Πολιτικη & Οικονομια

Το «σκορ» των υποψηφίων προέδρων για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της Pulse και της Metron Analysis

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ποιον υποψήφιο προτιμούν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ποιον για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που απάντησαν στις δημοσκοπήσεις της Pulse και της Metron Analysis

Μια ανάσα πριν από τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και καθώς συνεχίζονται οι δηλώσεις υποψηφιότητας για την ανάδειξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και η έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA δείχνουν ποιο είναι το σκορ του καθενός εκ των υποψηφίων.

Τα ποσοστά των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στη μάχη για την προεδρία του Κινήματος φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα ο Νίκος Ανδρουλάκη, ενώ επιβεβαιώνεται ότι για τη 2η θέση θα «κονταροχτυπηθούν», σχεδόν με ίδια ποσοστά η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Χάρης Δούκας.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, o Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται στο κοινό των ορίων εκλογικής επιρροής του κόμματος με 24%. Η Άννα Διαμαντοπούλου κάνει την ανατροπή με 22%, ενώ ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 20% και ο Παύλος Γερουλάνος με 18%.

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να προηγείται, διευρύνοντας το προβάδισμά του με ποσοστό 36%. Ο Χάρης Δούκας αυτή τη φορά είναι δεύτερος με 18%, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 17%, και μία μονάδα πίσω είναι ο Παύλος Γερουλάνος με 16%.

Στο κοινό όσων σίγουρα ή πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν ο Ν. Ανδρουλάκης είναι και πάλι πρώτος με 27%, δεύτερη είναι η Άννα Διαμαντοπούλου με 24%, ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν με 20% οι Χ. Δούκας και Π. Γερουλάνος.

Για τον β' γύρο στο ΠΑΣΟΚ, στο γενικό κοινό, στα όρια εκλογικής επιρροής του κόμματος, ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει τον Χ. Δούκα με 48%-35%. Ο Γερουλάνος κερδίζει τον Δούκα με 45%-35%, όπως και η Διαμαντοπούλου τον Δούκα με 44%-39%. Ο Ανδρουλάκης κερδίζει τη Διαμαντοπούλου με 44%-38%, σε περίπτωση Ανδρουλάκη-Γερουλάνου έχουμε θρίλερ, καθώς ισοψηφούν με 42%, ενώ σε δίδυμο Διαμαντοπούλου-Γερουλάνου κερδίζει με 41%-38% η πρώτη.

Σε όσους δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ή είναι αναποφάσιστοι, ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει τον Δούκα με 58% έναντι 35%, ενώ ο Π. Γερουλάνος κερδίζει επίσης τον κ. Δούκα με 42%-39%. Αντίθετα, σε περίπτωση διδύμου Διαμαντοπούλου-Δούκα, ο δήμαρχος Αθηναίων κερδίζει με 44% έναντι 43%. Η Άννα Διαμαντοπούλου χάνει επίσης από τον Νίκο Ανδρουλάκη με 56%-34% και από τον Παύλο Γερουλάνο με 43%-38%. Ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει τον Π. Γερουλάνο με 54%-37%.

Τέλος, σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα/πιθανόν να ψηφίσουν, που είναι και το πιο κρίσιμο κοινό, ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει με 50%-38% τον Χ. Δούκα, ο Π. Γερουλάνος κερδίζει επίσης τον Χ. Δούκα με 48%-38%. Η Άννα Διαμαντοπούλου κερδίζει με 44% έναντι 43% τον Χ. Δούκα. Ο Ν. Ανδρουλάκης κερδίζει την Α. Διαμαντοπούλου 46% έναντι 40%. Ο Π. Γερουλάνος κερδίζει με 47% τον Ν. Ανδρουλάκη, που συγκεντρώνει 41%. Τέλος, ο κ. Γερουλάνος κερδίζει και τη Διαμαντοπούλου με 45% έναντι 39%.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτών των ερευνών αλλά και των προηγούμενων δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, η δεύτερη θέση στο ΠΑΣΟΚ είναι ένας γρίφος. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τον αριθμό και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ηλικία, ιδεολογική τοποθέτηση) των πολιτών που θα εμφανιστούν τελικά στις κάλπες την Κυριακή (6/10) καθώς και στον β' γύρο (Κυριακή 13/10).

Ξαναψηφίζουν Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, παρ' ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσης των υποψηφιοτήτων, οι ψηφοφόροι του κόμματος δείχνουν να επιμένουν στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Στην έρευνα της Metron Analysis, στο σύνολο των ψηφοφόρων ανέβηκε το ποσοστό όσων προτείνουν να εκλεγεί νέος πρόεδρος, καθώς από 65% πήγε στο 69%. Αντίστοιχα, υποχώρησε στο 22% από 23% το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Ίδια εικόνα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 56% (από 48% της προηγούμενης μέτρησης) πιστεύει ότι πρέπει να εκλέξει η βάση άλλον πρόεδρο, ενώ υποχωρεί στο 37% (από 43%) το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κ. Κασσελάκης.

Ανάλογη εικόνα καταγράφει και η έρευνα της Pulse:

Μεγάλη δυσαρέσκεια φαίνεται και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, καθώς μόλις το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καλύτερο μέλλον.

Πρόθεση ψήφου

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση της Metron Analysis σημειώνει ότι: η ΝΔ κινείται στο 22,4%, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο με 13,2%, το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση με 8,1%, η Ελληνική Λύση τέταρτη με 7,6%, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5%, και ακολουθούν: Φωνή Λογικής με 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, Νίκη με 2,6%, Νέα Αριστερά με 2,5%, ΜέΡΑ25 με 2% και Σπαρτιάτες με 1,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,9% (8,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 2,2% δεν απαντούν).

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,2% (πάνω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που είχε πάρει 28,3%), ενώ το ΠΑΣΟΚ εκτοξεύεται στο 17,2% (από 12,8% στις ευρωεκλογές και 15,5% στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου). Το ΚΚΕ με 10,6% βρίσκεται στην τρίτη θέση, η Ελληνική Λύση είναι τέταρτη με 9,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση με 8,4%.

Σύμφωνα με την Pulse η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ισχυρό προβάδισμα, έναντι του δεύτερου -δημοσκοπικά- ΠΑΣΟΚ. Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.