Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τηλεφωνήματα και συναντήσεις για τις συμμαχίες του β' γύρου

Σήμερα οι αποφάσεις για το ντιμπέιτ των «2»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τηλεφωνήματα και συναντήσεις για τις συμμαχίες του β' γύρου - Σήμερα οι αποφάσεις για το ντιμπέιτ των «2»

Πέντε και σήμερα για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και μετά την «εμπέδωση» του εκλογικού αποτελέσματος του α' γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας ξεκίνησαν τα πρώτα τηλεφωνήματα, επιδιώκοντας συμμαχίες για την κατάκτηση της θέσης του προέδρου. 

Σήμερα (8.10) ο Παύλος Γερουλάνος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον Χάρη Δούκα, ενόψει του 2ου γύρου εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο κ. Γερουλάνος θα βρεθεί στις 11:30 με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και με τον Χάρη Δούκα στις 13:00 επίσης στη Βουλή. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γερουλάνος ήδη έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από Ανδρουλάκη και Δούκα.

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Τα τηλεφωνήματα Ανδρουλάκη και Δούκα 

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (7.10), ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας τηλεφώνησαν στους συνυποψηφίους τους προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν. Πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τούς συνεχάρη για τον προεκλογικό αγώνα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. «Δεν μπαίνουμε σε παζάρια. Χρειαζόμαστε Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου για να ρίξουμε την κυβέρνηση», διεμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας το άνοιγμά του μέσω του Mega. 

Την ίδια ώρα, και ο Χάρης Δούκας επικοινώνησε με τους συνυποψηφίους του, στέλνοντας μήνυμα ενότητας. 

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές των δύο διεκδικητών της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνει στη στρατηγική της πολιτικής του υποψηφιότητας με ανανέωση, αλλά και καλύτερη οργανωτική και επικοινωνιακή πολιτική. Μάλιστα, απαντώντας στο επιχείρημα Δούκα περί αιτήματος ανανέωσης από το 70% των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ που δεν τον ψήφισαν, αντέστρεψε το επιχείρημα, τονίζοντας: «Επειδή είμαστε μηχανικοί και οι δύο, πρέπει να ξέρουμε καλά μαθηματικά. Η λογική αυτή νομίζω ότι κάνει ένα άλμα. Στην ίδια περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το 80% του είπε ότι κακώς κατέβηκε υποψήφιος; Ή ότι στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία του 2021, ένα 65% δεν ήθελε να είμαι υποψήφιος; Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Οι πολίτες ήρθαν στη διαδικασία, μας τίμησαν, επέλεξαν για τον πρώτο γύρο, θα επιλέξουν και στον δεύτερο».

Ο Χάρης Δούκας ήδη επιμένει στα περί αλλαγής ηγεσίας ακόμη πιο δυναμικά. «Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας είναι πανίσχυρο, αυτό είναι το μήνυμα που έδωσε η κάλπη στις χθεσινές εκλογές του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (7.10) στο Open. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ανδρουλάκη, πως θα μπορούσε να πει και ο ίδιος ότι ο Δούκας απορρίφθηκε από το 80% των ψηφοφόρων, απάντησε: «Ψήφισαν 300.000 άνθρωποι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το αίτημα αλλαγής είναι πανίσχυρο. Γι' αυτό και με επέλεξαν. Το ίδιο θα έλεγα αν ήταν δεύτερος ο Παύλος Γερουλάνος. Και θα στήριζα την πρόταση για την αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ευκαιρία να ανοίξουμε έναν κύκλο υπέρβασης πλέον». Όσο για τα ποσοστά και κατά πόσο τον προβληματίζουν: «Ολα με προβληματίζουν. Στήριξαν τελικά τη δική μου πρόταση. Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες όλων αυτών που ψήφισαν τον Παύλο, τη Νάντια, την Άννα, τον Μιχάλη, γιατί έχουμε κοινές αγωνίες. Θέλουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ πιο ανοιχτό, να έχουν όλοι ρόλο και ευθύνη, όλα τα μέλη. Να φτιάξουμε τομείς και δίκτυα, να αξιοποιήσουμε την ΚΟ».

Ο Χ. Δούκας παραδέχτηκε πως έχει μιλήσει ήδη με Γερουλάνο, Γιαννακοπούλου και Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας πως το τηλεφώνημα έγινε «γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα και όλοι τους έχουν εξαιρετικές προτάσεις. Για παράδειγμα, αυτό του Παύλου με την ''Αναγέννηση'', η Άννα με την ψηφιοποίηση, ο Μιχάλης έχει μιλήσει για συνεργασία, η Νάντια για περιοχές με κοινωνικές ανισότητες. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά». Σε ερώτηση αν ο Π. Γερουλάνος θα είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός, ο Χ. Δούκας τόνισε: «Δεν θα κάνω παζάρι στην τηλεόραση. Τον εκτιμώ βαθιά. Εχει πολύ δυνατό πρόγραμμα που το δουλεύει 7 χρόνια και το αναβαθμίζει συνέχεια και νομίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Ο Παύλος θα διαλέξει μόνος τον ρόλο του στο ΠΑΣΟΚ».

Τι θα γίνει με το debate των «2»

Θετικοί στη διεξαγωγή debate είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και ο Χάρης Δούκας, με τα επιτελεία τους και την ΕΡΤ να αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία. Η συζήτηση για το δεύτερο debate έχει ανάψει, καθώς ναι μεν οι δύο «μονομάχοι» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, εμφανίζονται θετικοί, ωστόσο μένει να φανεί αν θα βρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

Η πλευρά Ανδρουλάκη προτείνει τη διεξαγωγή debate την Τετάρτη, ενώ ο Χάρης Δούκας διαφωνεί, αφού την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθηναίων, αντιπροτείνοντας την Παρασκευή (11.10). Η Παρασκευή είναι η ημέρα της προεκλογικής ομιλίας του Ανδρουλάκη στην Αθήνα, ενώ και η Πέμπτη θεωρείται προβληματική αφού η Εθνική Ελλάδας με την Εθνική Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ για το Nations League.

Εκπρόσωποι των δύο επιτελείων, η Στεφανία Μουρελάτου και ο Βαγγέλης Τσόγκας από την πλευρά Ανδρουλάκη, και η Ανδριάννα Μαγγανιά και ο Παναγιώτης Βλάχος από την πλευρά Δούκα, θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη (8.10) στις 18:00 στη Χ. Τρικούπη.