Πολιτικη & Οικονομια

Ντιμπέιτ - Δούκας: Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία στον Δ. Αθηναίων ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανταρσία

Τι απάντησε ο υποψήφιος πρόεδρος της θεματικές ενότητες

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάρης Δούκας
Ο Χάρης Δούκας στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας για την επιδοματική πολιτική και την ανεργία

Ο Χάρης Δούκας δίνει το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέσα από το ντιμπέιτ που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Οικονομία και Ανάπτυξη» ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για το πώς θα γίνει «η φορολόγηση των χρημάτων στα υπερκέρδη, τα καρτέλ...». Ο υποψήφιος πρόεδρος σημείωσε, αναφερόμενος σε όσα είπαν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος, ότι η συζήτηση για τη φορολογική παρέμβαση δεν θα έπρεπε να γίνεται στο ντιμπέιτ, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Ο Χάρης Δούκας χαρακτήρισε «άδικη τη φορολογική πολιτική» και σημείωσε ότι «δώσαμε 50 δισ. ευρώ για την υγεία και έχουμε επίταξη γιατρών. Αν τα είχαμε κατανομήσει αλλιώς, θα ήταν διαφορετικά. Ο συντελεστής για την υπερφορολόγηση ήταν 5%. Πρέπει να συζητήσουμε για 3 δις με υψηλό συντελεστή για μείωση του ΦΠΑ». 

Χάρης Δούκας: Ζούγκλα ο χώρος της Εκπαίδευσης

Ο κ. Δούκας απάντησε σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για τα δημόσια πανεπιστήμια και τα funds που αγοράζουν κολέγια για τη λειτουργία τους ως μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο υποψήφιος πρόεδρος είπε ότι η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται στον πάτο και χαρακτήρισε ζούγκλα τον χώρο της εκπαίδευσης. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν funds να είναι πίσω από το «Χάρβαρντ» και την «Οξφόρδη».

Στην επόμενη θεματική ενότητα ο Χάρης Δούκας έκανε ερώτηση στη Νάντια Γιαννακοπούλου για τη λειτουργία των εσωκομματικών οργάνων και των συζητήσεων για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση, παρότι είναι έντονο το πρόβλημα στη Δυτική Αθήνα. «Πρέπει να υπάρξει μία βαθιά συζήτηση για το μεταναστευτικό στο κόμμα μας», τόνισε η κ. Γιαννακοπούλου. 

«Η επιδοματική προσέγγιση της ΝΔ είναι στη λάθος κατεύθυνση»

Ερώτηση δέχθηκε ο Χάρης Δούκας για την ανεργία και το αν κρίνει σωστή την αναμόρφωση του επιδόματος; «Η επιδοματική προσέγγιση της ΝΔ είναι στη λάθος κατεύθυνση. Δημιουργεί κοινωνία χαμηλών προσδοκιών που όταν τους δίνουν επιδόματα και voucher πρέπει να χειροκροτούν. Γι' αυτό η νέα γενιά φεύγει. Χρειάζεται ριζική αλλαγή για το πώς προσεγγίζουμε το παραγωγικό μοντέλο. Καινοτομία, κοινωνική στέγαση. Θα μπορούσε το 10% της επένδυσης στο Ελληνικό να δοθεί στη νέα γενιά και την κοινωνία, όπως τις ευρωπαϊκές νόρμες;» αναρωτήθηκε ο κ. Δούκας. 

«Ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα»

Ο Χάρης Δούκας ζήτησε ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα, σε ερώτηση που δέχθηκε για τα 12 ναυτικά μίλια. Ερώτηση στον Χάρη Δούκα έκανε ο Παύλος Γερουλάνος για τα ελληνοτουρκικά και την προσφυγή στη Χάγη. «Είναι αναφέρετο δικαίωμά μας τα 12 μίλια. Για την ΑΟΖ και μόνο η μόνη λύση είναι το Δικαστήριο της Χάγης και θα είναι θετική για τη δική μας πλευρά». 

«Αυτό που έγινε στην Κάσο δεν είναι απλώς ένα κρίσιμο θέμα για τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η εθνική κυριαρχία. Διότι στην πραγματικότητα πήγε να γίνει πόντιση καλωδίου για τον εξηλεκτρισμό της Κύπρου και ήρθαν τουρκικά και φύγαμε άρον άρον. Και νομίζω ότι και σαν ΠΑΣΟΚ σταθήκαμε μόνο σε μια ανακοίνωση και αυτό διατύπωσα και στην Κεντρική Επιτροπή ότι θα έπρεπε να σηκώσουμε τον κόσμο ανάποδα, διότι ο Ερντογάν και αυτό συζητάμε και σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχουμε στον τελευταίο γύρο, έχει μια αναθεωρητική προσέγγιση και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Διότι θα μου επιτρέψετε να πω και πήγα και στη Μυτιλήνη, αλλά πήγα και πάνω στα σύνορα, στον Έβρο και η συνθήκη είναι ξεριζωμός διότι φεύγουν οι κάτοικοι. Διότι ακόμα και τα σχολεία συγχωνεύονται εκεί και έχουμε ξεχάσει αυτό που έλεγε η Μελίνα Μερκούρη ότι προφανώς τα σύνορα δεν είναι ποινή αλλά τιμή και ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινάει από τα σύνορά μας. Και γι' αυτό και λέω ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες, απολύτως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και το θέμα της ΑΟΖ και μόνο αυτό να διευθετηθεί στη Χάγη και τίποτα άλλο. Για να συμβεί βεβαίως αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να έχει προσυπογράψει το Δίκαιο της Θαλάσσης, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει», είπε συγκεκριμένα ο Χάρης Δούκας απαντώντας σε ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική. 

«Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανταρσία»

«Νομίζω ότι έπρεπε να υπερψηφίσουμε την κυβερνητική τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και νομίζω ότι είχε γίνει μια κοινοβουλευτική ομάδα που είχε αποφασίσει να την υπερψηφίσει και τελευταία στιγμή άλλαξε απόφαση την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι έπρεπε να την υπερψηφίσουμε. Όμως θέλω να πάρω λίγο το χρόνο γιατί είναι σημαντικά δύο τρία άλλα σημεία. Το πρώτο άκουσα την Άννα Διαμαντοπούλου να λέει ότι ήταν απολύτως αποτυχημένη η ιδιωτικοποίηση των τρένων. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί παλεύαμε να πούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και θα κάνει μεγάλη ζημιά. Και είχαμε ένα τραγικό συμβάν και δυστυχώς είναι πια ιδιωτικοποιημένο και δεν γίνεται καμία επένδυση του σιδηροδρόμου και αντίθετα εκεί που υπάρχουν γραμμές πια από την Πάτρα δεν υπάρχουν τρένα. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο που τον ρώτησα τον Μιχάλη Κατρίνη γι αυτό ακριβώς τον λόγο. Το βέτο είναι ένα και υπάρχει μια κεντρική βασική διαφοροποίηση. Γι αυτό και ρώτησα τον Μιχάλη αυτά τα οποία λες που συμφωνώ είναι κοινή γραμμή ΠΑΣΟΚ ή είναι δικιά σου προσέγγιση;», απάντησε ο Χάρης Δούκας σε ερώτηση στη Θεματική για τους Θεσμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: 

«Διότι είναι πολύ κρίσιμα θέματα και δεν μπορεί σε δημόσια θέα να λέμε ότι "είπα για το βέτο ότι το ευρωπαϊκό είναι έτσι και αλλιώς, είναι γιουβέτσι". Ένα είναι και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το απεμπολήσουμε. Δεν είπα ποτέ ότι η συνεργασία ήταν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανταρσία (σ.σ. αναφερόμενος στον Δήμο Αθηναίων). Και είναι βαθιά προσβλητικό αυτό. Ήμουν ΠΑΣΟΚ πάντα ΠΑΣΟΚ, μια ζωή. Δεν έφυγα ποτέ και η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτή η οποία είναι τώρα δημοτική αρχή και οι άλλες είναι ανεξάρτητες παρατάξεις. Και θέλω όμως να σου πω και κάτι άλλο, Άννα (Διαμαντοπούλου), διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα έχουμε ξεκάθαρα. Εγώ κάνω μέτωπο και οφείλω να το πω με τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που ιδιωτικοποιεί υγεία, παιδεία και μεταφορές και δημιουργεί τρομερή επισφάλεια και ανασφάλεια στους πολίτες.

» Για τη ΔΕΗ οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας. Όταν εσύ (σ.σ. απευθυνόμενος στην Ά. Διαμαντοπούλου) δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ. Για τα θέματα τα υπόλοιπα οφείλω να πω ότι για τις καταλήψεις τοποθετήθηκα καθαρά για τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για όλους. Γιατί σήμερα και δικαιωνόμαστε. Και τρίτον, αν νομίζεις ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να τα λέμε καθαρά. Εγώ δεν ήμουν ποτέ κατά του μετρό στα Εξάρχεια. Όμως οι κάτοικοι ανοίγουν την πόρτα και είναι μπροστά σε λαμαρίνα και δικαιώνονται από τα δικαστήρια. Και αυτοί οι άνθρωποι εκεί έχουν δικαίωμα στον ιδιωτικό χώρο και στο δημόσιο χώρο και πρέπει να προστατεύσουμε».

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ σημειώθηκαν κόντρες μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χάρης Δούκας ρωτήθηκε για το αν είναι ευχαριστημένος από την έως τώρα θητεία του στον δήμο Αθηναίων. Ο Χάρης Δούκας στη θεματική για την Ενέργεια σημείωσε ότι έχουν φυτευτεί ήδη 2.500 δένδρα, αναφέρθηκε στη διπλή ανάπλαση, ενώ με αφορμή προηγούμενη ερώτηση, σχολίασε ότι η ΔΕΗ είναι εκείνη που σέρνει τον χορό της ακρίβειας στην Ενέργεια. 

Διαβάστε επίσης → Πώς βλέπει το «Χ» το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.