Πολιτικη & Οικονομια

Χ. Δούκας: «Κρίσιμη η κάλπη της Κυριακής – Δεν υπάρχουν δεδομένοι νικητές»

Η ομιλία του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Χάρης Δούκας ζήτησε καθαρή εντολή στις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας μιλώντας στην κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στον Πανελλήνιο εμφανίστηκε αποφασισμένος να απευθυνθεί, όπως σημείωσε, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες «που δεν είναι της καρέκλας» και να τους καλέσει στις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου για τη «νέα μεγάλη αλλαγή».

Ο Χάρης Δούκας έβαλε στοίχημα ότι μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν το στόχο. «Δεν θέλουμε», ξεκαθάρισε «ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ για να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης και να το φέρουμε κοντά στους πολίτες».

«Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη συμμετοχή- είστε φοβεροί», είπε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε ενθαρρύνοντας το κοινό του με την πρόβλεψη ότι «πάμε καθαρά και μπροστά και όπως τα καταφέραμε πέρσι στην Αθήνα, θα το πετύχουμε και στη χώρα. Τολμήσαμε να γεμίσουμε τα στάδια και τα στάδια δεν μας χωράμε», επέμεινε για να δείξει το κατάμεστο στάδιο και να επαναλάβει το σύνθημα της καμπάνιας του «σηκώνουμε ανάστημα, ενώνουμε δυνάμεις και κερδίζουμε την ελπίδα».

© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Τα παιδιά στην κερκίδα είναι η μόνη μας ελπίδα», συμπλήρωσε για να ευχαριστήσει τη νεολαία για την παρουσία της στην συγκέντρωση. «Δεν υπάρχουν δεδομένοι νικητές, αλλά μάχες που δίνουμε και κερδίζουμε και να ξέρετε η κάλπη της Κυριακής είναι πολύ κρίσιμη και έχει εθνικά χαρακτηριστικά», εξήγησε και έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ειδικά για τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας. Μίλησε υπέρ της δωρεάν Δημόσιας Υγείας και της στήριξης του ΕΣΥ «που γέννησε ο Γεννηματάς με τον Ανδρέα Παπανδρέου». Επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη υποστηρίζοντας με δηκτικό ύφος ότι «καλό είναι να μην αρρωστήσουμε ΣΚ, μας έχει ειδοποιήσει ο Γεωργιάδης. Και καθημερινή αν αρρωστήσουμε μέχρι το μεσημεράκι, γιατί μετά βγαίνει το μπλοκάκι».

«Μας χωρίζει άβυσσος με τη δεξιά», επεσήμανε για να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με την γαλάζια παράταξη και να ξεκαθαρίσει ότι με τον ίδιο στην ηγεσία το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει, δεν θα συγκυβερνήσει ξανά με τη ΝΔ.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος αρχηγός δήλωσε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κοινωνικές συμμαχίες και επιχείρησε να αποσαφηνίσει το στίγμα του όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έλεγαν αν ψηφίσετε τον Χάρη θα σας πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά ότι θα συριζοποιήσει το ΠΑΣΟΚ κι ότι θα φέρω πίσω στελέχη που μας πρόδωσαν. Με το Νίκο Ανδρουλάκη βουλευτές κει ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ήταν στα ψηφοδέλτια. Σε ό,τι με αφορά, όσοι μας πρόδωσαν για την καρέκλα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά αν είναι», υπογράμμισε κάνοντας επίθεση στο Νίκο Ανδρουλάκη και για το μοντέλο ηγεσίας που εφάρμοσε.

«Άλλη σπέκουλα: δεν κέρδισε ο Χάρης, έχασε ο Μπακογιάννης, έλεγαν. Είχε μεγάλη φθορά και όποιος να ήταν θα κέρδιζε. Που ήταν όλοι αυτοί, αν ήταν τόσο απλό;», είπε για σχόλια που ακούγονται εναντίον και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. «Λένε επίσης ότι πρέπει να προσέξουμε με ποιους θα μιλήσουμε από τα αριστερά. Πολύ μεγάλη ένταση, προσέξτε να μην έχουν ανοίξει κάποια μεγάλη κερκόπορτα από τα δεξιά. Να είμαι καθαρός: Δεν θα γίνουμε ξανά δεκανίκι της ΝΔ. Θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης και όχι να συγκυβερνήσουμε», επανέλαβε αφήνοντας αιχμές εναντίον της Άννας Διαμαντοπούλου, όπως σημείωναν μέλη του κόμματος στην εκδήλωσή του.

Το δίλημμα είναι, είπε: «θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ;».

© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Μου λένε ότι πολλές φορές είσαι τρακαρισμένος και κοιτάς τις σημειώσεις. Είμαι έτσι ακριβώς. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Είμαι ένας από σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους με την δέσμευση ότι θα είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ στρατιώτης κι ότι αν κερδίσει θα καλέσει τους συνυποψηφίους του για να συναποφασίσουν για την επόμενη μέρα. Ο κ. Δούκας έκανε αναλυτικά αναφορά στα ζητήματα οικονομίας, ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικό κόμμα. Έχουμε αναταραχή πολέμου με τον ακροδεξιό Νετανιάχου. Η χώρα μας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ειρήνης. Η Τουρκία ζήτησε το ψευδοκράτος να επικυρωθεί. Και μετά συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν. Θα λυθούν λέει τον Ιανουάριο τα θέματα στο Αιγαίο. Ποια θέματα; Πρέπει να είναι αταλάντευτη η γραμμή μας. Ζητάνε το μισό Αιγαίο. Με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, που διδάσκεται στα σχολεία το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με τα κυριαρχικά δικαιώματα. Έπρεπε με την Κάσο να κάνουμε διάβημα. Δεν μπορούν τα νησιά μας να γκριζάρουν», υποστήριξε.