λίβανο της σύγκρουσης, που έχει ήδη διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο και θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω απρόβλεπτες συνέπειες» και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη υιοθέτησε από την αρχή μια θέση αρχών. Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να διασφαλίσει το μέλλον των πολιτών του, ανησυχούμε βαθύτατα για τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση και τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου που θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, έναν χρόνο μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι λύσεις στα χρόνια προβλήματα της περιοχής θα μπορούσαν να ανευρεθούν μόνο μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Σε σχέση με την Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε το Κίεβο σε όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό. Και φυσικά, επιβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον ως μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Τέλος, ανέφερε ότι «συμμεριζόμαστε πλήρως τον στόχο της επιτάχυνσης της διαδικασίας διεύρυνσης όχι μόνο προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η ένταξη αυτής της περιοχής θα αποτελούσε μια αμοιβαία επωφελή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, τόσο για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και για τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, θέση που η Ελλάδα υποστηρίζει και προωθεί με συνέπεια εδώ και δεκαετίες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.