Πολιτικη & Οικονομια

Κτηματολόγιο: Πέρασε από τη Βουλή η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης

Γιατί είναι σημαντικός ο νέος νόμος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κτηματολόγιο: Υπερψηφίστηκε η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης - Γιατί είναι σημαντικός ο νέος νόμος

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, με τον οποίο εντάσσεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία του νομικού ελέγχου συμβολαίων και μπαίνει σε τροχιά ολοκλήρωσης η κτηματογράφηση. Για τη μεταρρυθμιστική αξία του νέου νόμου μίλησε στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την προστιθέμενη αξία που θα φέρει το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών και για την οικονομία της χώρας.

«Παίρνω τον λόγο σήμερα για να επισημάνω το οικονομικό, κοινωνικό αλλά και τεχνολογικό αποτύπωμα του Κτηματολογίου, αλλά και για να υπογραμμίσω πόσο αναγκαίο είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα και κυρίως να συνδέσω τις αλλαγές που αυτό επιφέρει με το συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της χώρας μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, αποδίδοντας αμέσως μετά τα εύσημα στον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αλλά και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δουλειά τους στον νέο νόμο.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα πολλά «κύματα» που πέρασε το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα, ώσπου να φτάσει στο σημερινό επίπεδο, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του. «Νόμοι “μπαλώματα” και ατελείς ρυθμίσεις μας έκαναν ουσιαστικά το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς Κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να λύσει, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Κτηματολόγιο: Πέρασε από τη Βουλή η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης
Κτηματολόγιο: Υπερψηφίστηκε η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης - Γιατί είναι σημαντικός ο νέος νόμος

Γιατί είναι σημαντικός ο νέος νόμος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου, με τη χρήση του νέου εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, ο χρόνος επεξεργασίας ενός συμβολαίου μειώνεται σε κάτω από το μισό ή ακόμη και στο 1/3. Αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο, καθώς μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να κοστίζει έως και 30 λεπτά.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται σε κάθε τόνο ότι την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη μιας πράξης, θα συνεχίσει να λαμβάνει ο αρμόδιος προϊστάμενος και όχι το σύστημα A.I. Το εργαλείο έχει ως στόχο την διευκόλυνση του έργου των νομικών, παρέχοντας μια έτοιμη εισήγηση που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία του συμβολαίου που χρήζουν προσοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σχετικό λογισμικό αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίχως κόστος και θεωρείται απλό στη χρήση του, δεν απαιτεί δηλαδή περαιτέρω εκπαίδευση των χρηστών. Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης θα βοηθήσουν την ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, προσφέροντας έτσι πλήρη, ακριβή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στο σύνολο της Επικράτειας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.