Πολιτικη & Οικονομια

Θρίλερ για γερά νεύρα ο α’ γύρος στο ΠΑΣΟΚ – Πώς φθάσαμε στην αναμέτρηση Ανδρουλάκη - Δούκα

Τα τελικά αποτελέσματα, η συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες, τα μηνύματα της κάλπης και το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα τελικά ποσοστά Ανδρουλάκη - Δούκα εν όψει β' γύρου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Τα τελικά ποσοστά Ανδρουλάκη - Δούκα εν όψει β' γύρου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ©SOOC/ Athens Voice

Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε διπλάσια συμμετοχή στις κάλπες συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Νίκος Ανδρουλάκης ή Χάρης Δούκας, είναι το δίλημμα του β' γύρου

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το στοίχημα την πρώτη Κυριακή της εσωκομματικής αναμέτρησης, καθώς περισσότερες από 300.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου. Την επόμενη Κυριακή (13/10) θα ξεκαθαρίσει και ποιος θα ηγείται της παράταξης. Στον β' γύρο πέρασαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας - ο δεύτερος με διαφορά λίγων ψήφων από τον Παύλο Γερουλάνο.

Ήταν ημέρα γιορτής για το ΠΑΣΟΚ η Κυριακή (6/10) καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τις προβλέψεις -αλλά και το προηγούμενο του 2021-, ενώ από τους 300.000 που ψήφισαν, περίπου 178.000 ήταν νέα μέλη/ φίλοι. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε τη δυναμική του, καθώς η συμμετοχή στον α' γυρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο. 

Η ψηφοφορία διενεργήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και παρατάθηκε κατά μία ώρα, προκειμένου να ψηφίσουν όλοι όσοι προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα. Αργότερα, το βράδυ, ωστόσο διαδραματίστηκε ένα θρίλερ για το ποιος θα περάσει στον β' γύρο. 

Πώς φθάσαμε στην αναμέτρηση Ανδρουλάκη-Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό της τάξης του 30%, ωστόσο προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη δεύτερη θέση η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Ο Χάρης Δούκας είχε προβάδισμα έναντι του Παύλου Γερουλάνου σε επίπεδο επικράτειας, ωστόσο ο δήμαρχος Αθηναίων υπολειπόταν στην Αττική, όπου ο Παύλος Γερουλάνος και η Αννα Διαμαντοπούλου είχαν σαφώς μεγαλύτερη δυναμική. Δεδομένου, δε, ότι η Αττική αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των ψηφοφόρων, πολλοί εκτιμούσαν ότι ίσως υπάρξει ανατροπή μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν αρχικά στις 2 μονάδες, ωστόσο αργότερα άρχισε να μειώνεται, με τον Παύλο Γερουλάνο να φθάνει ακόμη και 0,5% πίσω από τον Χάρη Δούκα. Τελικά, το θρίλερ έληξε όταν ο Παύλος Γερουλάνος έκανε δήλωση, αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα και βάζοντας τέλος στα σενάρια περί ανακαταμέτρησης ψήφων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p1xroofgi1)

Τα τελικά αποτελέσματα του α' γύρου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Πρώτος σε ψήφους, με διαφορά οκτώ μονάδων από τον δεύτερο, αναδείχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία της παράταξης, ο νυν αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον Χάρη Δούκα.

Ειδικότερα στο 100% της ενσωμάτωσης και σε σύνολο 302.822 ψήφων έλαβαν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 29,64% και 89.200 ψήφους

Χάρης Δούκας: 21,41 % και 64.490 ψήφους

Παύλος Γερουλάνος: 21,12% και 63.632 ψήφους

Άννα Διαμαντοπούλου: 19,52% και 58.899 ψήφους

Μιχάλης Κατρίνης : 6,03% και 18.163 ψήφους

Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,29% και 6.890 ψήφους

Η μάχη του β’ γύρου άρχισε ήδη

Μετά τη δήλωση του Παύλου Γερουλάνου, ο Χάρης Δούκας κατευθύνθηκε προς τη Χαριλάου Τρικούπη, από όπου κήρυξε την έναρξη της μάχης της δεύτερης Κυριακής. Ο δήμαρχος Αθηναίων «διάβασε» στο αποτέλεσμα ότι το 70% των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θέλει αλλαγή ηγεσίας και τους κάλεσε να τον στηρίξουν για να γίνει η υπέρβαση, όπως είπε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p27nn41uft)

