Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Σεπτεμβρίου

280 εκατομμύρια ακολούθους έχει μόνο στο Instagram η Taylor Swift, η οποία στήριξε ανοιχτά τη Harris, με αποτέλεσμα ο Τραμπ να κάνει ανάρτηση που έλεγε «I hate Taylor Swift».

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Σεπτεμβρίου
© James Devaney/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 11 - 17 Σεπτεμβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

1.733 ευρώ φόρο κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες πιάστηκαν στα δίχτυα του νέου τεκμηρίου. Ο φόρος που τους αναλογούσε πέρυσι ήταν 548 ευρώ. 

Το 60% των ιδιοκτητών μπαρ και των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δήλωσε ζημίες για τη χρήση του 2023. Γι’ αυτό φώναζαν πέρυσι οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους. Οι άνθρωποι δεν βγαίνουν.

Το 47% των καταστημάτων εστίασης και των συνεργείων αυτοκινήτων δήλωσε επίσης ζημίες. Είναι απορίας άξιο για ποιους λόγους κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους. Από αίσθημα ευθύνης ίσως;

Το 43% των κτηνιάτρων και το 22% των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί δήλωσαν επίσης ζημίες.

Το 40%, λοιπόν, των ιδιοκτητών μπαρ δήλωσε κέρδη με μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 694 ευρώ. Πολύ χαμηλότερα ακόμη και από τον βασικό μισθό.

Το 53% των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ. Μιλάμε για τα ρετιρέ των ελεύθερων επαγγελματιών.

Το 40% των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ. Με καλό προγραμματισμό, φτάνουν για λιτό βίο.

Το 57% των ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ. Αυτά δήλωσαν, στη χώρα με τον πιο ηλικιωμένο στόλο οχημάτων.

Το 57% των κτηνιάτρων δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 885 ευρώ.

Το 70% των υδραυλικών δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ.

Το 73% των οδοντιάτρων δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 903 ευρώ. Μάλιστα επιμένουν ότι είναι πολύ κακή η κατάσταση στο επάγγελμα και ζητούν από το κράτος να τους πληρώσει για να παρέχουν «δωρεάν» εργασίες στους πολίτες.

Το 76% των οδηγών ταξί δήλωσε μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ. Γιατί, ως γνωστόν, υπάρχουν συμφέροντα που πολεμούν το ταξί.

270 ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμφισβήτησαν το τεκμήριο, επί συνόλου σχεδόν 350.000 που δήλωσαν χαμηλότερα του ορίου. Είχαν δίκιο όσοι μιλούσαν για αδικία. Όχι όμως κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά κατά των υπολοίπων, που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και μαζί τα επιδόματα που εισπράττουν όλοι οι προαναφερθέντες πάμφτωχοι συμπολίτες μας.


3,5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ήταν η ζημιά εις βάρος του ΕΟΠΥΥ από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που συνταγογραφούσε αχρείαστα φάρμακα χρησιμοποιώντας τους ΑΜΚΑ ανυποψίαστων πολιτών που βρίσκονταν έγκλειστοι σε δομές ή ιδρύματα, καθώς και ανασφάλιστων.

3.516 ΑΜΚΑ χρησιμοποιήθηκαν από την εγκληματική οργάνωση και εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.

16 μέλη συνιστούσαν τις δύο διαφορετικές οργανώσεις, οι οποίες ωστόσο είχαν κοινό τρόπο λειτουργίας.

4 γιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση, όπως επίσης ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8 φαρμακείων στην Αττική, ένας ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε τον ρόλο του μεσάζοντα.


Σε βάθος 10 μέτρων εκατέρωθεν των γραμμών του σιδηροδρόμου οφείλει να καθαρίζει τα οικόπεδα ο ΟΣΕ, όπως οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε στα οικόπεδά μας, με τον νέο νόμο Σκυλακάκη. Μαντέψτε. Ο ΟΣΕ δεν το έκανε και ένας κορμός καρφώθηκε στο cockpit του προαστιακού.

1 ή και 2 ώρες μπορεί να χρειαστεί να περιμένει κανείς στους σταθμούς του προαστιακού μέχρι να έρθει ο συρμός και να ελπίζει ότι ίσως φτάσει στον προορισμό του. Μάλιστα, για να έχει περισσότερο σασπένς το πράγμα, η τηλεμετρία δεν λειτουργεί, ώστε να υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης.

10-12 λεπτά χρειάζεται να περιμένει κανείς σε σταθμούς του μετρό, ακόμη και σε ώρες μετακίνησης των εργαζομένων. Η φυσική εντροπία του ελληνικού δημοσίου ήταν βέβαιο ότι θα επηρέαζε το «καμάρι των Αθηναίων».


33% ακριβότερο είναι το μέσο καλάθι αγορών από σουπερμάρκετ στη Γερμανία σε σύγκριση με την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Οι τιμές που συγκρίνονται είναι χωρίς Φ.Π.Α.

