Πολιτικη & Οικονομια

Όλοι εναντίον όλων στο ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ

Κόντρες των «6» πριν από την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της Χαριλάου Τρικούπη στις 6η Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου. 

Το ντιμπέιτ διήρκεσε 3 ώρες, είχε ένταση και πολλές κόντρες, με τους υποψήφιους για την προεδρία να δίνουν απαντήσεις αλλά και να ρίχνουν το «γάντι» στους αντιπάλους τους σε έξι θεματικές: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνικό Κράτος - Νέα Γενιά - Δημογραφικό, Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα - ΕΕ, Κράτος - Θεσμοί - Αυτοδιοίκηση και Κλιματική Κρίση - Πολιτική Προστασία - Ενεργειακή Μετάβαση. 

Όλοι εναντίον όλων στο ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη ερώτηση τέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη για την ερώτηση των «11» βουλευτών της ΝΔ προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια. Με αφορμή τη θεματική, ο Παύλος Γερουλάνος αξιοποίησε τη δυνατότητα να θέσει ερώτηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.  Αποτέλεσε και την πρώτη κόντρα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι για να απευθύνει κι εκείνος ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο για το εάν έχει μελετήσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ή εάν είχε κάνει προτάσεις όταν ήταν σε διαβούλευση πριν από τις εκλογές. Ο Χάρης Δούκας με αφορμή την ερώτηση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, άσκησε κριτική και στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Παύλο Γερουλάνο για τον τρόπο που συζητά το ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις του πριν κατατεθούν επίσημα.

Η επόμενη κόντρα σημειώθηκε μεταξύ της Άννας Διαμαντοπούλου και του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα της Παιδείας. Η Άννα Διαμαντοπούλου τον ρώτησε γιατί δεν έφερε μέχρι τώρα στη βουλή τον «νόμο Διαμαντοπούλου» για την Παιδεία, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ στήριξε τη μεταρρύθμιση και την πρώην υπουργό να απαντά: «Αισθάνθηκα ότι το υπερασπιζόμουν μόνη μου όλα αυτά τα χρόνια».

Παράλληλα, μεταξύ της Νάντιας Γιαννακοπούλου και του Χάρη Δούκα υπήρξε ένα πινγκ πονγκ για τα θέματα Παιδείας και μετανάστευσης. Επιπλέον, η Νάντια Γιαννακοπούλου εξαπέλυσε πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη όταν εκείνος εξέφρασε την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ. «Έχετε αυτοκυρηχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα» του απάντησε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων από τους άλλους υποψήφιους για τα θέματα των υποκλοπών και των Τεμπών, ενώ κατηγόρησε τον Μιχάλη Κατρίνη για παραποίηση των δηλώσεών της.

Βολές αντάλλαξαν και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας κατά τη συζήτηση της θεματικής ενότητας για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αργότερα με αφορμή την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων.

Αργότερα, τα πυρά του Παύλου Γερουλάνου δέχθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου: «Λείπεις 11 χρόνια από τις μάχες». «Είμαι πάντα στην παράταξη» ήταν η απάντηση.

Δείτε live το ντιμπέιτ των υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ

Τα επιτελεία των έξι υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν το ντιμπέιτ να πραγματοποιηθεί στην ΕΡΤ υπό τον συντονισμό του Γιώργου Κουβαρά και του Απόστολου Μαγγηριάδη και να διαρθρωθεί σε έξι θεματικές: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνικό Κράτος - Νέα Γενιά - Δημογραφικό, Εξωτερική Πολιτική - Αμυνα - ΕΕ, Κράτος - Θεσμοί - Αυτοδιοίκηση και Κλιματική Κρίση - Πολιτική Προστασία - Ενεργειακή Μετάβαση. 

Προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για την φιλοξενία. Πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτό το debate και μάλιστα με κάποιους όρους πρωτοποριακούς για να υπάρξει ένας πιο ανοιχτός διάλογος και ευχόμαστε να τον ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα.

»Βεβαίως σήμερα έχουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας το ράλι των προκλήσεων, μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει πάνω από όλα να τελειώσουν οι αυταπάτες, συνεχιζόμενες αυταπάτες για ήρεμα νερά. Αλλά κάθε φορά τυχαίως, πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, κάνει ακραίες προκλήσεις, όπως σήμερα, όπως και πριν από κάποιους μήνες με τη Μονή της Χώρας. Πρέπει λοιπόν να τελειώσουν οι αυταπάτες και να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και εμείς αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση».