Πολιτικη & Οικονομια

Κατρίνης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα πρέπει να έχει παρουσία στη Βουλή

Η απάντηση για το πρόβλημα της στέγασης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ - Μιχάλης Κατρίνης: Οι απαντήσεις στις θεματικές 

Ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε το στίγμα της υποψηφιότητάς του στις ερωτήσεις που δέχθηκε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ερώτηση κλήθηκε να σχολιάσει τις τιμές των ακινήτων και την αύξηση που παρατηρείται.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα νέα ζευγάρια, τους νέους ανθρώπους, τους πολίτες στη χώρα. Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση η εύρεση, η ενοικίαση, η αγορά κατοικίας. Και μπορεί η κυβέρνηση να φέρει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δώσει ένα αδιάθετο στοκ κατοικιών. Εγώ προτείνω οργανισμό Εργατικής Κατοικίας που θα αξιοποιήσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Όμως το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο δεν δίνει δάνεια όχι μόνο σε νέα ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι. Δεν δίνει δάνεια σε επιχειρήσεις. Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Υπάρχει η Ελλάδα που 370 επιχειρήσεις παίρνουν 17.5 δισ. με 2% επιτόκιο από το ταμείο ανάκαμψης και 399.000 επιχειρήσεις συνωστίζονται για να πάρουν ένα δάνειο με 7 και 8%, αν το πάρουν. Άκουσα για μικροπιστώσεις. Ψηφίστηκε. Δεν υλοποιείται», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: 

«Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μια οικονομία η οποία είναι για λίγες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δεν αξιοποιεί και τα 700 εκατομμύρια από το Airbnb που παίρνει έσοδα για να μπορέσει να κατασκευάσει κατοικίες. Και βεβαίως όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατοικίας για τον ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, θέλω να πω ότι η αύξηση αντικειμενικών αξιών συμπαρέσυρε πάνω από 20 άλλους φόρους, τους οποίους πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες».  

Λίγο αργότερα, ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε για το αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη και απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του '80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, θα πρέπει να επανέλθει. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «δεν γίνεται να χαριεντίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν αφότου ο δεύτερος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους», σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών από τη Νέα Υόρκη. 

«Το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκάθαρη θέση για τα οπλικά συστήματα και τα διεθνή. Υπάρχει μία και μόνη διαφορά οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», σχολίασε ο Μιχάλης Κατρίνης σε ερώτηση που δέχθηκε από τον Χάρη Δούκα για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Κ.Ο.. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτη την ενδοτική πολιτική πρέπει να αντισταθεί βάζοντας "κόκκνες γραμμές"», επανέλαβε. 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου σε ερώτησή της προς τον Μιχάλη Κατρίνη, σημείωσε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Σταθερά σε όλα τα ζητήματα επανφέρω τις θέσεις του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ και αυτές πρέπει να λέει πιο δυνατά, για να τις εκμεταλλεύονται ακραίες φωνές». «Έφερνες τις δικές σου θέσεις ή του προέδρου;» ρώτησε ξανά ο Μιχάλης Κατρίνης, σημειώνοντας ότι «υπερασπίζομαι τη χώρα και την παράταξη». 

Κατρίνης: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα πρέπει στη Βουλή να έχει παρουσία

«Επιμένετε ότι αποτελεί μείζονα προϋπόθεση για εσάς να είναι βουλευτής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα αποτελέσει βασικό κριτήριο και για τη στάση σας στον δεύτερο γύρο; Δηλαδή, αν δεν είστε εσείς ανάμεσα στους δύο πρώτους υποψηφίους, θα επιλέξετε αυτόν που είναι βουλευτής έναντι αυτού ή αυτής που δεν είναι;» ρωτήθηκε ο Μιχάλης Κατρίνης στη θεματική ενότητα για τους Θεσμούς. 

