Πολιτικη & Οικονομια

Οργή στο στρατόπεδο Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων

Καθαρή νίκη της «Ομάδας των 87» στις ψηφοφορίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκη της «Ομάδας των 87» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκη της «Ομάδας των 87» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ηλεκτρισμένο το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες όπου κατέγραψε σαρωτική νίκη η «Ομάδα των 87»

Ένταση επικράτησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπερψήφιση της πρότασης Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη διαμαρτυρήθηκαν έντονα και εν συνεχεία αποχώρησαν από την αίθουσα.

Οργή στο στρατόπεδο Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για περίπου 60 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν με έντονες διαμαρτυρίες μετά τις αλλεπάλληλες νίκες που κατέγραφε η «Ομάδα των 87» στις ψηφοφορίες. 

Η τελευταία σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι των υποστηρικτών Κασσελάκη ήταν η υπερψήφιση της πρότασης που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης για δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων προέδρων. 

Υπέρ της πρότασης Σπίρτζη για το Πόθεν Έσχες τάχθηκαν 87 μέλη της ΚΕ, κατά ψήφισαν 84. Το αποτέλεσμα και αυτής της ψηφοφορίας θεωρείται νίκη της «Ομάδας των 87» που είχαν προσπαθήσει και τις προηγούμενες ημέρες κατά τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας να περάσουν την πρόταση, αλλά δεν είχε γίνει δεκτή.

«Εξοστρακισμός» για τους χαρακτηρισμούς περι «κουκουλοφόρων»

Ακόμη μια ήττα υπέστη ο Στέφανος Κασσελάκης με την υπερψήφιση της πρότασης Θεοχαρόπουλου, που πέρασε με άνετη πλειοψηφία. Η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου αναφέρει πως «συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε "κουκουλοφόρους", "πραξικοπηματίες", "εκτροπές", όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.

Νίκη της «Ομάδας των 87» για το χρονοδιάγραμμα της κάλπης και τον χαρακτήρα του Συνεδρίου

Η πρόταση για το χρονοδιάγραμμα της κάλπης, την οποία υποστήριξε η «Ομάδα των 87» με επιφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο -που θεωρείται φιλικά προσκείμενη στον Αλέξη Τσίπρα-, πέρασε με συντριπτική πλειψηφία 112 ψήφων, έναντι 62 που έλαβε η πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη εκ μέρους της πλευράς Κασσελάκη και 9 ψήφων που συγκέντρωσε η πρόταση του Παύλου Πολάκη (ταυτόσημη με της Θ.Τζάκρη).

Παράλληλα, δεν πέρασε η πρόταση του Νίκου Παππά για καταστατικό Συνέδριο.

Η πρόταση της «Ομάδας των 87», που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή, προβλέπεται να προηγηθεί πολιτικός διάλογος και κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο πρόεδρο πριν από τις κάλπες.

Σε αυτήν τη λογική, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επικράτησε κλίμα έντασης, καθώς κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκαν κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο ίδιος ο αποπεμφθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Άρτα -έδρα της Όλγας Γεροβασίλη και τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές
Χρέος μας να θεσπίσουμε την επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Βαδίζουμε σε δύσκολους και αχαρτογράφητους δρόμους και η χώρα και η δημοκρατία μας έτσι δυναμώνουν με τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη όλων μας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.