Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Γερουλάνος: Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής μιλάει στην Athens Voice

«Όταν το ΠΑΣΟΚ έβγαινε απολογούμενο, η κοινωνία με το χιούμορ της το κράτησε ζωντανό»
Τόνια Ζαραβέλα
ΤΕΥΧΟΣ 930
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παύλος Γερουλάνος - εκλογές ΠΑΣΟΚ: Συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 2024

Κοντεύει μεσημέρι και στο γραφείο του Παύλου Γερουλάνου, στην καρδιά της Αθήνας, οι συσκέψεις και τα τηλεφωνήματα δεν σταματούν. Στο γραφείο του πίνακες και δώρα –όλα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεμένα με την Αθήνα και το ΠΑΣΟΚ– συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ. Καθόμαστε και το μάτι μας πέφτει στην ειδική έκδοση της ATHENS VOICE για τα 20 χρόνια της. «Πώς θα μπορούσε να λείπει;» αναρωτιέται. Μπροστά του έχει μια μεγάλη εκλογική μάχη που μοιάζει με dejavu: είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με το κλίμα, όπως εξομολογείται, να είναι αρκετά διαφορετικό από εκείνο των εσωκομματικών εκλογών του 2021.

Η πόρτα κλείνει και για όση ώρα μιλάμε δεν θα ανοίξει ξανά, παρά μόνο όταν ετοιμαστεί ο καφές του. Ακούγεται ενωτικός. Δεν χρειάζεται δίπλα του χαρτιά για να εκφράσει τις θέσεις του. Μιλά γρήγορα, απλά. Εξηγεί χωρίς κορώνες, σίγουρος για το πρόγραμμά του. Όπως τονίζει, «δεν θα ακούσετε από εμένα αιχμές και συγκρίσεις» – όχι γιατί στρογγυλεύει τα πράγματα, αλλά με γνώμονα την επόμενη ημέρα στο κόμμα δεν χρειάζονται οι άγονες συγκρούσεις, υπογραμμίζει. Άλλωστε, στόχος τόσο του ίδιου όσο και των συνυποψηφίων του είναι να εμπνεύσουν τους ψηφοφόρους.

«Δεν υπάρχουν καθαρές αντιπαραθέσεις» λέει ο Παύλος Γερουλάνος από τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μας. «Το κοινό –μέχρι σήμερα τουλάχιστον– είναι ότι όλοι οι συνυποψήφιοί μου παίρνουν αυτήν τη διαδικασία πολύ σοβαρά και όλοι σεβόμαστε το γεγονός ότι πρέπει να αναδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει παραπέρα. Αυτές οι εκλογές μάς βρίσκουν πιο ενωμένους από τις προηγούμενες, επειδή έχουν μειωθεί κάποιες διαφορές και σήμερα ο στόχος του καθενός είναι να χτίσει ο ίδιος ό,τι μπορεί».

Όπως παραδέχεται, το κλίμα δεν είναι απλά διαφορετικό από τις εσωκομματικές εκλογές του 2021, που έγιναν λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: «Η εκλογική αναμέτρηση κάθε εβδομάδα αλλάζει χαρακτήρα. Ξεκίνησε ως μια εκλογική αναμέτρηση η οποία καθόριζε ποιος θα είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, μέχρι να βγει το καλοκαίρι είχε αναβαθμιστεί σε μια αναμέτρηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέχρι να τελειώσει η εκλογική αναμέτρηση θα κριθούμε από το κατά πόσο μπορούμε να ηγηθούμε του κόμματός μας και να το οδηγήσουμε σε εκλογές. Παρ’ ότι μοιάζει απόμακρος στόχος, η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ το έχει ξανακάνει το 2008, όταν ήταν πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ κοντά του, και 18 μήνες μετά πήραμε τις εκλογές με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχουμε πάρει από το ’81.

»Τα πράγματα τώρα είναι πιο εύκολα διότι δεν χρειάζεται να “κλέψουμε” ψηφοφόρους από άλλο κόμμα και ειδικά από ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ. Έχουμε να φέρουμε στην κάλπη ένα μέρος των 3,5 εκατ. Ελλήνων που δεν πάνε να ψηφίσουν. Είναι άλλο να πρέπει να εμπνεύσεις και άλλο να πρέπει να κλέψεις ψηφοφόρους. Η δουλειά μας είναι να εμπνεύσουμε, να μιλάμε για τα σωστά θέματα και να δίνουμε τις σωστές λύσεις».

Παύλος Γερουλάνος: Γιατί η υποψηφιότητά μου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κάνει τη διαφορά

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει να επιλέξει τον νέο αρχηγό του κόμματος ανάμεσα σε έξι πρόσωπα που γνωρίζει καλά. «Πολιτικά έχουμε πολλά κοινά με τους συνυποψηφίους μου. Υπάρχουν και διαφορές. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν ξεκινάμε από διαφορετικό αξιακό πλαίσιο, αλλά το μεταφράζουμε διαφορετικά, ανάλογα με τις προτεραιότητες του καθενός. Η δική μου υποψηφιότητα φέρνει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, πολύ διακριτό και ξεκάθαρο, το οποίο έχω ονομάσει “Αναγέννηση”. Φέρνω εμπειρία από πολιτικές θέσεις, αλλά και –ακόμη πιο σημαντικό– από την αγορά. Έχω και τη διάθεση και τη δυνατότητα να κρατήσω το κόμμα ενωμένο. Να ηγηθώ όλων των μαχών που έχουμε μπροστά μας στη Βουλή, στην κοινωνία, στο κόμμα, συνθέτοντας ομάδες με τους καλύτερους, όπως έχω κάνει όλη μου τη ζωή. Έχω την εμπειρία από τον τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, όπου μια ομάδα νέων παιδιών, χωρίς μεγάλη πείρα στην επικοινωνία –θα έλεγα χωρίς καμία πείρα–, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τους εαυτούς μας και μαζί την επικοινωνία του κόμματος. Και το ίδιο από τα υπουργεία: είχα υπό την αρμοδιότητά μου τρία υπουργεία και περίπου εκατό –για να μην πω παραπάνω– εποπτευόμενους φορείς, πολλοί εκ των οποίων πτωχευμένοι, και πετύχαμε και τους εποπτευόμενους φορείς και να προχωρήσουμε σε τομές σε κάθε υπουργείο, αλλάζοντας τον τρόπο που ο Πολιτισμός μοιράζεται χρήματα του κράτους», τονίζει ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνοντας περήφανος για την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική.

Γιατί, όμως, επιμένει να τονίζει ότι αυτό που τον διαφοροποιεί από τους άλλους 5 υποψηφίους προέδρους είναι η εμπειρία στην αγορά; «Αν δεν έχεις αυτήν την εμπειρία από την αγορά, δεν μπορείς να καταλάβεις πώς νιώθει ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος αυτή τη στιγμή από τα κόκκινα δάνεια και νιώθει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει, δεν μπορεί να κινηθεί – τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του».

Με τη συνυποψήφιά του Άννα Διαμαντοπούλου έχει περισσότερα χρόνια κοινής πορείας στο ΠΑΣΟΚ, όμως ξεκαθαρίζει ότι «οι κοινές εμπειρίες δεν σημαίνουν αναγκαστικά και κοινές θέσεις. Με όλους τους συνυποψήφιους έχουμε κοινά και διαφορές. Αν θεωρείς ότι τα λέει ο άλλος όλα λάθος και εσύ τα λες όλα σωστά, τότε δεν θα έχεις σύγκλιση ποτέ. Η δύναμη ενός κόμματος προέρχεται από τη σύνθεση. Η σοφία που έχω βρει στο να λύνω προβλήματα δεν είναι η σοφία που υπάρχει στην κορυφή. Αν η πολιτική δεν απαντήσει στις απαιτήσεις της κοινωνίας για γρήγορες, απλές και βατές λύσεις, θα είμαστε μονίμως απολογούμενοι».

