Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Πώς θα προβλέπεται ο κατώτατος μισθός - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν

Η πλατφόρμα Rebrain Greece και ο επαναπατρισμός Ελλήνων εργαζομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεραμέως: Πώς θα προβλέπεται ο κατώτατος μισθός - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν
Κεραμέως: Πώς θα προβλέπεται ο κατώτατος μισθός © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κεραμέως: Η συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για συντάξεις, κατώτατο μισθό και την πλατφόρμα Rebrain Greece 

Την πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Όπως εξήγησε η υπουργός, στο πόρισμα προτείνεται από το 2028 και μετά να προκύπτει ο κατώτατος μισθός από έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του δύο στοιχεία: τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας.  «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη, να προστατεύσουμε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», επεσήμανε η κ. Κεραμέως διευκρινίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν προτάσεις και για τους μισθούς του δημοσίου προκειμένου να ισοσκελιστούν με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

«Η αγωνία μας είναι διττή. Αφενός θέλουμε να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας και αφετέρου θέλουμε να θωρακίσουμε και την οικονομία, να φροντίσουμε για τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας. Άρα αυτό κάνει αυτός ο μαθηματικός τύπος. Δίνει έναν απλό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο, με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός», τόνισε. 

Η κα Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στον ενισχυμένο ρόλο των κοινωνικών εταίρων για τους οποίους προτείνεται από την Επιτροπή να συγκροτούν ένα ενιαίο όργανο. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για πρόταση της Επιτροπής η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.

«Μόλις έλαβα το πόρισμα, αμέσως το έστειλα στους κοινωνικούς εταίρους και ζήτησα να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για να ακούσω τις προτάσεις τους. Από την άλλη εβδομάδα θα ζητήσω συναντήσεις διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουμε αναλυτικά το πόρισμα και εδώ είμαστε για να συζητήσουμε αλλαγές, βελτιώσεις».

Mπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κοινοτική οδηγία προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

«Όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να περιοριστεί η όποια αβεβαιότητα εργαζομένων, να στηριχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, να στηριχθούν και οι επενδύσεις και η αξιοπιστία συνολικά της οικονομικής ζωής της χώρας» είπε.

Ως προς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υπουργός σημείωσε ότι η Πολιτεία μπορεί να φροντίσει για την ενίσχυση του πλαισίου, ωστόσο είναι καταλυτικής σημασίας «να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών» και να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει στον τουρισμό και την εστίαση, και σε άλλους κλάδους.

 Reskilling και upskilling: Τα εργαλεία του υπουργείου Εργασίας

Η κα Κεραμέως τοποθετήθηκε και στο θέμα της αγοράς εργασίας αλλά και στο μείζον ζήτημα του επαναπατρισμού Ελλήνων εργαζομένων που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όπως επεσήμανε το πρώτο εργαλείο είναι η επένδυση στην κατάρτιση, το λεγόμενο reskilling και upskilling. Το δεύτερο αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, μέσω πρωτοβουλιών που οργανώνονται στο εξωτερικό, τις επόμενες εβδομάδες στο Άμστερνταμ και το Ντίσελντορφ, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

«Ερχόμαστε τώρα, με διάφορες πρωτοβουλίες, για να δημιουργήσουμε μία γέφυρα μεταξύ εργαζομένων Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, απλά δεν έχουν βρει ακόμα την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία και σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας μας οι οποίες αναζητούν στελέχη με δεξιότητες και με ειδικότητες που είναι σε ζήτηση και δεν βρίσκουν».

Η υπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία μιας πλατφόρμας, της Rebrain Greece στην οποία όπως είπε έχουν γραφτεί πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Η πρώτη πρωτοβουλία θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στο Άμστερνταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σύζευξης μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων.

«Από τη μία θα έρθουν σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες ψάχνουν ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές δεξιότητες και από την άλλη προσελκύουμε εργαζόμενους που ζουν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, αλλά και σε γύρω χώρες και σκέφτονται την επιστροφή τους στην Ελλάδα», εξήγησε η υπουργός. Η δεύτερη πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ στις 14 Δεκεμβρίου 2024 από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα αφορά ημέρες καριέρας για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

«Στόχος μας είναι να επαναπατρίσουμε τα λαμπρά μυαλά τα οποία για άλλους λόγους αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό. Δική τους απόφαση είναι [το αν θα γυρίσουν] αλλά εμείς ως κυβέρνηση και ως πολιτεία έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε σε αυτή την διεργασία», κατέληξε.

Συντάξεις: Οι στρεβλώσεις που οδεύεουν προς διόρθωση

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι αυξήσεις σε ορισμένες συντάξεις εξουδετερώνονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και μείωση των συντάξεων, λόγω αλλαγής κλίμακας, τόνισε ότι πρόκειται για μία στρέβλωση η οποία οδεύει προς διόρθωση.

«Με τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου φέρνουμε διατάξεις για να διορθώσουμε αυτή τη στρέβλωση και ο συνταξιούχος να μην υφίσταται μείωση αντί για αύξηση» είπε συγκεκριμένα.

Διευκρίνισε δε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μικρό αριθμό συνταξιούχων, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις 12.000 περιπτώσεις.

 Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των δικαιούχων σύνταξης αναπηρίας που εργάζονται, για τους οποίους ίσχυε προϋπόθεση ότι προκειμένου να λάβουν σύνταξη αναπηρίας όφειλαν προηγουμένως να διακόψουν την εργασία τους, η κα Κεραμέως παρατήρησε ότι πρόκειται για μία ακόμα στρέβλωση η οποία έχει τεθεί εντόνως στον δημόσιο διάλογο και διορθώνεται ήδη μέσω διάταξης στην Βουλή.

«Υπήρχε μία στρέβλωση που αφορούσε τα άτομα με αναπηρία. Αν ήσουν δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας, προϋπόθεση για να λάβεις τη σύνταξη ήταν να αποδείξεις ότι έχεις διακόψει την απασχόλησή σου. Αυτό έβαζε τα άτομα με αναπηρία στο εξής δίλημμα: να στηρίζομαι από την πολιτεία ή να δουλεύω; Εμείς λέμε και στήριξη από την πολιτεία και εργασία για συμπολίτες μας με αναπηρία που μπορούν και επιθυμούν να εργάζονται».

 

 

 

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.