Πολιτικη & Οικονομια

Ο Μάριος Σαλμάς διεγράφη και επίσημα από την Κ.Ο. της ΝΔ

Δεν παραδίδει την έδρα του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Μάριος Σαλμάς διεγράφη και επίσημα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

Ο Μάριος Σαλμάς διεγράφη και επίσημα σήμερα (23.9) από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, διεγράφη μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος. Η παραπομπή του αφορούσε αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάριος Σαλμάς δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα του. 

Πώς φτάσαμε στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κ.Ο. της ΝΔ

Το απόγευμα του Σαββάτου (21.9) με εισήγηση του πρωθυπουργού -ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής. Η απόφαση θα επισημοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν θα συνεδριάσει το όργανο, και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θα αριθμεί πλέον 156 βουλευτές.

Ο Μάριος Σαλμάς εγκαλείται για αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά, καθώς υπερέβη το όριο ανοχής του προέδρου της ΝΔ. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ισχυριστεί μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ότι έχουν γίνει «φωτογραφικοί» διαγωνισμοί για κυλικεία νοσοκομείων και σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη έχει απαντήσει στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας για το θέμα ήδη από τα τέλη Ιουνίου. 

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, δε, από όταν ο Μάριος Σαλμάς έβαλε μαζί με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ την υπογραφή του σε μια άλλη ερώτηση, αυτή τη φορά προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τα κόκκινα δάνεια των «ανυπεράσπιστων δανειοληπτών», όπως σημειώνεται στο κείμενο. 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν είχε διστάσει να επιτεθεί και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές, στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε συγκληθεί για το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα.  «Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είχε πει τότε ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η διαγραφή του Μάριου Σαλμά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό αντιμετωπιζόταν ως «ξένο σώμα» στη ΝΔ, αποτελεί όμως ένα σαφές μήνυμα προς κάθε... ενδιαφερόμενο. «Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» εξηγούσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεταν πως «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη». Για ποιον «χτυπάει η καμπάνα»;

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αντιμετωπίζει ως «αντάρτικο» την επιστολή των «11» προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, πηγές από το περιβάλλον του Κωστή Χατζηδάκη εξέφραζαν την ενόχλησή του. Ο ίδιος φέρεται να έχει πει: «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ».