Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 18 - 25 Σεπτεμβρίου

«Hellenic Repablic, Ministry of Interior, Sector Macedonia and Thrace». Αυτό έγραφε το banner πίσω από τον κρισιμότερο υπουργό της κυβέρνησης

Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 929
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 18 - 25 Σεπτεμβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

15:30 έδειχναν τα ρολόγια την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο, όταν ένα μήνυμα που έμοιαζε να είχε σταλεί από την ηγεσία της Χεζμπολάχ έφτασε στις συσκευές-βομβητές που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες.

32 τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών, οι οποίοι φέρεται να είχαν παγιδευτεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες προτού φτάσουν στα χέρια της Χεσμπολάχ. Οι συσκευές ήχησαν για αρκετά δευτερόλεπτα και κατόπιν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά. 

3.000 είναι οι τραυματίες με 200 εξ αυτών να φέρουν βαριά τραύματα. 


17.980 ευρώ, με χρέωση του υπουργείου και με απευθείας ανάθεση, κόστισαν τα δύο περσικά χαλιά Nain που παρήγγειλε από τον οίκο Μοιραράκη η Όλγα Κεφαλογιάννη προκειμένου να μην είναι αχούρι το υπουργείο της, όπως έγραψε –σπεύδοντας να την υπερασπιστεί– ο Άδωνις Γεωργιάδης.  

25.000 ευρώ επιπλέον δόθηκαν για έπιπλα, 36.952 ευρώ για εργασίες υλικοτεχνικής υποστήριξης, 2.575 ευρώ για κουρτίνες και ταπετσαρίες, 1.376 ευρώ για τη ραφή και τοποθέτησή τους, 868 ευρώ για τοποθέτηση ταπετσαρίας και 1.805 ευρώ για επιδαπέδια φωτιστικά. Σωστό παλατάκι το έκανε. Όχι σαν τον προκάτοχό της, τον Βασίλη τον Κικίλια, ο οποίος –όπως φαίνεται απ’ όσα λέει η κυρία Όλγα– το είχε αφήσει να ρημάξει. 

6.000 ευρώ είχε στοιχίσει τον περασμένο Μάιο ο ανθοστολισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επί ημερών Λευτέρη Αυγενάκη. Ούτε τεχνίτη για Ikebana να έφερνε απευθείας από την Ιαπωνία.  

20.000 ευρώ για την προμήθεια «ενός γραφείου ξύλινου χρώματος μαόνι, μίας καρέκλας γραφείου ενδεδυμένης με δέρμα μπλε χρώματος και δύο συνοδευτικών πολυθρόνων ενδεδυμένων με δέρμα μπλε χρώματος» είχε διαθέσει ο τέως περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. Τα βρίσκω ματαιόδοξα όλ’ αυτά. Μαζί τους θα τα πάρουν (όταν φύγουν απ’ τη θέση);


50% μειώθηκε η φοροδιαφυγή σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. μετά την υιοθέτηση μέτρων όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η διασύνδεση των ταμειακών με POS, όπως αναφέρει η έκθεση CASE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φοροδιαφυγή. 

3 δισ. ευρώ ήταν το όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2022. Σκούζουν διάφοροι κλάδοι που έκλεβαν ανερυθρίαστα και συνεχίζουν να σκούζουν για το κεκτημένο και κατοχυρωμένο δικαίωμα στη φοροδιαφυγή.


156 βουλευτές αριθμεί πλέον η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ μετά τη διαγραφή του «αντάρτη» Μάρκου Σαλμά, ο οποίος εσχάτως ασκούσε κριτική υιοθετώντας τον λόγο και το ύφος που αγαπήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «λαϊκή» δεξιά. Βρήκε αμέσως παρηγοριά στη φιλόξενη (πολιτική) αγκαλιά της Αφροδίτης Λατινοπούλου.


3,2% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο. 

5,5% αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων και 6,6% οι τιμές στην εστίαση.

2,8% ήταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, και τα καύσιμα κατέγραψαν αύξηση κατά 5,5%.

2,2% ήταν η αντίστοιχη επίδοση του συνολικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. 5,2% ήταν ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έναν χρόνο νωρίτερα.


