Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 3 - 9 Οκτωβρίου

264 δισ. δολάρια είναι (πάντα σύμφωνα με το Forbes) η περιουσία του Ίλον Μασκ

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 931
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 3 - 9 Οκτωβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

50 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας γιόρτασε την Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία, με ένα street party έξω από τα ιστορικά γραφεία της οδού Ρηγίλλης. Τελικά το street party δεν ήταν παρά μια ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε ποτά ούτε κέφι ούτε χορός ούτε μεζεδάκια. Ίσως γι’ αυτό δεν παρευρέθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.


100 ετών παρά μερικές ημέρες ήταν ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας, ο οποίος έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο το Σάββατο, στην αγκαλιά της συζύγου του, Λουκίλας Καρρέρ.

1.000.000 αντίτυπα έχει πουλήσει ο δίσκος του με τίτλο «Ο δρόμος», ο οποίος και συνεχίζει να είναι ο πιο εμπορικός δίσκος βινυλίου στην Ελλάδα.


10.000 ευρώ θα διατεθούν ως πρώτη ενίσχυση σε 1.000 ωφελούμενους που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στους δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος και Διδυμότειχου, όπως εξήγγειλε από τον Έβρο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Δεν ξέρω πώς θα διασφαλίσει η υπουργός ότι ευάλωτοι συμπολίτες μας δεν θα πάνε βόλτα μέχρι τον Έβρο, θα πάρουν τα λεφτά και θα επιστρέψουν «κύριοι» στα σπίτια τους. Δεν το διευκρίνισε.


200 βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, στο πλαίσιο των προαναγγελθέντων αντιποίνων για όσα κάνουν οι σιωνιστές στους τίμιους παρακρατικούς τρομοκράτες που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί η Τεχεράνη.

1 πύραυλος φαίνεται να κατόρθωσε να περάσει από τον συνδυασμό των αντιπυραυλικών ασπίδων του Ισραήλ και του ναυτικού των Η.Π.Α. και να φτάσει σε κατοικημένη περιοχή. Έπεσε κυριολεκτικά στο κεφάλι ενός άτυχου Παλαιστίνιου που είχε φτάσει στο Ισραήλ από τη Γάζα και φυσικά τον άφησε στον τόπο.

200 διαφορετικές προσευχές έκαναν οι διοικητικοί επιτελείς των φρουρών της επανάστασης για κάθε έναν από τους πυραύλους. Το υψηλής στρατηγικής κόλπο τους δεν φαίνεται να είχε αποτέλεσμα.


20 άτομα που εργάζονταν στο τμήμα των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, το οποίο είχε ως αποστολή να «ξετρυπώνει» τους Ισραηλινούς κατασκόπους, ήταν κατάσκοποι της Μοσάντ και παρείχαν πυρηνικές πληροφορίες στο Ισραήλ. «Ο επικεφαλής της ιρανικής μονάδας αντιμετώπισης της Μοσάντ ήταν Ισραηλινός πράκτορας», δήλωσε στο CNN o πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Θου-Βου τώρα δικαιώνεται.


89.288 ψήφους και ποσοστό 29,64% έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και θα αναμετρηθεί με τον Χάρη Δούκα, που συγκέντρωσε 64.490 ψήφους και ποσοστό 21,41%.

70% των ψηφοφόρων «θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ». Αυτή ήταν η ανάγνωση του αποτελέσματος από τον δήμαρχο Αθηναίων. Με αυτή τη λογική, ωστόσο, 78,59% δεν θέλει τον Χάρη Δούκα στην ηγεσία.

858 ψήφους λιγότερες από τον Χάρη Δούκα έλαβε ο Παύλος Γερουλάνος και αποδέχτηκε με παροιμιώδη αξιοπρέπεια και ευγένεια το αποτέλεσμα, δηλώνοντας «Όποιος πιστεύει στη Δημοκρατία πιστεύει και στο αποτέλεσμα». Chapeau σε έναν «πρίγκιπα» της πολιτικής. Για την ιστορία, έλαβε 63.632 ψήφους και ποσοστό 21,12%.

58.809  ψήφους και ποσοστό 19,52% έλαβε η Άννα Διαμαντοπούλου.

18.163  ψήφους και ποσοστό 6,03% έλαβε ο Μιχάλης Κατράνης.

6.890 και ποσοστό 2,29% έλαβε η Νάντια Γιαννακοπούλου.


4ος κατετάγη στο Λεκανοπέδιο ο Χάρης Δούκας και 3ος στην Α' Αθηνών. Οι δημότες και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν εκτίμησαν την πτώση της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς, ούτε το γεγονός ότι έκλεισε την οδό Αθηνάς για την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».


14,3% ήταν το ποσοστό που έλαβε ο Χάρης Δούκας στην ερώτηση δημοσκόπησης της Opinion Poll «ποιος μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

11,5% έλαβε ο Νίκος Ανδρούλάκης, 11,4% η Άννα Διαμαντοπούλου, 7,5% ο Παύλος Γερουλάνος και από 1,9% η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης.