Ο νικητής του α’ γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν ο πρώτος που έκανε δήλωση το βράδυ της Κυριακής. «Σήμερα είναι μία σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους και τους συνυποψηφίους του για την προεκλογική εκστρατεία με πολιτικό πολιτισμό. «Την επόμενη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα βγει ακόμη πιο ενωμένο, πιο δυνατό», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p0i9qgrbll)

Από τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν υπήρξε δήλωση υποστήριξης υπέρ κάποιου εν όψει του β’ γύρου. Αν και η Νάντια Γιαννακοπούλου άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει όποιον περνούσε στον β’ γύρο απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, οι υπόλοιποι απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Κάποιοι, δε, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε τις επόμενες ημέρες -όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Σήμερα είναι μια μέρα νίκης για το ΠΑΣΟΚ τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Οι 300.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα επαναφοράς του κινήματος με την κοινωνία, ελπίδας και προοπτικής. Μεγάλη η ευθύνη μας να μην τους απογοητεύσουμε. Να είμαστε ισχυρή και άξια κυβέρνηση της χώρας όποτε γίνουν εκλογές» επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ίδια θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή ενώ μιλώντας για το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου τόνισε ότι «θα δώσουμε από κοινού τον αγώνα για την ανανέωση και την ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p16u9h42f5)

Στην επόμενη μέρα από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις πρώτες της δηλώσεις η Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι «Πιστεύω βαθιά ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι».

«Η σημερινή μέρα είναι μια πολύ σημαντική αφετηρία για μια νέα πορεία για το ΠΑΣΟΚ. Θελω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που συμμετείχαν, μας δυνάμωσαν. Ολους αυτους τους ανθρώπους σε κάθε σημείο της Ελλάδας που αυτοοργανώθηκαν. Είμαι εδώ και πιστεύω πως την επόμενη μέρα θα είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p07im8xqtl)

Ο Μιχάλης Κατρίνης προχώρησε σε δηλώσεις λίγο πριν την ενσωμάτωση του 100% των εκλογικών κέντρων για το αποτέλεσμα της κάλπης χωρίς ωστόσο να δηλώνει στήριξη για τον β' γύρο. Ο κ. Κατρίνης αφού συνεχάρη τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα για την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο, είπε ότι «το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4p1o9o7ni5d)

Το στοίχημα των 6 ημερών

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο εάν θα υπάρξουν δηλώσεις υποστήριξης -έστω και έμμεσες- υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη ή του Χάρη Δούκα τις επόμενες ημέρες και από ποιους.

Επιπλέον, αναμένεται να διευκρινισθεί εάν θα διενεργηθεί νέο debate μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Δούκας έχει αποδεχτεί την πρόσκληση για debate β’ γύρου ήδη από το τέλος της προηγούμενης τηλεμαχίας.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα έχουν στη διάθεσή τους 6 ημέρες για να πείσουν τους 300.000 πολίτες να προσέλθουν εκ νέου στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή και να σταυρώσουν το δικό τους όνομα στο ψηφοδέλτιο. Ο Χάρης Δούκας θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο των ψηφοφόρων της Α' Αθήνας και της Αττικής ευρύτερα που δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους -παρά το γεγονός ότι είναι δήμαρχος Αθηναίων-, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να συσπειρώσει δυνάμεις και να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ ψηλότερα από ό,τι μέχρι τώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελικά ποσοστά Ανδρουλάκη - Δούκα εν όψει β' γύρου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
Θρίλερ για γερά νεύρα ο α’ γύρος στο ΠΑΣΟΚ – Πώς φθάσαμε στην αναμέτρηση Ανδρουλάκη - Δούκα

Τα τελικά αποτελέσματα, η συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες, τα μηνύματα της κάλπης και το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.