Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου

Σχεδόν σύσσωμη η εγχώρια αριστερά έδωσε το «παρών» σε διαμαρτυρία έξω από το Βυζαντινό μουσείο, το οποίο και δόθηκε (έναντι αντιτίμου) στην κόρη του τέως βασιλιά για να πραγματοποιήσει το pre wedding party.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 930
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου
© © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

32 χρόνια ηγείτο της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ ο Hassan Nasrallah, ο οποίος χτυπήθηκε την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά και πλέον απολαμβάνει το πιλάφι και τα ουρί που του αναλογούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία Νασράλα.

80 βόμβες έριξε το Ισραήλ σε τέσσερις πολυκατοικίες στον Λίβανο (ισοπεδώνοντας την περιοχή) προκειμένου να σκοτώσει τον αρχιτρομοκράτη. Σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασαν πανηγυρισμοί για τον θάνατο του σε Ιράν και Σύρια, ενώ μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γίορτασαν την –ανεπιβεβαίωτη ακόμη τότε– είδηση.

19 Ιουνίου 2024 έδειχνε το ημερολόγιο, όταν ο Nasrallah σε διάγγελμά του είχε δηλώσει ότι: «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».


2 αστροναύτες, ο Butch Wilmore και η Suni Williams, είναι εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και η εταιρεία SpaxeX (ιδιοκτησίας Elon Musk) ανέλαβε να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα, στέλνοντας μια κάψουλα τεσσάρων θέσεων με επιβάτες άλλους δύο αστροναύτες για να τους διασώσουν.

8 μήνες στο διάστημα θα έχουν περάσει οι δύο εγκλωβισμένοι αστροναύτες μέχρι να επιστρέψουν κάποια στιγμή το 2025. Είχαν προγραμματίσει να μείνουν περίπου μία εβδομάδα και να γυρίσουν στα μέσα Ιουλίου. Απορώ τι έκαναν με τα ρούχα τους. Λογικά, πλύνε-βάλε.

28 ώρες διαρκεί το ταξίδι από τη Γη μέχρι τον ISS.


28,8% έλαβε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) στις αυστριακές εκλογές και βρέθηκε στην πρώτη θέση.

11 μονάδες έχασε το ÖVP, το λαϊκό κόμμα, και περιορίστηκε στο 26,3%.

21,1% έλαβε το σοσιαλιστικό κόμμα SPÖ, ποσοστό κατά 0,08% χαμηλότερο από αυτό των προηγούμενων εκλογών.

68 χρόνια νωρίτερα το FPÖ ιδρύθηκε από Άντον Ράινταλερ, υψηλόβαθμο πολιτικό και στρατιωτικό του Τρίτου Ράιχ της Ναζιστικής Γερμανίας, ενώ και ο δεύτερος πρόεδρος ήταν πρώην στέλεχος των SS.

12,6 μονάδες κέρδισε το FPÖ σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Πρόκειται για ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα με ιδιαίτερη συμπάθεια στον Βλαδίμηρο (κάμερα σε μένα).

3 χώρες συνιστούν πλέον τον άξονα του «ξανθού γένους» στην Ευρώπη. Αυστρία, Ουγγαρία και  Σλοβακία, ενώ πιθανώς να επεκταθεί και στην Τσεχία μετά τις εκλογές του 2025.


6,5 στρέμματα χασίς φέρεται να καλλιεργούσε ο αγροτοσυνδικαλιστής επικεφαλής των γεωργών Μαγνησίας, που είχαν έρθει το χειμώνα με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη της αγροτιάς. Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά και φυσικά όλα τ’ αλάνια. Τώρα βέβαια κλαίνε, που λέει και το άσμα.

5 χιλιόμετρα βιώσιμου ποτιστικού συστήματος είχε δημιουργήσει ο καλλιεργητής, τα οποία αντλούσαν νερό από επίσης βιώσιμη αυτοσχέδια δεξαμενή συλλογής υδάτων, που βρισκόταν εντός του εδάφους, κατασκευασμένη από νάιλον και κορμούς δένδρων και τροφοδοτούνταν από παρακείμενο χείμαρρο. Η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που καινοτομεί.


10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας πούλησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τιμή διάθεσης μεταξύ 7,30 και 7,95 ευρώ ανά μετοχή.

7,8040 κόστιζε κάθε μετοχή της Εθνικής, το πρωί της Δευτέρας. Περισσότερο συμφέρει να πάρεις μια μετοχή παρά να κάνεις συναλλαγή.


19.18 προσλήψεις στο Ελληνικό Δημόσιο θα γίνουν το 2025, καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο. Στόχος είναι κυρίως η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλων τομέων της Δημόσιας Διοίκησης.

4.000 από τους νέους δημόσιους υπαλλήλους θα στελεχώσουν τον χώρο της υγείας, δρομολογώντας τη δέσμευση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία μέχρι το 2027.

16.521 προσλήψεις είχαν εγκριθεί συνολικά για τη φετινή χρονιά.

592.585 είναι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας και εννοείται ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό» σε όλες ανεξαιρέτως τις «υπερεσίες».

