Πολιτικη & Οικονομια

Γιάννος Παπαντωνίου: Η πολιτική μου προκάλεσε πολύ σημαντικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο

«Δεν υπάρχει “θεία από τον Νίγηρα”»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιάννος Παπαντωνίου: Η επιστολή του πρώην υπουργού μετά την ομόφωνη αθώωσή του από τη Δικαιοσύνη

«Το δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική μου προκάλεσε όχι ζημιά, αλλά πολύ σημαντικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, όπως, εξάλλου, συνέβη και στους άλλους τομείς της κυβερνητικής μου δραστηριότητας – ανάπτυξη της οικονομίας, ένταξη στην ΟΝΕ» τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στην Athens Voice ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου με αφορμή την ομόφωνη απόφαση αθώωσης από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών και το κείμενο του Μάνου Βουλαρίνου που δημοσιεύτηκε στο athensvoice.gr

«Δύσκολα μπορώ να δεχτώ ότι η Athens Voice δημοσίευσε υβριστικό απέναντί μου και ανακριβές κείμενο του Μάνου Βουλαρίνου: Διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει “θεία από τον Νίγηρα”. Η αδελφή του πατέρα μου είχε παντρευτεί Έλληνα ομογενή που είχε αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αφρική. Πέθανε το 1965 και η θεία μου κληρονόμησε μια πολύ μεγάλη περιουσία. Έγινε φορολογικός κάτοικος Μονακό και ζούσε μέχρι το θάνατό της το 2003 στην Αθήνα. Δεν είχε παιδιά και στήριζε μέλη της οικογένειάς της – και εμένα – καθώς και κοινωφελείς δραστηριότητες.

Η δίκη μου αφορούσε το μεγαλύτερο – μαζί με τη Novartis – πολιτικο-δικαστικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Αντί η δικαστική μου νίκη να παρουσιαστεί ως δικαίωση του κράτους δικαίου απέναντι σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων – που περιέλαβαν αυθαίρετη προφυλάκιση 17 μηνών για εμένα και 6 μηνών για τη σύζυγό μου, απίστευτο διασυρμό, δεσμεύσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων και άλλους  περιορισμούς –, προβλήθηκαν ανούσια και ανακριβή κουτσομπολιά, που δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση και, γενικότερα, με το επίδικο θέμα, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική μου προκάλεσε όχι ζημιά, αλλά πολύ σημαντικό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο, όπως, εξάλλου, συνέβη και στους άλλους τομείς της κυβερνητικής μου δραστηριότητας – ανάπτυξη της οικονομίας, ένταξη στην ΟΝΕ.

Παρακαλώ να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιάννος Παπαντωνίου»