Πολιτικη & Οικονομια

Ντιμπέιτ: Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η Νάντια Γιαννακοπούλου

Πινγκ πονγκ με Χάρη Δούκα για Παιδεία και μεταναστευτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νάντια Γιαννακοπούλου στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ
Η Νάντια Γιαννακοπούλου στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ © EUROKINISSI

Ντιμπέιτ: Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η Νάντια Γιαννακοπούλου - Το πινγκ πονγκ με τον Χάρη Δούκα

Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μετρούν τις δυνάμεις τους στο σημερίνο ντιμπέιτ, δίνοντας το πολιτικό στίγμα πριν από την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε στην πρώτη της παρέμβαση στο ντιμπέιτ πως «το ΠΑΣΟΚ να κάνει σοβαρή αντιπολίτευση, όραμά μου η χώρα να αποκτήσει νέο αναπτυξιακό μοντέλο» ενώ τάχθηκε υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ντιμπέιτ: Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων η Νάντια Γιαννακοπούλου

Ερώτηση: Κ.Γιαννακοπούλου, ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων, των μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ήταν η σύνδεσή τους με την οικονομική ανάπτυξη. Εσείς διαφωνείτε με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ και την καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου; Και θέλω να ρωτήσω από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θεωρείτε ότι δικαιωθήκαμε ή ότι κάνατε λάθος; Δηλαδή βλέπετε σύνδεση των μη κρατικών πανεπιστημίων με την οικονομική ανάπτυξη σήμερα;

Απάντηση: Αναμένω να το δω. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εδώ πέρα προκειμένου να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση και να ελέγχει διαρκώς κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και βεβαίως πρέπει να γίνει και στη χώρα μας.

Ξέρετε, για εμένα το όραμά μου είναι η χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.Και σε αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο οραματίζομαι και βλέπω την Ελλάδα να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο Παιδείας και πολιτισμού.

Για ποιο λόγο μπορεί να το κάνουν άλλες χώρες, όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Κύπρος;

Για ποιο λόγο αυτό δεν μπορεί να το κάνει η χώρα μας και να επιμείνει σε ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, όπως είναι ορισμένοι και μπορεί να είναι ορισμένοι στο διεθνές στερέωμα, το οποίο έχει να κάνει ναι με τη δημόσια παιδεία, με την ιδιωτική παιδεία, με τη δημιουργία ενός κέντρου παιδείας, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι πραγματικά διαφορετικό το να σπουδάζει κάποιος ιατρική παραδείγματος χάρη, στη χώρα μας ή να σπουδάζει θέατρο στη χώρα μας ή να σπουδάζει κλασικές επιστήμες ή να μπορέσει όλο αυτό μαζί με τον πολιτισμό να αποτελέσει αυτόν τον βασικό πυλώνα για την οικονομία μας».

Πινγκ πονγκ με Χάρη Δούκα για παιδεία και μεταναστευτικό

Για το θέμα απήθυνε ερώτηση προς τον Χάρη Δούκα, ο οποίος απάντησε: «Έχει δίκιο η Νάντια, πρέπει να μπουν όροι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί είναι ζούγκλα».

Ο κ. Δούκας απάντησε σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τα δημόσια πανεπιστήμια και τα funds που αγοράζουν κολέγια για τη λειτουργία τους ως μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στον πάτο και χαρακτήρισε ζούγκλα τον χώρο της εκπαίδευσης. 

Ο Χάρης Δούκας «επέστρεψε» την ερώτηση για για τη λειτουργία των εσωκομματικών οργάνων και κατά πόσο έχει γίνει ερώτηση για το μεταναστευτικό, για να λάβει την απάντηση από την κυρία Γιαννακοπούλου ότι ότι δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση.

«Δεν θυμάμαι να έχει γίνει κάποια τέτοια κουβέντα μέσα στο κόμμα, όπως δεν θυμάμαι να έχουν γίνει και άλλες κουβέντες πάνω σε πολύ μείζονα ζητήματα, όπως είναι το θέμα του μεταναστευτικού και ειδικά στον Δήμο Αθηναίων. Φαντάζομαι το βλέπετε και το αντιμετωπίζετε καθημερινά. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο οφείλουμε να δούμε και να το δούμε κατάματα και βεβαίως πρέπει να υπάρξει μια βαθιά κουβέντα όσον αφορά την αντιμετώπισή του από το κόμμα μας.

»Θέλουμε βεβαίως φύλαξη των συνόρων. Θέλουμε όμως από την άλλη και την πλήρη τήρηση του διεθνούς δικαίου και να δούμε τι χρειάζεται. Όσον αφορά τις ελλείψεις που έχουμε σε εργάτες γης και σε άλλο δυναμικό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.