14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος, έναντι 116.000 που καίγονταν κατά μέσο όρο την τελευταία 20ετία, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

4.500 φωτιές εκδηλώθηκαν φέτος, στην πιο δύσκολη –σύμφωνα με τους επιστήμονες– αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 40 ετών. 

7 νέα Canadair, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα και 1.100 πυροσβεστικά οχήματα αναμένεται να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα, αρχής γενομένης από το 2025.


93 εκατ. ευρώ ήταν ο συνολικός τζίρος της Rolex Ελλάς για το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας (και όσοι τουρίστες αγόρασαν ρολόι στην Ελλάδα) ξόδεψαν αυτά τα λεφτά για να αγοράσουν πολυτελή ρολόγια το τελευταίο έτος.  

12,6% αυξήθηκε ο τζίρος της εταιρείας κατά τον τελευταίο χρόνο. 


1,5 βαθμό αυξήθηκε η θερμοκρασία στις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 30 χρόνια. Το στοιχείο δεν το δέχονται όσοι και όσες βάζουν το πόδι στη θάλασσα και ανεξαρτήτως εποχής λένε «κρύα είναι σήμερα».  

2 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία στις θάλασσες νότια της Κρήτης και της Ρόδου. 


1.000 ευρώ πρόστιμο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι οδηγοί ταξί συνεχίσουν να κωλυσιεργούν και να μην αναρτούν την ειδική σήμανση που αναφέρει ότι διαθέτουν POS. Η ομοσπονδία τους αρνήθηκε να παραλάβει και να διανείμει τις ταμπέλες που κατασκεύασε η ΑΑΔΕ, με την αιτιολογία ότι είναι πολύ μεγάλες και εμποδίζουν την ορατότητα… 

3 εβδομάδες περιθώριο δίνει το Υπ. Οικονομικών για την ανάρτηση της σχετικής ταμπέλας, η οποία, ωστόσο, δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα μηχανήματα ή στη σύνδεσή τους με το δίκτυο και παρατηρείται κατά κόρον εντός των ταξί.


28,9% λαμβάνει ο Χάρης Δούκας στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, και βρίσκεται στην πρώτη θέση από τον πρώτο κιόλας γύρο.  

28,1% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη.  

15,8% λαμβάνει ο Παύλος Γερουλάνος και 15,1% η Άννα Διαμαντοπούλου.  

5,5% η πρόθεση για τον Μιχάλη Κατρίνη και 4,1% για τη Νάντια Γιαννακοπούλου. 

40,8% είναι το ποσοστό που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Δούκα στον δεύτερο γύρο, με τον αντίπαλο Νίκο Ανδρουλάκη να λαμβάνει 39,8%.


1 στους 2 ερωτηθέντες στην ίδια δημοσκόπηση εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί.  

28% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα διαλυθεί. 

45,1% λαμβάνει ο Κασσελάκης στην παράσταση νίκης για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. 

15,4% λαμβάνει ο Παύλος Πολάκης, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. 

12,5% λαμβάνει ο Σωκράτης Φάμελλος.


Verba volant

Κώστας Γκιουλέκας

«Hellenic Repablic, Ministry of Interior, Sector Macedonia and Thrace».
Αυτό έγραφε το banner πίσω από τον κρισιμότερο υπουργό της κυβέρνησης. Μου πήρε αρκετή ώρα για να το γράψω, καθώς ο απλός διορθωτής του υπολογιστή αρνούνταν να δεχτεί την «ντοπιολαλιά» του Repablic.

Απόστολος Γκλέτσος 

«Υπάρχει μια γυναίκα, αλλά στα δύσκολα θα δω και YouPorn».
Το Gold Membership θα έπρεπε να χορηγείται τιμής ένεκεν για τους υποψήφιους προέδρους.

Έλενα Ακρίτα

«Μη φοβάσαι τον χορτασμένο, τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι».
Ο νομπελίστας Τζον Στάινμπεκ έχει πει: «Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος απώλειας της εξουσίας».

 Δημήτρης Κουτσούμπας

«Το ΚΚΕ απευθύνεται σ’ εκείνους που ψάχνουν απαντήσεις για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο».
Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι τις αναζητούν στο χθες. Στη σκοτεινότερη δε εκδοχή του.