Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα κάνει τελικά ο Κιρ Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η αναζήτηση μιας λύσης, το νομικό κώλυμα και η στάση του Βρετανικού Μουσείου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Στάρμερ και η Ελλάδα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Στάρμερ και η Ελλάδα © FACUNDO ARRIZABALAGA/ EPA

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Στάρμερ και η Ελλάδα - Η αναζήτηση μιας λύσης

«Μια λύση» στην πολύχρονη διαμάχη Ελλάδας Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναζητά ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Κιρ Στάρμερ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται άρθρο της Telegraph.

H Thangam Debbonaire, πρώην βουλευτής των Εργατικών και πρώην υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός βλέπει τις δύο χώρες ως «συμμάχους». Η κ. Debbonaire, η οποία έχασε την μέχρι πρότινος ασφαλή έδρα της στο Μπρίστολ από το Κόμμα των Πρασίνων στις γενικές εκλογές, χαρακτήρισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από την υπό οθωμανική κυριαρχία Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ως πράξη «κλοπής».

«Ο τρόπος με τον οποίο τα γλυπτά του Παρθενώνα ήρθαν σε αυτή τη χώρα ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απαράδεκτος. Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι ήταν κλοπή», είχε η ίδια δηλώσει.

Εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα πιέζει για την επιστροφή τους, αλλά ο βρετανικός νόμος εμποδίζει τη νόμιμη παραχώρησή τους. Οι Εργατικοί δεν έχουν δηλώσει ότι θα καταργήσουν τον νόμο, αλλά τον Ιούλιο ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ εξήρε ως «επιτυχία» μια συμφωνία με την οποία βρετανικά μουσεία δάνεισαν αρκετά αντικείμενα πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Όμως ο νόμος του 1963 συνεχίζει να λειτουργεί ως τροχοπέδη. Υπάρχει το αγκάθι της λέξης που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα. Δάνειο, επιστροφή, τοποθέτηση; Το Μουσείο έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλη ανακαίνιση και οι γκαλερί θα κλείσουν για μεγάλο και άγνωστο διάσημα, οπότε κάπου θα πρέπει να τοποθετηθούν τα Γλυπτά.

Η κ. Debbonaire πρόσθεσε ότι ο δανεισμός αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο είναι «θέμα των διαχειριστών». Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν βρισκόταν σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατάρτιση συμφωνίας που θα μπορούσε να επαναπατρίσει τα Γλυπτά στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής».

Η θέση του Κιρ Στάρμερ στο ζήτημα αυτό είναι σαφής, αναφέρει η κ. Debbonaire. «Ο ίδιος θέλει μια λύση. Θέλει μια λύση επειδή είμαστε σύμμαχοι. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της δημοκρατίας. Είμαστε μεγάλοι υμνητές της δημοκρατίας στο Εργατικό Κόμμα».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή στην ιστορία. Το Βρετανικό Μουσείο, με τη νέα κυβέρνηση, βρίσκεται σε μια πραγματικά ιστορική θέση για να μπορέσει να αφηγηθεί μια νέα ιστορία για αυτά τα γλυπτά. Νομίζω ότι όλοι θα είμαστε καλύτερα όταν βρεθεί ένας τρόπος για να τα δούμε ολόκληρα και στην Αθήνα, που είναι ένα τόσο ιστορικό περιβάλλον».

Ωστόσο, η κ. Debbonaire παραδέχθηκε ότι δεν είχε συζητήσει άμεσα το θέμα με τον Κιρ Στάρμερ τους τελευταίους μήνες. Είπε όμως ότι είναι βέβαιη ότι θα δει τα μάρμαρα να επιστρέφουν στην Ελλάδα «στη διάρκεια της ζωής μου».

Η ίδια δήλωσε: «Τα Ελγίνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της ανθρωπότητας: «Γνωρίζω επίσης, και είναι θέμα δημόσιου αρχείου, ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει προχωρήσει πολύ προς την κατεύθυνση των σχεδίων για επιστροφή».

Να σημειωθεί ότι ο Κιρ Στάρμερ είχε επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ για ττη σκληρή προσέγγιση που είχε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι και επέκρινε την ακύρωση της τελευταίας στιγμής μιας συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό.

PMQs: Greece gave 'assurances' over Parthenon marbles, says Sunak

Πηγή: Telegraph

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.