Το «κρυφό όπλο» του ΠΑΣΟΚ

Ο Παύλος Γερουλάνος βλέπει την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στη χώρα, με το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίζει κεντρικό λόγο, με βασική προϋπόθεση να έχει διευθετήσει πρώτα τα του οίκου του. «Το επείγον είναι να αλλάξουμε ηγεσία στην Ελλάδα. Αλλά για να γίνει αυτό θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει τεράστια βήματα για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως κόμμα - εναλλακτική πρόταση. Και πιστεύω ότι κάναμε βήματα μέχρι σήμερα, τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα για να αναδείξουμε ένα πρόγραμμα διακριτό – σαν την “Αναγέννηση” που παρουσίασα. Να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία, γιατί έχουμε κάνει επικοινωνιακά λάθη, πρέπει να επανασυνδεθούμε με τα παραδοσιακά στρώματα του ΠΑΣΟΚ όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι αγρότες, η τρίτη ηλικία, οι νέοι, και για να το κάνουμε αυτό έχουμε ένα “κρυφό όπλο”, γιατί σε όλους αυτούς τους χώρους οι ΠΑΣΟΚοι πηγαίνουν καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ. Αν δείτε όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν αυτά τα κοινά: οι Συνεταιρισμοί, οι ΟΤΑ, τα Επιμελητήρια, τα τοπικά πανεπιστήμια, όλοι αυτοί οι φορείς στους οποίους η “Αναγέννηση” θέλει να περάσει περισσότερη εξουσία, αφού εκσυγχρονιστούν. Οι άνθρωποι που κατεβαίνουν σε εκλογές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Α΄ Αθήνας θεωρεί ότι «ο χρόνος που μας έχει μείνει είναι πολύ λίγος και κάθε μέρα τα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία γίνονται χειρότερα». Όσον αφορά τα επόμενα βήματα εξηγεί: «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τάξη στο κόμμα μας, στο σπίτι μας. Να δείξουμε ότι παίρνουμε τα προβλήματα της κοινωνίας πολύ σοβαρά, ότι έχουμε απαντήσεις και αγωνιούμε να λύσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Πιστεύω ότι αν το ΠΑΣΟΚ το κάνει αυτό σωστά, ο κόσμος θα το επιλέξει ως τον προοδευτικό πόλο, ο οποίος θα κοιτάξει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια και θα του πάρει τις επόμενες εκλογές».

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν φοβάται να μιλήσει για κάλεσμα συνεργασιών, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν όμως λυθούν και στην Κουμουνδούρου τα εσωκομματικά. «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα προοδευτικό κόμμα;» ρωτάμε, και ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Δεν θεωρώ ότι τα κόμματα είναι αυτά που προσδιορίζουν τις προοδευτικές δυνάμεις. Για μένα οι προοδευτικές δυνάμεις γεννιούνται και εκφράζονται στην κοινωνία. Τα κόμματα κρίνονται από την ικανότητά τους να εμπνεύσουν αυτό το κοινό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει αυτό στο παρελθόν, μένει να δούμε στην πορεία αν μέσα από τις δικές του διαδικασίες θα μπορέσει να ξαναεμπνεύσει κομμάτια της κοινωνίας. Γι’ αυτό λέω, ας βάλει ο καθένας τάξη στο σπίτι του και μετά βλέπουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Ένας καλός ηγέτης χωρίς ηγετική ομάδα δεν πείθει. Έχουν σημασία οι πολιτικές τοποθετήσεις και ο τρόπος με τον οποίο τις φέρνεις στην κοινωνία για να την εμπνεύσεις, και βέβαια ο τρόπος που μεταφέρεις τις τελικές σου θέσεις έτσι ώστε να τις ξέρει το κάθε νοικοκυριό. Είναι μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν σωστά, αν θέλεις να γίνεις πολιτικός πόλος».

