Πολιτικη & Οικονομια

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

6η συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε 14 μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν
Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ©NECATI SAVAS/EPA

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Την 6η συνάντησή τους τους τελευταίους μήνες έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Τρίτης, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση διεξάγεται λίγη ώρα μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» και να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αμφότεροι, βέβαια, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σύγκληση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και αναμένεται να είναι μια σύντομη χρονικά συνάντηση, εκτός των διμερών -με τη στενή έννοια- θεμάτων, αναμένεται να τεθεί και η κλιμάκωση της έντασης που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή.

Η θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση.

«Διάλογος δεν σημαίνει ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι συμφωνήσαμε σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι η χώρα μας είναι αφελής ως προς τις συζητήσεις που επίκεινται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χθες, Δευτέρα, δίνοντας το περίγραμμα των ελληνικών θέσεων εν όψει του τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Αθήνα έχει όλη τη διάθεση να εισέλθει σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνουν υπό διαπραγμάτευση ζητήματα «κόκκινων» γραμμών. «Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι ο διάλογος είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε» επισήμανε και υπογράμμισε τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο διάλογος σε σημαντικά ζητήματα, όπως ο εκμηδενισμός των παραβιάσεων και η συνεργασία στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι Ελλάδα και Τουρκία στο να μπουν βαθύτερα στη συζήτηση για τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ο κ. Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως «για να συζητηθεί μια διαφορά πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο μέρη ποια είναι η ατζέντα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε σε κάτι άλλο, πέρα από τη μοναδική διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

«Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» τόνισε. «Σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη θετική ατζέντα. Και επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα δεν έχει χάσει από αυτή τη διαδικασία, ούτε καν προτίθεται ποτέ να συζητήσει ζητήματα κυριαρχίας και μόνο ισχυρότερη έχει βγει συνολικά από την εξωτερική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας».

Μεταναστευτικό και Κυπριακό στην ατζέντα των συνομιλιών

Το μεταναστευτικό είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, λόγω και των εξελίξεων που προκαλούν οι αποφάσεις της Γερμανίας περί κλεισίματος συνόρων. Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, υπάρχει καλή συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό και στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω. Στο τραπέζι θα τεθεί η αύξηση του επιπέδου συνεργασίας, καθώς οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους.

Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα τεθεί και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θα το θέσει στο τραπέζι της συζήτησης καθώς θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των Νίκου Χριστοδουλιδη και Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. 

Μένει να φανεί πώς θα διατυπωθεί η απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλέσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.