Πολιτικη & Οικονομια

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Τέλος από φέτος στην παράταση πληρωμής

Τι αλλάζει στα πρόστιμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Τέλος η παράταση πληρωμής - Τι αλλάζει από φέτος στα πρόστιμα

Παραπάνω από έναν μήνα έχουμε μπροστά μας μέχρι την έκδοση των Τελών Κυκλοφορίας για το 2025 και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το αρμόδιο Υπουργείο δεν πρόκειται να δώσει κάποια παράταση για την πληρωμή τους.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, θα πρέπει να πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, καθώς μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα τους περιμένουν πρόστιμα, τα οποία από φέτος θα κλιμακώνονται ανάλογα με την καθυστέρηση στην πληρωμή των τελών.

Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά τα ποσά των Τελών Κυκλοφορίας, δεν αναμένονται αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. 

Μάλιστα, η ΕΡΤ έδωσε μία πρώτη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν τα πρόστιμα, ανάλογα με τον χρόνο καθυστερημένης πληρωμής τους. 

Αν η πληρωμή γίνει εντός Ιανουαρίου, τότε οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν +25% των τελών
Αν η πληρωμή γίνει εντός Φεβρουαρίου: +50% των τελών
Αν η πληρωμή γίνει από 1/3: +100% των τελών

Με απλήρωτα τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2019 εμφανίζονται 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων

Περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων εμφανίζονται με ανεξόφλητα τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2019, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που έγιναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για τη συγκεκριμένη χρονιά. Πρόκειται κυρίως για οχήματα μεγάλου κυβισμού, στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω τα τέλη κυμαίνονται από 615 ευρώ έως και 1.230 ευρώ για οχήματα 4.000 κ. εκ. και άνω).

Τα ευρήματα των διασταυρώσεων κινητοποίησαν ήδη τις φορολογικές αρχές, οι οποίες θα απευθύνουν email στους κατόχους των οχημάτων, με το οποίο θα τους ενημερώνουν για την οφειλή (μαζί με τα πρόστιμα) αλλά και τη δυνατότητα απαλλαγής από το χρέος, εφόσον αποδείξουν με παραστατικά ότι λόγω της κατάστασης του οχήματος τους δεν υποχρεούνταν να καταβάλουν τέλη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ η βεβαίωση της οφειλής με το ποσό των ετήσιων τελών ανάλογα με το κυβισμό, το είδος και το έτος κυκλοφορίας του οχήματος μαζί με το πρόστιμο θα αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 3 Δεκεμβρίου.

Οι κάτοχοι των οχημάτων που εμφανίζονται να μην έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, θα ενημερώνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 31/10/2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας.

Με την αποστολή των μηνυμάτων θα ανοίξει η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2019 ανά ιδιοκτήτη.