Ο κ. Γερουλάνος δεσμεύεται, αν αναλάβει το ΠΑΣΟΚ: «Το πρώτο μου κάλεσμα θα είναι προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Θα επιδιώξω συνεργασίες με τους θεσμούς που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Εκεί θα χτιστεί η πολιτική εμπιστοσύνη και η σύνθεση που χρειάζεται, αν είναι ποτέ να συζητήσουμε για όποια συνεργασία. Αλλιώς, οι συνεργασίες σε κλειστά δωμάτια δίνουν την εντύπωση ότι γίνονται για την καρέκλα και όχι για την κοινωνία. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο απωθητικό για την κοινωνία από το να νιώθουν ότι οι πολιτικοί ασχολούνται με τους εαυτούς τους και όχι με εκείνη». Υποστηρίζει ότι σε μια διαφορετική για τη χώρα και το κόμμα συγκυρία έγιναν πράγματι συνεργασίες σε κλειστά δωμάτια. «Όταν έχει συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει επειδή οι απαιτήσεις της συγκυρίας ήταν για γρήγορες και δύσκολες αποφάσεις. Δεν μας βγήκε σε καλό. Βγήκε σε καλό στη χώρα, αλλά δεν βγήκε στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό που θα επιλέξουμε να κάνουμε θα πρέπει να ωριμάσει μέσω μιας διαδικασίας, να μη δώσει την εντύπωση της βιασύνης και του ευκαιριακού και να μοιάζει ότι αφορά μόνο καρέκλες».

Παύλος Γερουλάνος: «Πάντα πίστευα ότι ο αγώνας είναι μακρύς και τελικά είναι με τον εαυτό σου. Πόσο εσύ μπορείς να εμπνεύσεις, να πεις κάτι διαφορετικό»

Τι αποσυνέδεσε το ΠΑΣΟΚ από την κοινωνία

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του Νίκου Ανδρουλάκη στο τιμόνι της Χ. Τρικούπη, αναγνωρίζει ότι σε πολλά θέματα το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε σωστά, αλλά ακόμα και αυτές οι σωστές θέσεις δεν φτάσανε σωστά στην κοινωνία. Εκεί χάσαμε. «Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα, θα μπορούσαμε να τα έχουμε κάνει πολύ καλύτερα. Υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσα να υπερασπιστώ με όλη μου τη δύναμη».

Ο κ. Γερουλάνος αναλύει τους δύο παράγοντες που αποσυνέδεσαν το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά από την κοινωνία. «Το ένα ήταν τα Μνημόνια. Σαφέστατα αυτό δημιούργησε ένα χάσμα της αντίληψης που είχε ο κόσμος για το ΠΑΣΟΚ και ό,τι εκπροσωπεί. Εκείνη την ώρα το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να βάλει αυτό που θεωρούσε καλό της Ελλάδας πάνω από οτιδήποτε άλλο. Είχε απέναντι τη βαθιά συντηρητική Ευρώπη που δεν άφηνε επιλογές στο τραπέζι. Η κοινωνία, όμως, θεώρησε ότι η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική από τις δικές της προτεραιότητες, τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει, όμως, και ένα παλαιότερο θέμα το οποίο ξεχνάμε: η κεντροαριστερά στην Ευρώπη έχασε το μεγάλο στοίχημα της παγκοσμιοποίησης, ενώ από τον πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του ’90 επιβάλαμε κανόνες στην αγορά, υιοθετήσαμε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες. Πρέπει να ξαναβάλει η Ευρώπη προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα χρήματα, την ανάπτυξη».

Τα Memes και το χιούμορ για το ΠΑΣΟΚ

Η συζήτησή μας πηγαίνει γρήγορα στο σήμερα, τους νέους και το ΠΑΣΟΚ των αναμνήσεων. Είναι άραγε τα Memes που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί για το κόμμα κάτι που θα κάνει τους νεοΠΑΣΟΚους να φτάσουν στην κάλπη της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου; Αλλιώς, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να «κεφαλοποιήσει» την ατάκα «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια»;

