Πολιτικη & Οικονομια

Γερουλάνος: Δημογραφικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια είναι βόμβες που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας

Όσα είπε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Ο Παύλος Γερουλάνος για Δημογραφικό, ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια

Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε σε ερωτήσεις για τις 3 πρώτες θεματικές του ντιμπέιτ μεταξύ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ήταν ο πρώτος που έθεσε ερώτηση σε συνυποψήφιό του.

Ο Παύλος Γερουλάνος στη θεματική ενότητα «Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό» σχολίασε ότι «το δημογραφικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες αυτή τη στιγμή που περιμένουν να σκάσουν στα χέρια μας. Κανένα από τα τρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να κοιτάξουμε την οικονομία στα μάτια. Και η οικονομία θέλει ανάπτυξη. Το πρόγραμμα, το οποίο έχω παρουσιάσει το πρόγραμμα Αναγέννηση, ουσιαστικά τι λέει; Λέει ότι αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο στη χώρα και να τον διανέμουμε δίκαια, θα πρέπει πρώτα απ όλα να συγκεντρώσουμε την εξουσία. Δηλαδή οι τοπικές οικονομίες να έχουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εκεί πέρα θα δει κανείς ότι οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο σωστά καταγεγραμμένες. Δηλαδή αν δείτε σήμερα αν πάτε σήμερα στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, στα αγροκτήματα εκεί ή αν πάει κανείς στην Κρήτη με τους με τους ανθρώπους του τουρισμού, εκεί θα σας πουν συγκεκριμένα πράγματα τα οποία χρειάζονται και θα σας πουν κιόλας προτιμήσεις για το τι είναι αυτό το οποίο θέλουν στο εργατικό δυναμικό που μπαίνει στη χώρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος για την Εξωτερική Πολιτική

Σε ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική και το μεταναστευτικό, ο κ. Γερουλάνος σχολίασε ότι «ο μόνος τρόπος, αυτή η μετανάστευση να γίνει συντεταγμένα είναι να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες και να έρχονται στη χώρα τα ταλέντα αυτά που χρειάζεται η οικονομία για να αναπτυχθεί. Σίγουρα, αν το κάνουμε συντεταγμένα και εντάξουμε αυτούς τους μετανάστες μέσα στη χώρα με τρόπο ο οποίος να είναι σωστός για την κοινωνία, τα προβλήματα που βλέπουμε σήμερα στη συσσώρευση των ψυχών μέσα σε διάφορα κέντρα, δεν θα τα έχουμε αύριο. Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ ξεκάθαρο ότι οτιδήποτε διαπραγματευτούμε οτιδήποτε συζητηθεί, οτιδήποτε, οποιαδήποτε προσφυγή πρέπει να γίνει μέσα από δικαστήριο της Χάγης. Απο κει και πέρα υπάρχουν πολλά θέματα στον διάλογο με την Τουρκία τα οποία μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Έχω πει και το πιστεύω ότι η Ελλάδα κερδίζει επειδή είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Είναι μια χώρα με δυνατό στρατό με δυνατή διπλωματία και με μία οικονομία η οποία ανακάμπτει σιγά-σιγά μετά τη μεγάλη κρίση. Έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ απόλυτη απέναντι στην Τουρκία η οποία θέλει πάντα να παίξει το ρόλο αποσταθεροποίησης. Ο δικός μας ο ρόλος, πρέπει πάντα να είναι με το διεθνές δίκαιο και οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το κάνουμε σπρώχνοντας στην Τουρκία να δεχτεί τους δικούς μας όρου».

Μεταξύ του Παύλου Γερουλάνου και το Νίκου Ανδρουλάκη υπήρξε μία μικρή «κόντρα» για τα κόκκινα δάνεια.

Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι άδικο, φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και την οικονομική δικαιοσύνη, ο κ. Γερουλάνος απάντησε: «Καταρχήν να πούμε ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο από την άποψη ότι ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Δηλαδή φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σημαίνει ότι συμβαίνει. Διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο. Μας λέει και ο Μητσοτάκης ότι έχουμε την καλύτερη ψηφιοποίηση και ότι μας ζηλεύει ακόμα και η Ιαπωνία, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κάνουμε τα απλά που χρειάζεται για να ξέρουμε ο άλλος τι βγάζει και να φορολογηθεί πάνω σε αυτό. Επίσης τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή για να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Ο καλύτερος τρόπος είναι όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να μπορούν να αφαιρούν τα έξοδά τους. Έτσι ώστε να ζητάνε παντού αποδείξεις. Η φορολόγηση λοιπόν, την οποία λέτε ναι βεβαίως, μπορεί να μειωθεί μόνο αν την ίδια ώρα κάνεις αυτά που χρειάζεται για να μαζέψεις τους φόρους που θα έπρεπε ο κόσμος να πληρώνει, να έχεις τα έσοδα για να μπορείς την άλλη μέρα να κάνεις μειώσεις. Αυτό που έχουμε πει και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση είναι ότι το κράτος αυτή τη στιγμή ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το ότι αποτυγχάνουμε να μαζέψουμε τους φόρους που μπορούσαμε και πριν αρχίσουμε να ζητάμε τον λογαριασμό στον πολίτη. Πρέπει το κράτος να λογοδοτήσει γιατί τόσο καιρό έχει αποτύχει σε αυτή τη δουλειά». 

«Το Μαξίμου θεωρεί πλέον ότι τα πάντα εξαρτώνται από το αυτό»

Ο Παύλος Γερουλάνος στην 4η θεματική ενότητα ρωτήθηκε για το τι διαφορετικό θα έκανε αν είχε πέσει εκείνος θύμα παρακολούθησης από το Predator και από την ΕΥΠ. «Θεωρώ ότι αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει εκείνη τον καιρό ήταν να στηλιτεύσουμε τα θέματα των θεσμών και να μιλήσουμε γι αυτό το οποίο είχε γίνει και αυτό ήταν μία απαράδεκτη πρακτική του Μαξίμου, το οποίο θεωρεί πλέον ότι τα πάντα εξαρτώνται από αυτό, ότι ελέγχει όλη την εξουσία και ότι θα το κάνει αυτό με κάθε δυνατό τρόπο. Μία τέτοια νοοτροπία ενός τέτοιου κράτους δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τους θεσμούς, δεν σέβεται τη δημοκρατία, άρα οτιδήποτε, οποιαδήποτε γνώση θα είχα γύρω από ένα θέμα υποκλοπών θα το χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο. Τώρα θα ήθελα να πω όμως ότι εδώ κάναμε ένα λάθος σε ό,τι αφορούσε τον χειρισμό, τον επικοινωνιακό χειρισμό των υποκλοπών. Αυτό θα το πω διότι δώσαμε την εντύπωση ότι ήταν το μόνο θέμα το οποίο συζητούσαμε». 

Διαβάστε επίσης → Πώς βλέπει το «Χ» το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