Πολιτικη & Οικονομια

Αμερικανοί ελευθεριακοί: ο τρίτος παράγοντας

Τι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «ελευθεριακοί»;

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανοί ελευθεριακοί: ο τρίτος παράγοντας
© Chip Somodevilla / Getty Images

Το μικρό κόμμα των Ελευθεριακών και τι αναμένεται να κάνουν στις εκλογές των ΗΠΑ

Εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δέχεται πίεση από τους Ελευθεριακούς που έχουν συσπειρώσει όσους κατηγορούν τον Ντόναλντ Τραμπ ως εχθρό του ελεύθερου εμπορίου. Οι Ελευθεριακοί ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτική πρόσθεσε στο χρέος των ΗΠΑ 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και ο συσχετισμός μεταξύ περιορισμού των ελεύθερου εμπορίου και των εμπορικών ελλειμμάτων δεν είναι τόσο άμεσος, το Libertarian Party τον χρησιμοποιεί ως μέρος μιας στρατηγικής για τη μετατροπή του σε σημαντική δύναμη στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Στο εσωτερικό τους οι Ελευθεριακοί έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που υιοθέτησε το όνομα του Αμερικανο-αυστριακού οικονομολόγου Ludwig von Mises προβάλλοντας «κλασικά» φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα με σκοπό να επηρεάσει την πολιτική των ρεπουμπλικανών. Παραλλήλως, προτείνει μη επεμβατική εξωτερική πολιτική όπως την έχει διατυπώσει ο Ron Paul, ένας βουλευτής από το Τέξας που διεκδίκησε την προεδρία το 1988 με το Ελευθεριακό Κόμμα και το 2008 και 2012 με το Ρεπουμπλικανικό.

Τι θα κάνουν οι ελευθεριακοί στις επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ

Το Ελευθεριακό Κόμμα τίθεται κατά πλειοψηφία κατά του δικαιώματος της άμβλωσης και των ανοιχτών συνόρων – αν και ανοιχτά σύνορα δεν υπάρχουν. Αλλά εδώ το πράγμα μπερδεύεται διότι πολλοί ελευθεριακοί πιστεύουν στην απόλυτη ελευθερία των ατομικών επιλογών: τι σόι «ελευθεριακός» είναι αυτός που παρεμβαίνει στον οικογενειακό προγραμματισμό και στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος; Στην πραγματικότητα, το ζήτημα των ορίων της ελευθερίας ταλαιπωρεί πολύ το Ελευθεριακό κόμμα: πολλά στελέχη του είχαν τεθεί εναντίον του lockdown για τον COVID-19 και γενικά τίθενται εναντίον κάθε ρύθμισης ομοσπονδιακής εμβέλειας, ακόμα και εναντίον των δημοσίων δαπανών. Όμως, αν αφεθούν τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία –από τα δημοτικά σχολεία μέχρι τις υποδομές– η κοινωνία θα καταρρεύσει. Το ελευθεριακό πείραμα, εκτός από εξαιρετικά επικίνδυνο είναι αντιφατικό: πολλοί ελευθεριακοί φρίττουν στην ιδέα της «ελευθερίας» αλλαγής φύλου των εφήβων και των ήδη καθιερωμένων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων – όμως, o Chase Oliver, υποψήφιος του Libertarian Party για την προεδρία, έχει εμφανιστεί σε Gay Pride να κραδαίνει τη σημαία με το ουράνιο τόξο.

Οι Ελευθεριακοί διατείνονται ότι οι ελίτ αναζητούν τον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού αξιοποιώντας ή δημιουργώντας κρίσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η Μεγάλη Αντικατάσταση

Οι επιτυχίες που σημειώνουν οι Ελευθεριακοί, όχι τόσο σε επίπεδο ψήφων αλλά πρωτίστως σε επίπεδο ιδεολογικής επιρροής, οφείλονται σε τρομερά ψέματα που χάβουν οι μάζες. Οι Ελευθεριακοί διατείνονται ότι οι ελίτ αναζητούν τον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού αξιοποιώντας ή ακόμα και δημιουργώντας κρίσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και η Μεγάλη Αντικατάσταση, το οποίο είναι έργο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των Ηνωμένων Εθνών. Κάτι τέτοια ξεστομίζει και ο Robert Kennedy Jr., ο οποίος την έσχατη στιγμή προσχώρησε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Tραμπ, που εξακολουθεί να μην έχει ιδέα από πολιτική, υποσχέθηκε να διορίσει έναν ελευθεριακό στο υπουργικό του συμβούλιο και να απαλλάξει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα από ομοσπονδιακούς περιορισμούς.

Aν και ως ελευθεριακοί αυτοπροσδιορίζονται περίπου δύο στους δέκα Αμερικανούς, το κόμμα ως ανεξάρτητος σχηματισμός δεν αποσπά πάνω από 4% του εκλογικού σώματος. Η δημιουργία του το 1971 ήταν μια αντίδραση στην πολιτική του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον η οποία θεωρήθηκε υπερβολικά διεθνικιστική στο εξωτερικό και υπερβολικά αυταρχική στο εσωτερικό: οι ελευθεριακοί ζητούσαν νομιμοποίηση των ναρκωτικών, κατάργηση της θανατικής ποινής και στήριξη των δικαιωμάτων οπλοκατοχής. Υπό αυτήν την έννοια, οι ψηφοφόροι είναι μοιρασμένοι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και σε πολλές μπλε πολιτείες αναμένεται να προτιμήσουν τους δημοκρατικούς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολιτική αυτονομία του Νίκου Ανδρουλάκη: Η βάση για μια προοδευτική διακυβέρνηση
Η πολιτική αυτονομία του Νίκου Ανδρουλάκη: Η βάση για μια προοδευτική διακυβέρνηση

«Η επανεκλογή του θα διασφαλίσει ότι το Κίνημα θα παραμείνει ενωμένο, ισχυρό και ικανό να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας»

Σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή υπόκλιση στον λαϊκισμό;
Σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ή υπόκλιση στον λαϊκισμό;

Η συγκέντρωση με την οποία η Άννα Διαμαντοπούλου έκλεισε τις προεκλογικές της ομιλίες ήταν μια απεικόνιση της απόστασης που χωρίζει την υποψηφιότητά της από των άλλων συνδιεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.