Το έχει στον νου του λίγο διαφορετικά και καθόλου εχθρικά: «Θεωρώ ότι το χιούμορ και η σάτιρα ήταν πάντα στην πολιτική και στη δημοκρατία, από την εποχή του Αριστοφάνη. Πάντα στόχος τους ήταν αυτός που για κάποιον λόγο τραβούσε την προσοχή. Είτε ήταν σωστό αυτό που έκανε είτε λάθος. Το ΠΑΣΟΚ τράβηξε αυτήν την προσοχή και θεωρώ ότι, σε μια εποχή που έβγαινε απολογούμενο, η κοινωνία με το δικό της τρόπο και το δικό της χιούμορ το κράτησε ζωντανό. Στο χέρι μας είναι τώρα να πάρουμε αυτή τη σκυτάλη από το χιούμορ και να την κάνουμε πολιτικές προτάσεις που θα ξαναεμπνεύσουν την κοινωνία. Εάν το πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε πάντα ευγνώμονες για τα Memes και τις ατάκες. Αλλά είναι στο δικό μας χέρι. Πάντως, όχι, τα Memes και το χιούμορ για το ΠΑΣΟΚ δεν θα εμπνεύσουν τους νέους να μας ψηφίσουν, θα τους εμπνεύσει μόνο η πρότασή μας για τη χώρα. Εάν πειστούν ότι αυτό που λέμε μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά και να βρουν τη δική τους πορεία μέσα σε αυτή τη συλλογική πορεία. Εάν ένα κόμμα βασιστεί μόνο στο παρελθόν του η κοινωνία θα του γυρίσει την πλάτη, γιατί η κοινωνία ψηφίζει για το μέλλον».

Ευπρόσδεκτο να με αποκαλούν «παπανδρεϊκό» αν…

Ο Παύλος Γερουλάνος φέρει την «ταμπέλα» του «παπανδρεϊκού», αλλά και τη στήριξη μελών της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, σε αυτήν την κρίσιμη εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση για το κόμμα. Ο Νίκος Παπανδρέου έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξη στο πρόσωπό του. «Ο καθένας, νομίζω, χρησιμοποιεί αυτό το όνομα με διαφορετικό τρόπο. Αλλά θεωρώ ότι εάν το να με αποκαλούν “παπανδρεϊκό” με σχετίζει με τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, εάν αυτό με ταυτίζει με τις προτεραιότητες που θέτει για την κοινωνία και εάν αυτό, έστω σε ελάχιστο βαθμό, χτίζει μια εμπιστοσύνη με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το θεωρώ ευπρόσδεκτο» απαντά ο κ. Γερουλάνος.

Τελειώνοντας τη συζήτησή μας, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μου κάνει διαφορά με ποιον θα αναμετρηθώ στον δεύτερο γύρο» δηλώνει. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια εκλογική αναμέτρηση που δεν θα συγκριθούμε απλώς με τους άλλους αλλά με τον εαυτό μας, για το κατά πόσο πείθουμε εμείς ότι αυτό που έχουμε να προτείνουμε είναι καλό για την κοινωνία. Οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε προσπάθεια να δημιουργήσουμε τεχνητές κόντρες μεταξύ μας, θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ μικρό και θα ζει όσο ζουν οι αναμνήσεις του. Ο καθένας μας έχει τον τρόπο που βλέπει ότι μπορεί να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ. Διαφωνώ με διάφορους συνυποψηφίους μου για το πώς θα ήθελαν να το κάνουν αυτό πράξη, αλλά δεν νομίζω ότι ξεκινάει κανείς για να το κρατήσει μικρό».

Σε κάθε περίπτωση στέλνει το μήνυμά του για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: «Πάντα πίστευα ότι ο αγώνας είναι μακρύς και τελικά είναι με τον εαυτό σου. Πόσο εσύ μπορείς να εμπνεύσεις, πόσο εσύ μπορείς να πεις κάτι διαφορετικό στον πολίτη. Βεβαίως, αν υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να είναι αδυναμίες των συμποψηφίων σου, μπορείς να τα εκφράσεις, αλλά πρέπει να μιλήσεις για εσένα, τι είναι αυτό που φέρνεις. Όταν λέω ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής, είναι επειδή είμαι βουλευτής και ξέρω τι σημαίνει να δίνεις τη μάχη στη Βουλή. Μην ψάχνετε αιχμές προς άλλους. Είναι μια συνθήκη η οποία από μόνη της είναι σημαντική, γιατί αν δεν σε δουν εκεί οι πολίτες δεν θα νιώθουν ότι κάποιος παλεύει για αυτούς».