Πολιτικη & Οικονομια

Ενσωματώνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Κράτος προς όφελος των Πολιτών

«Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος Βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο»

Γιώργος Βρεττάκος
Γιώργος Βρεττάκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς εφαρμόζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στις λειτουργίες και τις δομές του ελληνικού κράτους.
© Unsplash+ In collaboration with Getty Images

Πώς εφαρμόζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στις λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τις δομές του ελληνικού κράτους.

Συμβαίνει ήδη και, ακόμα και εάν δεν συνειδητοποιούμε τον βαθμό διείσδυσης των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη ζωή μας, καθημερινά ωφελούμαστε από το θετικό αντίκτυπο που έχουν στην επαγγελματική ή προσωπική ζωή μας, ακόμα και οι πιο απλές εφαρμογές της.

Χρησιμοποιούμε το Google Maps για να πάμε στον προορισμό μας μέσω της ταχύτερης διαδρομής, γνωρίζουμε σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο μέσο μεταφοράς, προστατευόμαστε από τα επικίνδυνα emails του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου, ή ενημερωνόμαστε από την τράπεζά μας για ασυνήθιστες – με βάση το συναλλακτικό ιστορικό μας – συναλλαγές προκειμένου να ελέγξουμε τυχόν παραβίαση του τραπεζικού λογαριασμού ή της κάρτας μας.

Ωστόσο, οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ και βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών και δομών, με πρωτοβουλία και ενέργειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στόχος της Επιτροπής είναι να εξετάσει, μεταξύ άλλων, τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας στη λειτουργία του κράτους και τη διαχείριση κρίσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές προς όφελος των πολιτών, στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και τις προσαρμογές που απαιτούνται στην παιδεία, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν γνώσεις για την ΤΝ από τα πρώτα μαθητικά χρόνια.

Παραδείγματα ενσωμάτωσης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στις λειτουργίες του Κράτους.

Όμως πριν κλείσει χρόνος από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που έλαβε χώρα 23 Οκτωβρίου 2023 έχουμε, παράλληλα, παραδείγματα ενσωμάτωσης εφαρμογών ΤΝ στις λειτουργίες του Κράτους.

Ήδη οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ χρησιμοποιούν αλγορίθμους ΤΝ που αναλύουν μοτίβα δεδομένων προκειμένου να υποστηρίξουν το έργο τους για άσκηση δίκαιη φορολογικής πολιτικής και περιορισμού της φοροδιαφυγής, ενώ η Διαρκής Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις στο δικαστικό σύστημα από την εισαγωγή της ΤΝ, παρουσίασε τον Μάιο του 2024 στο Υπ. Δικαιοσύνης εφαρμογές της ΤΝ για το δικαστικό σύστημα. Συγκεκριμένα παρουσίασε το πιλοτικό σύστημα δημιουργίας περιλήψεων εγγράφων και απαλοιφής προσωπικών δεδομένων, τις εφαρμογές ΤΝ στο Πρωτοδικείο Αθηνών για τη διάθεση Ηλεκτρονικών Δικαστικών Αποφάσεων προς δικηγόρους, καθώς και τους Ψηφιακούς Βοηθούς για υποστήριξη στη σύνταξη δικαστικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και δικαστικών αποφάσεων, για αναζήτηση πληροφορίας υπό μορφή ερωταποκρίσεων μέσα από την Ελληνική Νομοθεσία για τη Δικαιοσύνη και για παροχή οδηγιών προς πολίτες και δικηγόρους σχετικά με ηλεκτρονικές και μη υπηρεσίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος Βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βοηθός Τεχνητής Νοημοσύνης του Κτηματολογίου θα αναλύει τα συμβόλαια σε φυσική γλώσσα, θα εντοπίζει αν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον νομικό έλεγχο, θα εντοπίζει λάθη, και θα προτείνει στον προϊστάμενο τον κατάλληλο νομικό έλεγχο, με αποτέλεσμα την άμεση και σημαντική μείωση τόσο του χρόνου διεκπεραίωσης φακέλων, όσο και του κόστους του νομικού ελέγχου.

Αλλά οι δυνατότητες της ΤΝ είναι αναρίθμητες, ειδικά εάν συνδυαστεί με άλλες επιδραστικές τεχνολογίες. Ο συνδυασμός ΤΝ με την επεξεργασία και ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, μπορεί να εκσυγχρονίσει και τις κοινωνικές υπηρεσίες μας ιδίως στους τομείς της πρόνοιας, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, που συχνά περιλαμβάνουν σύνθετη διαχείριση υποθέσεων και όπου οι ανάγκες κάθε πολίτη μπορεί να είναι μοναδικές και να απαιτούν εξατομικευμένη προσοχή, ακόμα και εξατομικευμένες λύσεις.

Αυτό είναι το όραμά μας για τη χώρα μας.

Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε να έχουν οι πολίτες μας.

Και είναι δέσμευσή μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.