Πολιτικη & Οικονομια

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης: «Διάλογος, Δημοκρατία και Διπλωματία» το κεντρικό του σύνθημα

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ © ΕΡΑ/SARAH YENESEL

Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην ατζέντα οι παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής και το Kυπριακό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα βαρύ πρόγραμμα επαφών στη Νέα Υόρκη, συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4bz8nqs5yvd)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιθανή συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η οποία θα εστιάσει σε κρίσιμες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ομιλία του, που θα απευθύνει την Πέμπτη, θα υπογραμμίσει την ανάληψη της θέσης της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το επόμενο έτος, με το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία και Διπλωματία» ως κεντρικό του σύνθημα.

Θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για έκτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, αν και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με σαφείς «κόκκινες γραμμές» σε θέματα κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με ηγέτες στις 22 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνοντας τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Αρμενίας, τον πρόεδρο του Παναμά και τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν. Στις 26 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργανώνεται στην Αστόρια από μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ενώ θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές, παρουσιάζοντας το νέο αναπτυξιακό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d4b9cseli1g9)

Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι στόχοι του Έλληνα πρωθυπουργού μέσα από αυτόν τον κύκλο επαφών είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γρίφος παραμένει η ώρα και η μέρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες  αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας – Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council.

Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευθεί ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.