Πολιτικη & Οικονομια

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

athanasios-malermpas.jpg
Αθανάσιος Μπαλέρμπας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η επιστολική ψήφος των απόδημων και στις εθνικές εκλογές είναι ένα αίτημα των καιρών που κανένας δεν δικαιούται να αγνοήσει

Εχθές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Έλληνες της Νέας Υόρκης, εξήρε τους ισχυρούς δεσμούς τους με τη μητρόπολη. Τόνισε ότι σε μια κρίσιμη καμπή της παγκόσμιας ιστορίας οι Έλληνες των Η.Π.Α. αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και το έθνος μας. Και συμφώνησε με έναν από τους οργανωτές της εκδήλωσης, τον Ντρέηκ (Δρακούλη) Μπεχράκη, ότι είναι σημαντικό οι δεσμοί να δυναμώσουν και οι Ελληνοαμερικανοί να έρθουν και σε προσωπική βάση πιο κοντά στη χώρα καταγωγής τους.

Στις επαφές μου με ομογενείς και απόδημους έχω συγκλονιστεί με τη λαχτάρα τους για επαφή με την Πατρίδα και συμμετοχή στα κοινά μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι άνθρωποι αυτοί καθημερινά ζουν μαζί μας. Ταυτόχρονα, η αφοσίωσή τους στη χώρα αποδεικνύεται από τους αγώνες τους για τους εθνικούς μας σκοπούς.

Με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου αυτή η μεγάλη τους προσδοκία άρχισε να πραγματώνεται. Δίκαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ως τώρα το εγχείρημα θεωρούνταν αδιανόητο. Όμως, το κράτος, εν προκειμένω το Υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση με απόλυτη επιτυχία. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει σχεδιαστεί με άρτιο τρόπο και στην παραμικρή λεπτομέρεια από τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο. Διασφαλίζει απόλυτα τον ομαλό και αδιάβλητο χαρακτήρα της διαδικασίας. Τα προβλεπόμενα επίπεδα ασφαλείας, μάλιστα, ξεπερνούν τις προδιαγραφές που ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίες για τη διεξαγωγή εκλογών μέσω επιστολικής ψήφου. Διεθνείς οργανισμοί την κατατάσσουν στις καλές πρακτικές και ήδη έχει κινήσει το ενδιαφέρον άλλων κρατών, να την μελετήσουν και να την υιοθετήσουν.

Γιατί είναι τεράστιο βήμα της κοινωνίας μας προς τη νεωτερικότητα; Γιατί εξαλείφει έτσι κάθε πρακτικής φύσης εμπόδιο για τους συμπολίτες μας που μένουν εκτός της χώρας, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, το ύψιστο από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Γιατί ενδυναμώνει τόσο το συμμετέχειν, όσο και το συνανήκειν των Ελλήνων πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται. Γιατί ενθαρρύνει τη συμμετοχή στα δημόσια πράγματα κάθε πολίτη και αυτό από την εποχή του Περικλή είναι η ουσία της δημοκρατίας.

Έτσι, η εμβάθυνση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, 50 χρόνια από την επαναφορά του, πήρε άλλη διάσταση φέτος με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Και σε μια πραγματική διαιρετική τομή για την πολιτική μας ιστορία είχα την τιμή να συμμετέχω ενεργά. Η διοργάνωση για πρώτη φορά της επιστολικής ήταν ένα απαιτητικό και πολυπαραγοντικό έργο που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία χάρη στην καθοδήγηση και στη συνεχή επαγρύπνηση της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών. Καταλαβαίνεις ότι συμμετέχεις στην ιστορία και νιώθεις έμπρακτα την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας. Γιατί γίνεσαι κοινωνός του ενθουσιασμού και της ανάτασης που προκαλείται στους συμπατριώτες μας εκτός Ελλάδας η ευκαιρία που έχουν να συμμετέχουν.

Είναι χρέος μας προς την Πατρίδα, τον οικουμενικό Ελληνισμό, την ιστορία και τη δημοκρατία μας να θεσπίσουμε τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους συμπολίτες μας και στις εθνικές εκλογές. Είναι ένα αίτημα των καιρών που κανένας δεν δικαιούται να αγνοήσει. Γιατί βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.