Πολιτικη & Οικονομια

Κάθε πρόταση και ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

«Ξεκαθάρισμα» 6 γύρων με ονομαστική και τηλεφωνική ψήφο

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στη φάση της έγκρισης προτάσεων για τον οδικό χάρτη προς την εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτήν την ώρα η Κεντρική Επιτροπή

Μια «ακτινογραφία» των συσχετισμών θα αποτελέσουν οι 6 ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν το βράδυ του Σαββάτου (21/9) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την κατάθεση σειράς προτάσεων από τον Παύλο Πολάκη, την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, τον Νίκο Παππά και την «Ομάδα των 87», πέραν της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να αποφασίσουν για τον οδικό χάρτη προς την κάλπη, τον χαρακτήρα του Συνεδρίου, τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής κ.α.

Στιγμιότυπα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Κάθε πρόταση και ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αποφασίστηκε, προκειμένου να μην υπάρχουν γκρίνιες, κάθε πρόταση τίθεται προς ψηφοφορία. Έτσι, πρόκειται να διενεργηθούν έξι ψηφοφορίες. Οι ψηφοφορίες θα είναι ονομαστικές και θα διενεργηθούν και τηλεφωνικές κλήσεις προκειμένου να ψηφίσουν και όσοι απουσιάζουν από τη συνεδρίαση, όπως έγινε και κατά τη διαδικασία για την πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι ψηφοφορίες αφορούν:

1. Την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής (που ζήτησε η Ομάδα των 87).

2. Την έγκριση του οδικού χάρτη για την εκλογή προέδρου

3. Τον καταστατικό ή μη χαρακτήρα Συνεδρίου (αίτημα Νίκου Παππά)

4. Ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς

5. Την κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων (πρόταση Σπίρτζη)

6. Ζητήματα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και Επιτροπή Θέσεων

Πρόταση Σπίρτζη για κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων

Δύο προσθήκες στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, αλλά και την καταδίκη πρακτικών στοχοποίησης εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.

»Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο.

»Στο πλαίσιο αυτό, προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά.»

Ο Παύλος Πολάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Επίσπευση διαδικασιών ζητούν Πολάκης και Κασσελάκης

Στη διάρκεια των τοποθετήσεων στην Κεντρική Επιτροπή, επίσπευση των διαδικασιών για την εσωκομματική κάλπη ζήτησε ο Παύλος Πολάκης. Πρότεινε:

1. 29/09 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)
2. 05/10 Διαρκές Συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων
3. 03/11 α' γύρος εκλογών για πρόεδρο
4. 10/11 β' γύρος εκλογών για πρόεδρο

Στην ίδια «γραμμή» τοποθετήθηκε και η Θεοδώρα Τζάκρη εκ μέρους της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη. Ειδικότερα τάχθηκε υπέρ έκτακτου Συνεδρίου στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος ο α' γύρος εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετη η «Ομάδα των 87»

Αντίθετα, υπέρ της πρότασης που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή τάχθηκαν οι «87» που θεωρούνται συνοδοιπόροι του Αλέξη Τσίπρα. Η «Ομάδα των 87» προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και -εφόσον χρειαστεί- ο δεύτερος γύρος την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ©Menelaos Myrillas / SOOC

Παππάς: Καταστατικό το Συνέδριο για να δεσμεύει τον επόμενο πρόεδρο

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές».

«Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς τόνισε: «Και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις» και πως «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές».

Ο οδικός χάρτης που πρότεινε η Πολιτική Γραμματεία:

  • Κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι 24 Οκτωβρίου και εκλογές στις 24 Νοεμβρίου
  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
  • Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/102024.