«Καταρχάς, θεωρώ αντιδεοντολογικό να με ρωτάτε ποια θα είναι η στάση μου στον δεύτερο γύρο Προκαταλαμβάνοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και αντιθεσμικό. Μια και μιλάμε για θεσμούς κύριε Κουβαρά. Δεύτερον, είναι σαφές ότι έχοντας υπηρετήσει τη Βουλή για πάνω από δέκα χρόνια και όντας ενεργός και σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και σαν πρόεδρος Κοινοβουλευτικής ομάδας, πιστεύω στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι στη μιντιακή δημοκρατία. Έχω δώσει πολλές μάχες απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη, απέναντι στον κύριο Τσίπρα, σε δύο πρωθυπουργούς, στη Βουλή, εκεί που κρίνεται το πεδίο όχι μόνο της καθημερινής αντιπαράθεσης, αλλά και πάρα πολλά νομοθετήματα τα οποία καθορίζουν τη ζωή και την καθημερινή των πολιτών. Θεωρώ λοιπόν ότι η Βουλή είναι σημαντική, αλλά η θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι σημαντική όταν την υπηρετείς με μεθοδικότητα, με εργατικότητα και με σοβαρότητα. Όταν όντως δίνεις μάχες στη Βουλή και όχι όταν απλώς παρίστασαι. Άρα εγώ θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο. Είναι η Βουλή σημαντική. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα πρέπει στη Βουλή να έχει παρουσία. Το σημαντικότερο όμως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πρέπει καθημερινά να είναι στην επαρχία, να είναι σε όλες τις πόλεις. Αν ένας πρόεδρος θέλει σήμερα να θέτει στόχο το ΠΑΣΟΚ από το 13% στις επόμενες εκλογές να είναι πρώτο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση, είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως μεγάλη παράταξη, θα πρέπει κάθε μέρα να βρίσκεται σε άλλο σημείο της χώρας με φορείς, με πολίτες, με παραγωγικές δυνάμεις. Αυτό λοιπόν είναι το σημαντικό και αυτό θα πρέπει να κρίνει ο κόσμος που θα έρθει να ψηφίσει στις εκλογές» απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την εξόρυξη των υδρογονανθράκων»

Ο Μιχάλης Κατρίνης στη Θεματική Ενότητα για την Ενέργεια ρωτήθηκε για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και τις αλλαγές που ο ίδιος θα έκανε σε αυτό. «Νομίζω ότι η εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει και γεωπολιτική σημασία και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Δεύτερον, είμαστε όλοι υπέρ της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων που είναι σαφές ότι αισχροκερδούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μας είπε η κυβέρνηση ότι με το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχουμε ανταγωνισμό στην τιμή της ενέργειας. Ποια είναι σήμερα η αλήθεια; Αυξημένες ανανεώσιμες πηγές και η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γιατί; Γιατί 5 εταιρείες όλες κι όλες, παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας ρυθμίζουν την τιμή και αισχροκερδούν εις βάρος νοικοκυριών, επιχειρήσεων του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Τι κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας; Ελάχιστα. Τι έκανε η κυβέρνηση, η οποία έλεγε ότι θα γίνω πρωτοπόρα στην απολιγνιτοποίηση; Άρον άρον ξανάνοιξε κάποιες μονάδες και ανασκεύασε το αρχικό της σχέδιο, γιατί ο λογαριασμός ήρθε στους πολίτες. Άρα ναι στη ενεργειακή μετάβαση, όχι όμως η οποία θα κοστίζει στους πολίτες. Γιατί να μη μιλήσουμε για μία κρατική εταιρεία, όπως στην Ιταλία, που θα παράγει πράσινη καθαρή ενέργεια και θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό; Γιατί να μη μιλήσουμε για ενεργειακές κοινότητες που αυτή τη στιγμή το μεγάλο κομμάτι είναι αποκλεισμένοι και πάει όλη η ισχύς σε συγκεκριμένες, λίγες και ισχυρές μεγάλες επιχειρήσεις; Άρα ναι. Ενεργειακή μετάβαση με δικαιοσύνη, με δημοκρατία για όλους τους πολίτες προς όφελος των πολιτών».

Διαβάστε επίσης → Πώς βλέπει το «Χ» το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη

«Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματά μας με την Τουρκία με διμερή ειλικρινή διάλογο, στηριγμένο όχι μόνο στο Δίκαιο αλλά και στη λογική»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.