Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Με μαθηματικό τύπο η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού

Έχει ήδη συσταθεί επιστημονική επιτροπή

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Νίκη Κεραμέως για τον νέο τρόπο υπολογισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία

Νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού και των αυξήσεων στις συντάξεις φέρνει το Υπουργείο Εργασίας, όπως έκανε γνωστό σήμερα (8.10) η Νίκη Κεραμέως. 

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως. η Υπουργός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία που καλεί τα κράτη μέλη να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό με αντικειμενικό τρόπο, ενισχύοντας παράλληλα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. «Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία η οποία τι λέει στα κράτη μέλη; Λέει δύο πράγματα. Πρώτον, δίνει κατευθύνσεις για το πώς θα ορίζεται με αντικειμενικό τρόπο ο κατώτατος μισθός και, αφετέρου, να ενισχύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ η Νίκη Κεραμέως. 

Όπως έκανε γνωστό η υπουργός, ήδη έχει συσταθεί επιστημονική επιτροπή για να προτείνει ένα μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2028. «Το πόρισμα προβλέπει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα προβλέπει πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον πληθωρισμό όσο και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας μας. Το σημαντικό σημείο είναι πως δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, ακόμα και αν αλλάξουν αυτοί οι συντελεστές. Θέλουμε αφενός να θωρακίσουμε τους εργαζόμενους και αφετέρου να υπάρχει γενικότερα προβλεψιμότητα στην οικονομία για το προς τα πού πάει ο κατώτατος μισθός. Το πόρισμα περιέχει προτάσεις για το πώς θα ενισχύσουμε τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Πολύ σημαντικό πόσο πιο σημαντικό ρόλο θα έχουν οι κοινωνικοί εταίροι σε αυτήν τη διαδικασία».

«Εγώ σήμερα θα στείλω επιστολές σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουμε το πόρισμα αυτό. Θα ακούσουμε τις σκέψεις, προτάσεις και προβληματισμούς που έχουν. Εν συνεχεία, το πόρισμα θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ληφθεί μια τελική απόφαση. Αυτό θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες. Τονίζω με βάση το πόρισμα, δεν μπορεί να υπάρξει μείωση στον κατώτατο μισθό. Μιλάμε μόνο για το πως θα γίνεται η αύξηση για να θωρακίσει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», σημείωσε η υπουργός. 

Η Νίκη Κεραμέως για τις αυξήσεις στις συντάξεις 

Στην ίδια συνέντευξη στην ΕΡΤ, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στις αυξήσεις των συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στη διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβαρύνει ορισμένους συνταξιούχους λόγω των αυξήσεων. «Θέλουμε να διορθώσουμε το γεγονός ότι κάποιος, ενώ λαμβάνει αύξηση στη σύνταξή του, λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης βρίσκεται τελικά με μείωση». Οι σχετικές διατάξεις, όπως σημείωσε, θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή. «Οι νέες συντάξεις ετοιμάζονται τον Δεκέμβριο. Θυμίζω ότι οι συντάξεις πληρώνονται πιο νωρίς, άρα οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλος Δεκεμβρίου, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να φέρουμε αυτές τις διατάξεις στη Βουλή» είπε η κ. Κεραμέως.

Το πρόγραμμα Rebrain

H υπουργός Εργασίας μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό μέσω του προγράμματος rebrain. «Έχουμε πολλά λαμπρά μυαλά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τώρα αναζητούν μια επαγγελματική ευκαιρία για να επιστρέψουν στη χώρα μας».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