Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική ευκαιρία για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία

ο ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει έναν σύγχρονο προγραμματικό λόγο και δεν αντιμετωπίζει την πρόκληση της πολιτικής επιβίωσης όπως πριν από μερικά χρόνια

Γιώργος Καραμανώλης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία

Η έκφραση «lead by example» στο management (ηγεσία και διοίκηση βάσει παραδειγμάτων) αναφέρεται σε μοντέλα διακυβέρνησης που εμπνέουν και οδηγούν μέσα από καθημερινές πρακτικές και εφαρμοσμένες προτάσεις. Ο χώρος της πολιτικής έχει περισσότερες προκλήσεις από αυτές των στρατηγικών μεγάλων οργανισμών. Στην πολιτική - και ιδιαίτερα σήμερα - βασικό θέμα είναι η αξιοπιστία και όχι εφήμερες τακτικές και πρακτικές που οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Στρατηγική σημαίνει συνεχώς νέα διατηρήσιμα πλεονεκτήματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει έναν σύγχρονο προγραμματικό λόγο και δεν αντιμετωπίζει την πρόκληση της πολιτικής επιβίωσης όπως πριν από μερικά χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε - σχεδόν διπλασίασε - τα ποσοστά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές όταν όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχασαν σημαντική από την δυναμη τους, λαμβάνοντας υπόψη και την αποχή που άγγιξε το πρωτόγνωρο για την χώρα μας 60%.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κοινωνία

Κεντρική πρόκληση ο αξιόπιστος και τεκμηριωμένος προγραμματικός λόγος και η ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων για το δημόσιο συμφέρον. Η κοινωνική κατοικία με σχεδιασμό προς όφελος των πολλών στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους στέγασης, η επέκταση του θεσμού της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με δημόσιους πόρους, και η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για την συνταγματική της κατοχύρωση, η εξέλιξη του ΑΣΕΠ και οι ανοικτές προσκλήσεις για την στελέχωση διοικήσεων δημόσιων φορέων με αξιοκρατία - σε αντίθεση με κομματικούς διορισμούς, η διαβούλευση και ο διάλογος με τους πολίτες, η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και του καταναλωτικού κινήματος για τον έλεγχο των τιμών, είναι κάποιες ενδεικτικές προτάσεις, μέρος του πολυσέλιδου προγράμματος που επεξεργάστηκαν σημαντικοί επιστήμονες και μεγάλες ομάδες εργασίας. Όλες αυτές οι προτάσεις πλαισιώνουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και εργαλείο διακυβέρνησης το οποίο μπορεί να εξειδικεύεται συνεχώς και σε περιφερειακό επίπεδο. Οι προτάσεις αυτές - οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος - θα απελευθερώσουν δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, στην επιστροφή νέων που έχουν φύγει, και στην εμπιστοσύνη για διεθνείς παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Βασικό στοίχημα η οργανωμένη συνέχεια της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς ώστε να μειωθεί η αποχή και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με την πολιτική. Ενδεικτικά, η καλή πρακτική της διαβούλευσης του προγράμματος με όλα τα στελέχη και τους πολίτες, καθώς και η λειτουργία των ανοικτών προσκλήσεων μέσα από το digitalsociety.gr, για τους τομείς πολιτικής με χιλιάδες(!) αιτήματα και βιογραφικά πολιτών, νέων επιστημόνων να εμπλακούν στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου και με πάνω από το 40 % να κατέχουν διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο σε τομείς κρίσιμους για την διακυβέρνηση. Το ερώτημα που διατυπώνεται πλέον για το ΠΑΣΟΚ και σε διαφορετικά επίπεδα, δεν είναι με ποιον να θα συνεργαστεί αλλά το πώς θα δημιουργεί σταθερά όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή πολιτικών για το δημόσιο συμφέρον και την διακυβέρνηση της χώρας.

Η στήριξη στην στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί βασικό και κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για πολιτικές και δράσεις δημοσίου συμφέροντος, για απαντήσεις σε κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις, με την προώθηση ενός σύγχρονου και καινοτόμου προγραμματικού λόγου που μειώνει τις ανισότητες και αποτελεί αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. Αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης με τους πολίτες, μαζί με ένα σημαντικό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δίκτυο που θέλει και μπορεί να προσφέρει.