Πολιτικη & Οικονομια

Eίναι ο Χάρης ο Δούκας ο Κασσελάκης του ΠΑΣΟΚ;

Και οι δύο διαφημίστηκαν ως νέοι, άφθαρτοι και αμόλυντοι από τα μικρόβια της κατεστημένης πολιτικής

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σχόλιο του Μάνου Βουλαρίνου για τον Χάρη Δούκα και τις ομοιότητές του με τον Στέφανο Κασσελάκη 

Παρ’ ότι πίστευα και πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει τον Στέφανο με τα κολλητά ρούχα σε κανένα από τα γνωρίσματα που τόσο αγαπήσαμε (ημιμάθεια, αρπακόλλα, μηδενική ανοχή στην κριτική, στρεψοδικία κ.λπ.) ο part time δήμαρχος της Αθήνας κάνει ό,τι μπορεί για να πλησιάσει το μεγαλείο του και να καλύψει το κενό που μπορεί να αφήσει η (απευκταία) αποχώρηση του ηγέτη της Τζάκρη από την πολιτική.

Για αρχή μιλάμε για δυο ανθρώπους που έγιναν ξαφνικά ευρύτερα γνωστοί, με τον Κασσελάκη να είναι μέχρι πέρυσι γνωστός μόνο σε όσους παρακολουθούν την αρθρογραφία των Ελλήνων της Αμερικής και τον Δούκα να είναι γνωστός μόνο σε όσους παρακολουθούν στενά τα ενδοπασοκικά.

Και οι δύο διαφημίστηκαν ως νέοι, άφθαρτοι και αμόλυντοι από τα μικρόβια της κατεστημένης πολιτικής.

Χάρης Δούκας: Οι ομοιότητές του με τον Στέφανο Κασσελάκη

Και οι δύο παρουσιάστηκαν ως πετυχημένοι σε τομείς στους οποίους είναι αδύνατον να ελέγξουμε την επιτυχία: επιτυχημένος επιχειρηματίας ο ένας, επιτυχημένος καθηγητής ο άλλος. Περιέργως και οι δύο παρατάνε με ευκολία (και σε μικρή σχετικά ηλικία) τους τομείς στους οποίους πετυχαίνουν.

Και οι δύο κέρδισαν ανέλπιστα και χωρίς να δείξουν καμία σχετική ικανότητα τα αξιώματά τους: ο Κασσελάκης έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή στο κόμμα δεν υπήρχε ούτε ένας που πολιτικά να έχει περισσότερο ενδιαφέρον από ένα κομοδίνο (και επειδή πήγαν και ψήφισαν και χαβαλέδες) και ο Δούκας έγινε δήμαρχος επειδή η βεβαιότητα της νίκης του Μπακογιάννη έκανε την αποχή πολύ πιο εύκολη και έδωσε τη νίκη σε αυτόν που έτρεξαν να ψηφίσουν πασόκοι, συριζαίοι, ανταρσύες, χρυσαυγίτες και γενικώς όσοι ενδιαφέρονταν περισσότερο για το κακό του Μητσοτάκη παρά για το καλό της πρωτεύουσας.

Όλες οι παραπάνω ομοιότητες είναι πολιτικές και μέχρι το ντιμπέιτ των υποψηφίων πρόεδρων του ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνες ολοφάνερες. Από το ντιμπέιτ και μετά ο σύντροφος Δούκας έδειξε ότι οι ομοιότητες με τον Στέφανο τον Κασσελάκη είναι πολύ πιο βαθιές και αγγίζουν και στοιχεία του χαρακτήρα του.

Το πόσο πασαλειμματίας είναι ο Στέφανος το έχουμε διαπιστώσει σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες διαφήμιζε την άγνοιά του, αλλά χρειάστηκε το πασοκοντιμπέιτ για να καταλάβουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο Δούκα

Για αρχή φαίνεται ότι και ο σύντροφος Χάρης, όπως και ο σύντροφος Στέφανος, δεν είναι ιδιαιτέρως εργατικός και μελετηρός. Το πόσο πασαλειμματίας είναι ο Στέφανος το έχουμε διαπιστώσει σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες διαφήμιζε την άγνοιά του, αλλά χρειάστηκε το πασοκοντιμπέιτ για να καταλάβουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφο Δούκα. Γενικούρες, συνθηματολογία και απουσία περιεχομένου με αποκορύφωμα την αδυναμία του να απαντήσει στην ερώτηση για τα 12 μίλια, εμφανιζόμενος εντελώς αδιάβαστος σε ένα θέμα το οποίο όποιος ονειρεύεται να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να παίζει στα δάχτυλα. 

Και όπως φαίνεται ο σύντροφος Χάρης, όπως και ο σύντροφος Στέφανος, δεν αντέχει στην κριτική. Όσοι έχουμε απολαύσει τον εκνευρισμό του Κασσελάκη κάθε φορά που του γίνεται μια δύσκολη ερώτηση ή τις υπεκφυγές του και την προσπάθειά του να κάνει το άσπρο μαύρο, σίγουρα θα τον σκεφτήκαμε όταν ο σύντροφος Δούκας είπε πόσο τον προσβάλλει ο Ανδρουλάκης όταν αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος (ο Δούκας δηλαδή) συγκρίνει τον εαυτό του με Μιτεράν και Ερντογάν, όταν λίγες μέρες πριν είχαμε με τα αυτιά μας ακούσει τον part time δήμαρχο όντως να συγκρίνει τον εαυτό του με Μιτεράν και Ερντογάν. Και σίγουρα θα γελάσαμε ακούγοντάς τον να λέει πόσο εκτιμά τον Αντρέα τον Πετρουλάκη και πόσο ελπίζει να ξαναγίνει αντικείμενο της σάτιράς του όταν λίγες ώρες πριν τον είχαμε ακούσει να επιτίθεται στον σκιτσογράφο επειδή τάχα τον παρουσίαζε πολιτικά νεκρό. Και μετά δεν μπορεί παρά να σκεφτήκαμε ότι οι φανατικοί του υποστηρικτές έχουν έναν λογαριασμό στο Χ που επιτίθεται ονομαστικά σε όποιον τολμά να κρίνει τον αγαπημένο τους Χάρη. Και θα καταλάβουμε πολλά.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, η πιθανή αποχώρηση του Στέφανου του Κασσελάκη από την πολιτική ομολογώ ότι, επαγγελματικώς τουλάχιστον, με στενοχωρεί. Χάρη στον Χάρη (κάλο ε;) η στενοχώρια μου μετριάζεται, αφού ακόμα κι αν αποτύχει στην υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει part time δήμαρχος της Αθήνας και θα αποδείξει ότι ακόμα κι όταν μιλάμε για πολιτικούς του μεγέθους ενός Στέφανου Κασσελάκη, ισχύει το ουδείς αναντικατάστατος. Και μπράβο του.