Πολιτικη & Οικονομια

Η αρρύθμιστη επέλαση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Μια ασφυκτική κατάσταση

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων: Το πρόβλημα στην Αθήνα και τα νησιά, η ανάγκη να ρυθμιστεί η αγορά.

Η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα και την κοινωνική δομή της πόλης.

Πρώτα απ’ όλα, η αυξημένη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη στέγαση φοιτητών, νέων ζευγαριών, αλλά και άλλων ομάδων με περιορισμένο εισόδημα.

Επιπλέον, οι παραδοσιακές γειτονιές μετατρέπονται σε τουριστικούς κόμβους, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το χρώμα και ο χαρακτήρας τους. Το αίσθημα της κοινότητας χάνεται και αντικαθίσταται από την περίεργη αίσθηση του να ζεις και να κυκλοφορείς ανάμεσα σε αγνώστους, που μάλιστα αλλάζουν συνεχώς.

«Έχει χαθεί το χρώμα της γειτονιάς», λέει στην AV ο Γιάννης, κάτοικος των Πετραλώνων, ενώ όπως σημειώνει «ένοιωσα ότι κάτι αλλάζει εδώ στην περιοχή όταν το αγαπημένο μου μαγαζί που πήγαινα πολλά χρόνια και έβρισκα τους ίδιους φίλους έκλεισε και άνοιξε ένα κατάστημα με αυτόματα πλυντήρια ρούχων».

«Υπάρχει κόσμος που υποφέρει στην περιοχή λόγω του θορύβου, του παράνομου πάρκινγκ των επισκεπτών που δεν ζουν στην περιοχή μόνιμα, των ξεχειλισμένων κάδων των σκουπιδιών.»

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα, αλλά είναι εξίσου έντονο και στα νησιά της Ελλάδας. Εκεί, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιδεινώνουν δραματικά το πρόβλημα στέγασης, ειδικά για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, ιατροί, νοσηλευτές, αλλά και τα σώματα ασφαλείας. Οι άνθρωποι αυτοί, που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, δεν μπορούν να βρουν κατοικία λόγω των υψηλών τιμών των ενοικίων και της προτίμησης των ιδιοκτητών να νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες για βραχυχρόνια διαμονή. Αυτή η έλλειψη στέγης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στα νησιά, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, η ανεξέλεγκτη αύξηση των κλινών που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις οδηγεί σε τεράστια επιβάρυνση των δημοσίων υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης και αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, με την κατάσταση να είναι οριακή σε πολλά νησιά.

Η κατάσταση στα νησιά 

«Δυσκολεύτηκα αρκετά να βρω κατοικία τον Αύγουστο του 2021 στη Νάξο», δηλώνει στην ΑV η Κατερίνα, νηπιαγωγός στο νησί εδώ και 4 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι «το βασικό πρόβλημα είναι ότι μπορείς να βρεις σπίτι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο αλλά μετά πρέπει να αποχωρήσεις ακριβώς γιατί οι ιδιοκτήτες θέλουν τα σπίτια για βραχυχρόνιες μισθώσεις ενόψει της τουριστικής σεζόν». Η ίδια σημειώνει πως «καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους που θέλουν να βγάλουν ένα εισόδημα από όλη αυτή τη διαδικασία όμως εμείς πρακτικά πρέπει να πάρουμε από το Μάιο σχεδόν τα πράγματά μας να τα μεταφέρουμε σε αποθήκες και δεν μπορούμε καν να κάνουμε διακοπές». «Σπάνια θα βρεις κάποιον που έχει τη δυνατότητα να μείνει και το καλοκαίρι και όσο και είναι κατανοητό, είναι απολύτως παράλογο καθώς εμείς διοριζόμαστε ακριβώς για να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε μια σταθερότητα», επισημαίνει.

Ο Δημήτρης που μένει και εργάζεται σε νησί των Κυκλάδων δηλώνει στην Athens Voice «σέβομαι ότι είναι επιλογή του καθενός να νοικιάζει τον χώρο του και να ζητάει ότι καλύτερο για τον εαυτό του, όμως αυτό που βλέπω είναι πως στα νησιά ειδικά στις Κυκλάδες είναι δύσκολα να βρει κάποιος σπίτι και σε μια βατή οικονομική κατάσταση. Είναι δύσκολο ιδιαίτερα για καθηγητές και γιατρούς να νοικιάσουν ένα χώρο, καθώς η σεζόν βάζει πολλά σπίτια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν κάπως θα βοηθήσουν θέλω να πιστεύω, παρόλα αυτά χρειάζεται ακόμα κάτι να γίνει, ώστε ιδιαίτερα αυτές οι ομάδες να έχουν πρόσβαση σε στέγαση, καθώς υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς. Το ζήτημα αυτό, το φαινόμενο βέβαια είναι και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Ευελπιστώ συντόμως να είναι καλύτερα τα πράγματα και πιο προσιτά».

Κανείς δεν αμφισβητεί τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν. Από το να νοικιάζει κανείς όμως ένα ή δυο ακίνητα μέχρι τα σημερινά φαινόμενα όπου μεγάλες εταιρείες μετατρέπουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε ακίνητα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, η απόσταση είναι κολοσσιαία.

Η αρρύθμιστη επέλαση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει δημιουργήσει μια σειρά από σημαντικά οικονομικά, κοινωνιολογικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για αυτό και η περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς αυτής, προκειμένου να έρθει σε ισορροπία προς όφελος των κατοίκων, των γειτονιών αλλά και του τουριστικού μας προϊόντος είναι επιτακτική ανάγκη.