41,3% των ερωτηθέντων είχαν απαντήσει «κανένας».


59 ζευγάρια του σπάνιου πτηνού βόρεια φαλακρή ίβιδα είχαν απομείνει τη δεκαετία του ’90 και ζούσαν όλα στο Μαρόκο, καθώς είχαν σταματήσει να μεταναστεύουν στην κεντρική Ευρώπη από το 1600 μ.Χ. περίπου.

500 και πλέον ζευγάρια υπάρχουν πλέον στο Μαρόκο, και μάλιστα μεταναστεύουν ξανά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) να αλλάξει η κατάστασή του από κρίσιμα απειλούμενο σε απειλούμενο το 2018.

17% του είδους, ωστόσο, δολοφονήθηκε το 2023 από λαθροθήρες στην Ευρώπη.


36 μήνες θα απαιτηθούν για να αλλάξει σε βάθος ο Ελληνικός Στρατός, σύμφωνα με δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τον οπλισμό, την εκπαίδευση, αλλά και την εφεδρεία, οπότε θα μπορεί να ισχύσει και η εθελοντική στράτευση των γυναικών.


82,5 είναι ο δείκτης εγκληματικότητας στο Pietermaritzburg της Ν. Αφρικής, γεγονός που καθιστά την πόλη το πλέον «ανθυγειινό» μέρος στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου Numbeo για τα μέσα του 2024.

81,9 είναι ο αντίστοιχος δείκτης για την Pretoria, επίσης στη Ν. Αφρική.

81,7 είναι ο δείκτης στο Καράκας της Βενεζουέλας, απ’ όπου σχεδιάζαμε να αγοράσουμε τρόφιμα προ μίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά (όχι τον μπασκετμπολίστα).

55,9 είναι ο δείκτης εγκληματικότητας στην Αθήνα, γεγονός που μας φέρνει στην 79η θέση. Μπορούμε και καλύτερα, αρκεί να σταματήσει επιτέλους η «αστυνομοκρατία» (sic).


1,6 δισ. δολάρια είναι πλέον η περιουσία της Τέιλορ Σουίφτ σύμφωνα με το Forbes. Η νεαρή ποπ σταρ εκθρόνισε τη Ριάνα και έγινε η πλουσιότερη γυναίκα μουσικός στον κόσμο.

3,9 δισ. δολάρια εκτιμάται από το Forbes η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

264 δισ. δολάρια είναι (πάντα σύμφωνα με το Forbes) η περιουσία του Ίλον Μασκ.

8 εκατ. δολάρια είναι η περιουσία της Κάμαλα Χάρις. «Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι» δηλαδή σε σχέση με τους προαναφερθέντες. 


Verba Volant

Νίκος Καραθανασόπουλος

«Η Χαμάς είναι πολιτική οργάνωση. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ ήταν στα πλαίσια των αντιποίνων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αδιαφορεί για την κτηνωδία, τους 1200+ νεκρούς, τις απαγωγές και τους βιασμούς. Λογικό για κάποιον που προφανώς θεωρεί τον Στάλιν «Πατέρα της δημοκρατίας» και τον επίσης κομμουνιστή Πολ Ποτ (εξολόθρευσε τον λαό του) μεταρρυθμιστή, αφού απαγόρευσε το γέλιο, τις φωτογραφίες, τα γυαλιά και το σεξ. Κόβεται το σεξ;

Βούλα Κεχαγιά

«Το κομβικό σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η διενέργεια του Συνεδρίου».
Λογικό. Αρκεί να βρεθεί χώρος για τη διεξαγωγή του και να μη συμμετέχει ο ακατονόμαστος. Ειδάλλως, κομβικό σημείο θα είναι η εκκαθάρισή του με συνοπτικές, δημοκρατικές διαδικασίες από το πειθαρχικό του κόμματος.

Παύλος Πολάκης

«Δεν μιλάω για κοινωνική επανάσταση, ορισμένα απ’ αυτά που προτείνω τα έκανε ο Καραμανλής το 1974».
Διόλου παράξενο. Όλοι οι statesmen σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο. Φήμες μάλιστα λένε ότι ο αψύς «κρέμασε» το ψαροντούφεκο και αγόρασε μπαστούνια του γκολφ.

Δημήτρης Παπανώτας

«Ψηφίζω για το ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύω ότι είναι υποχρέωση κάθε δημοκρατικού πολίτη».
Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που χρησιμοποίησε τον όρο «δημοκρατική παράταξη». Η μικρολεπτομέρεια ότι ο κύριος Παπανώτας μέχρι προχθές εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο κόμμα που αποπειράθηκε να απαλλοτριώσει τον όρο «δημοκρατική παράταξη», δεν πρέπει να μας ξενίζει.