16% είναι οι Δ.Υ. επί του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, όσο περίπου είναι δηλαδή ο μέσος όρος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


2 και πλέον εκατομμύρια σπίτια στις πολιτείες της Φλοριντα, της Τζώρτζια, των δύο Καρολίνων και της Βιρτζίνια παρέμεναν χωρίς ρεύμα, τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα του τυφώνα Helene στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι οι πλημμύρες, που καθιστούν αδύνατη την επισκευή των υπόγειων καλωδίων. Ίσως θα πρέπει να τους στείλουμε τους Έλληνες ειδικούς στα ενεργειακά, που προτείνουν την υπογειοποίηση του δικτύου.

90 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό τυφώνα. Ανοχύρωτο κράτος. Μόνο στις ΗΠΑ συμβαίνουν αυτά.


50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος (8 Δεκεμβρίου) από το δημοψήφισμα με το οποίο καταργήθηκε οριστικά η μοναρχία στην Ελλάδα. Ωστόσο σχεδόν σύσσωμη η εγχώρια αριστερά έδωσε το «παρών» σε διαμαρτυρία έξω από το Βυζαντινό μουσείο, το οποίο και δόθηκε (έναντι αντιτίμου) στην κόρη του τέως βασιλιά για να πραγματοποιήσει το pre wedding party.

69,18% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

15.000 ευρώ ήταν το ενοίκιο της αίθουσας και επιπλέον η τέως βασιλική οικογένεια ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση των κήπων του μουσείου.


Verba Volant

Πάνος Καμμένος

«Δεν μιλώ ποτέ εδώ και 5 χρόνια, έχω το ΠΑΣΟΚ απέναντι εδώ και 30 χρόνια, αλλά οφείλω να πω ότι σήμερα στη διακαναλική ο Κατρίνης νίκησε κατά κράτος σαν συνεχιστής των πατριωτών Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Κώστα Μπαντουβά, Σγουρίδη, Βουνάτσου τους αντιπάλους του». Καλύτερα να μη μιλάει βεβαίως, διότι όταν μιλούσε έλεγε κάτι ακαταλαβίστικες φράσεις όπως «στα 4» και «θέλω εγώ να παντρεύεται ο άλλος γκαμήλα;»
Ωστόσο, με την παρέμβασή του δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω αν έκανε καλό στον Κατρίνη ή τον χαντάκωσε.

Χάρης Δούκας

«Πού το είδατε ότι με ενόχλησε μια γελοιογραφία;»
Ο Δήμαρχος είχε πει βεβαίως ότι «μετά το debate με εμφάνισαν πολιτικά νεκρό» αναφερόμενος σε επικό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη. Αλλά ό,τι είπαμε, ψωμί κι αλάτι. Του το εξήγησε άλλωστε ο ίδιος ο δημοσιογράφος λέγοντας ότι δεν τον παρουσίασε ως νεκρό (αφού άλλωστε περπατούσε, ήταν εμφανές) αλλά σαν ψιλοσυριζαίο, καθώς είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ.

Σταύρος Καλαφάτης

«Προτάσσουμε ως αφετηρία της δράσης μας τη λέξη ακούω» δήλωσε σε συνέντευξη ο βουλευτής της ΝΔ.
Εεεχμ… γκούχου, γκούχου. Με όλο το σεβασμό, κύριε βουλευτά, βρίσκω μάλλον ατυχή την επιλογή της λέξης και της φράσης ολόκληρης μετά τα προφανώς εντελώς τυχαία περιστατικά με τις υποκλοπές.

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δε σας ζητάω να με ψηφίσετε γι’ αυτά που θα κάνω, αλλά για όσα κάναμε ως τώρα».
Σα να πουλάς μετοχές όχι επειδή πρόκειται ν’ ανέβει η τιμή τους αλλά επειδή ανέβηκε στο παρελθόν. Σατανικό.

Νίκος Παππάς (όχι ο μπασκετμπολίστας)

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουμε λευκές επιταγές. Δεν θα εκδηλωθώ δημόσια υπέρ κάποιου υποψηφίου».
Λογικό. Θα αποφασίσει μετά, αφού δει πρώτα ποιος θα κερδίσει. Η επιλογή θα γίνει πιθανώς με το «δόγμα Μποδοσάκη»: είμαστε με το γκουβέρνο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νούμερα της εβδομάδας | 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου
Τα νούμερα της εβδομάδας | 26 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου

Σχεδόν σύσσωμη η εγχώρια αριστερά έδωσε το «παρών» σε διαμαρτυρία έξω από το Βυζαντινό μουσείο, το οποίο και δόθηκε (έναντι αντιτίμου) στην κόρη του τέως βασιλιά για να πραγματοποιήσει το pre wedding party.

Δυο πρώην, ένας rebranded και η Κεντροαριστερά
Δυο πρώην, ένας rebranded και η Κεντροαριστερά

Oι τότε πρωταγωνιστές, τώρα με διάφορα «πατριωτικά και εθνικά» προσωπεία ανησυχούντων πρώην στη μια πλευρά ή «κεντροαριστερά και rebranded» στην άλλη, επιδιώκουν να μπουν ξανά στο παιχνίδι με άλλα ονόματα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.