Πολιτικη & Οικονομια

H διαγραφή Σαλμά, το μίνι αντάρτικο των «11» και η αντιπολίτευση εκ των έσω

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει μάλλον μεγαλύτερες προκλήσεις από το εσωτερικό της ΝΔ παρά από τα άλλα κόμματα

Ηλένα Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

O Μάριος Σαλμάς προκάλεσε για τρίτη φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πλέον του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνος

«Μικροεκρήξεις» καταγράφονται στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ρευστοποιείται και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση ηγεσίας και προσανατολισμού.

Ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έρθει αντιμέτωπος με μια αντιπολίτευση εκ των έσω στην οποία πέφτουν τα «φώτα» της δημοσιότητας μάλλον δυσανάλογα, ελλείψει άλλης πειστικής αντιπολίτευσης όπως καταδεικνύουν άλλωστε και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Οι μουρμούρες της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, που εντάθηκαν κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έγιναν στεντόρειες φωνές στη διάρκεια των ομιλιών των πρώην προέδρων και πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο στις αρχές Ιουλίου.

Πλέον, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να σχηματοποιείται - αρχικά σε μια ομάδα 11 βουλευτών που πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε στη Βουλή ερώτημα προς την κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στους «11», ωστόσο κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση· ο δε, Μάριος Σαλμάς, εμφανίστηκε δριμύτερος.

Στη διάρκεια τηλεοπτικών εμφανίσεών του προχώρησε σε καταγγελίες για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς του υπουργείου Πολιτισμού -ένα θέμα που είχε θέσει και πριν από μήνες και στο οποίο η Λίνα Μενδώνη είχε απαντήσει.

Το απόγευμα του Σαββάτου (21/9) με εισήγηση του πρωθυπουργού -ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ- ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ με το ερώτημα της διαγραφής. Η απόφαση θα επισημοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν θα συνεδριάσει το όργανο, και η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θα αριθμεί πλέον 156 βουλευτές.

Τρίτη και φαρμακερή για τον Μάριο Σαλμά

Ο Μάριος Σαλμάς εγκαλείται για αντικοινοβουλευτική και αντισυναδελφική συμπεριφορά, καθώς υπερέβη το όριο ανοχής του προέδρου της ΝΔ. Τις προηγούμενες ημέρες είχε ισχυριστεί μέσω τηλεοπτικών εκπομπών ότι έχουν γίνει «φωτογραφικοί» διαγωνισμοί για κυλικεία νοσοκομείων και σε οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η Λίνα Μενδώνη έχει απαντήσει στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας για το θέμα ήδη από τα τέλη Ιουνίου. 

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, δε, από όταν ο Μάριος Σαλμάς έβαλε μαζί με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ την υπογραφή του σε μια άλλη ερώτηση, αυτή τη φορά προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με θέμα τα κόκκινα δάνεια των «ανυπεράσπιστων δανειοληπτών», όπως σημειώνεται στο κείμενο. 

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας δεν είχε διστάσει να επιτεθεί και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές, στη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε συγκληθεί για το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

«Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια» είχε πει τότε ο κ. Σαλμάς. «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς» είχε απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η διαγραφή του Μάριου Σαλμά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό αντιμετωπιζόταν ως «ξένο σώμα» στη ΝΔ, αποτελεί όμως ένα σαφές μήνυμα προς κάθε... ενδιαφερόμενο.

«Η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας» εξηγούσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και πρόσθεταν πως «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη». Για ποιον «χτυπάει η καμπάνα»;

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αντιμετωπίζει ως «αντάρτικο» την επιστολή των «11» προς τον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, πηγές από το περιβάλλον του Κωστή Χατζηδάκη εξέφραζαν την ενόχλησή του. Ο ίδιος φέρεται να έχει πει: «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ».

 

Και οι άλλοι «10» 

Μαζί με τον Μάριο Σαλμά, άλλοι 10 συνυπέγραψαν την ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη -κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν κρύψει τις στενές σχέσεις που έχουν με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για τους: Νικήτα Κακλαμάνη, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργο Βλάχο, Βασίλειο Γιόγιακα, Θανάση Δαβάκη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Χρήστο Μπουκώρο, Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Μάξιμο Χαρακόπουλο. 

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να σηκώσει τους τόνους, αλλά οι κινήσεις αυτές δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν αντιπολίτευση εκ των έσω.

Πέραν του γεγονότος ότι η ερώτηση-μίνι αντάρτικο απευθύνεται στον πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης, αφορά ένα κρίσιμο θέμα: τους δανειολήπτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο τρόπος, δε, που είναι διατυπωμένη η ερώτηση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα -και ειδικά εν μέσω της στεγαστικής κρίσης- δεν μπορούσε να περάσει αβρόχοις ποσί.

Από την πλευρά τους, οι υπογράφοντες την επιστολή για τα κόκκινα δάνεια λένε: «νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία των νοικοκυριών δεν υφίσταται», σημειώνουν ότι «το πρόβλημα με τα funds είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα» και προειδοποιούν ότι θα επιμείνουν απέναντι σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η προαναγγελία αυτή για την ύπαρξη συνέχειας (και στην αντιπολιτευτική στάση τους) προϊδεάζει για περαιτέρω ένταση στις σχέσεις τους με την ηγεσία της ΝΔ. Και δεν είναι μόνο αυτοί. 

Πολεμικό Μουσείο... μέρος β'

Οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, που δεν εμφανίστηκαν στη ΔΕΘ κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι θα συναντηθούν ξανά σε μια μεγάλη εκδήλωση, όπου θα είναι και πάλι ομιλητές.

Αν και δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού και το πότε, αυτό που μπορεί με ασφάλεια να προεξοφληθεί είναι το περιεχόμενο των ομιλιών τους...