Πολιτικη & Οικονομια

Πετρέλαιο θέρμανσης 2024: Πώς θα κινηθούν οι τιμές

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
χερι κραταει αντλία πετρελαιου
Η αναμενόμενη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί σε επίπεδα πριν το 2019 © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η νέα τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων τριών ετών

Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για το 2024, με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης γύρω στο 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές.

Πρόκειται για μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, δημιουργώντας αισιοδοξία για μεγαλύτερη κατανάλωση και ενίσχυση της αγοράς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4jdl1zv6lkh)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι χαμηλότερες τιμές των 3 τελευταίων ετών

Η τιμή αυτή αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση και ενδέχεται να αλλάξει ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές καυσίμων. Η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου τύπου μπρεντ στα περίπου 70 δολάρια το βαρέλι (σε σχέση με τα 80 δολάρια που ήταν σε προηγούμενες περιόδους) είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση των τιμών όλων των καυσίμων.

Η νέα τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες τιμές των τελευταίων τριών ετών. Συγκεκριμένα, η αναμενόμενη τιμή θα κυμανθεί σε επίπεδα πριν το 2019, όταν οι τιμές ήταν χαμηλότερες λόγω απουσίας της οικονομικής επιβάρυνσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Επιδότηση στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση. Αν η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για επιδότηση στην αρχική τιμή διάθεσης του προϊόντος, τότε θα δούμε το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται με τιμή κάτω από 1 ευρώ το λίτρο.

Πέρσι, το ποσό επιδότησης που διέθεσε η κυβέρνηση ανήλθε στα 276 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια περίπου απορροφήθηκαν από τους καταναλωτές. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θα διαθέσει παρόμοιο ποσό. Ωστόσο, η πρόταση είναι να διατεθεί όλο το ποσό, μαζί με τα αδιάθετα χρήματα της προηγούμενης χρονιάς, οριζόντια στην τιμή, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανάλωση και, συνεπώς, περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για σύγκριση, πέρυσι και πρόπερσι η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στις αστικές περιοχές ήταν 1,40 ευρώ το λίτρο. Στις επαρχίες και τη νησιωτική χώρα, οι τιμές αυτές έφτασαν ακόμα και στα 1,47 – 1,48 ευρώ/λίτρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.