Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στο CNN: Χρήσιμος ο διάλογος με την Τουρκία - Τι είπε για μεταναστευτικό

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Συνέντευξη στο CNN κατά την παρουσία στην Νέα Υόρκη

Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Kυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως ήταν η έκτη συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μια τρομερή πρόοδο στη διμερή σχέση των δύο χωρών. «Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα έτη. Είναι χρήσιμο να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και στα ζητήματα που διαφωνούμε να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση», εξήγησε.

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «χρειαζόμαστε έναν φράχτη όσο και μία μεγάλη πόρτα ανοιχτή, είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα». «Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σέγκεν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα ναυάγια με μετανάστες στη Μεσόγειο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει υπάρξει ανάμιξη της ελληνικής ακτοφυλακής σε τέτοια περιστατικά, τα οποία διερευνώνται από τις Αρχές.

«Συνεργαζόμαστε με την τουρκική ακτοφυλακή για να γυρίσουν οι άνθρωποι αυτοί με ασφάλεια. Οι τουρκικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν. Δεν θέλουμε απώλεια ζωών και δεν θέλουμε να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρχε ανάμιξη της ελληνικής ακτοφυλακής σε αυτές τις τραγωδίες.

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τα «μάρμαρα» του Παρθενώνα και, αφού διόρθωσε τη δημοσιογράφο και μίλησε για τα «γλυπτά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά να βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για «επανένωση και όχι επιστροφή».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «έχουμε μια πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία» και δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά στη δική του ατζέντα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το τετ α τετ διεξήχθη σε καλό κλίμα και σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.