25% ακριβότερο είναι το ίδιο καλάθι στη Γαλλία, 19% ακριβότερο στην Αγγλία και 14% ακριβότερο στην Ιταλία. 3% ακριβότερο είναι στην Πορτογαλία και 5% ακριβότερο στην Ισπανία.

13% είναι ο «χαμηλός» ΦΠΑ στην Ελλάδα και φυσικά είναι σημαντικά υψηλότερος απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και στη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), τη Γερμανία (7%). Οι καταναλωτές βεβαίως πληρώνουν και τον Φ.Π.Α., χωρίς αυτός να εκπίπτει, καθώς φορολογούνται για το εισόδημα και όχι για τα κέρδη (όπως συμβαίνει στις επιχειρήσεις).


58 ετών είναι ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο άνθρωπος που φαίνεται να προσπάθησε να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

291 σελίδες έχει το βιβλίο του Ρουθ με τον λιτό τίτλο «Ο πόλεμος που δεν μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία: Το μοιραίο ελάττωμα της δημοκρατίας, η Παγκόσμια Εγκατάλειψη και ο Παγκόσμιος Πολίτης – Ταϊβάν, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα και το τέλος της ανθρωπότητας». Εκεί αποκαλεί τον Τραμπ «ηλίθιο, γελοίο και τρελό».


31% λαμβάνει ο Στέφανος Κασσελάκης στο ερώτημα ποιος πρόεδρος μπορεί να αυξήσει την κοινωνική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, σε σχετική έρευνα της εταιρείας Alco.

15% λαμβάνει ο Τσίπρας, 9% ο Φάμελλος και 7% ο Mr. 13-0, Νίκος Παππάς.


28,7% λαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρόθεση ψήφου στην ίδια έρευνα της Alco σε ερώτημα για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

23,1% λαμβάνει ο Δούκας, 17,2% η Άννα Διαμαντοπούλου και 9,4% ο Παύλος Γερουλάνος.


280 εκατομμύρια ακολούθους έχει μόνο στο Instagram η Taylor Swift, η οποία στήριξε ανοιχτά τη Harris, με αποτέλεσμα ο Τραμπ να κάνει ανάρτηση που έλεγε «I hate Taylor Swift». Στο επόμενο επεισόδιο, ο Τραμπ θα κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να σκάσει, για να εκδικηθεί τη Swift.

28 τραγούδια της Αμερικανίδας σούπερ σταρ χρησιμοποίησε η Harris για να απαντήσει στη δήλωση του Τραμπ κατά της υποστηρίκτριάς της. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι είναι ασφαλές [αναφορά στο κομμάτι “Safe and sound”] να πούμε ότι η εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ τον έχει ρίξει στα πατώματα. Ο κύριος Not-at-all-Fine [παράφραση του τίτλου του κομματιού “Mr. Perfectly Fine”] πέρασε αυτή την εβδομάδα δουλεύοντας τα συναισθήματά του και κλαψουρίζοντας για τα προβλήματα σαμπάνιας “Champagne problems”]…»


Verba volant

Νίκος Παππάς (όχι ο μπασκετμπολίστας)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει δάνειο για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο προσωρινός επικεφαλής του κόμματος δηλώνει ότι πρέπει να σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Δεν είμαι βέβαιος για το κατά πόσον θα έχουν την ίδια γνώμη οι τραπεζίτες. Δεδομένης της κατάστασης στο κόμμα, το αίτημα θα μπορούσε να είναι: «Γεια σας, θα ήθελα να μου χορηγήσετε ένα κόκκινο δάνειο».

Χάρης Δούκας

«Πορτοσάλτε και Γεωργιάδης έχουν ως μοναδικό στόχο εμένα».
Λογικό. Είναι άλλωστε αμφότεροι γνωστοί ΠΑΣΟΚτζήδες - υποστηρικτές του Ανδρουλάκη.

Απόστολος Γκλέτσος

«Αν ήμουν Πρωθυπουργός, δεν θα είχαμε κανένα μνημόνιο, θα γυρίζαμε στη δραχμή. Αν γίνω, θα κάνω μια κρατική τράπεζα».
Φοβερή, πρωτότυπη ιδέα. Προτείνω δε τον σύντροφο Λαφαζάνη για κεντρικό τραπεζίτη και την κυρία Ραχήλ Μάκρη για διευθύντρια του Νομισματοκοπείου.

Νίκος Καρανίκας

«Ο Τσίπρας έχει μέλλον στην Ευρώπη. Ο Τσίπρας πρέπει να γίνει ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του συντρόφου Καρανίκα, όμως πιστεύω ότι αυτή η μετριοφροσύνη της Αριστεράς έχει χαντακώσει τον χώρο. Γιατί όχι πλανητάρχης; Οι άλλοι καλύτεροι ήταν;

Έλενα Ακρίτα

«Είμαι με τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν είμαι γκρούπι. Αν δεν εκλεγεί, δεν θα πεθάνουμε κιόλας».
«Είμαι Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ», είχε πει κάποια στιγμή τηλεθεατής στον Τάκη Τσουκαλά, για να εισπράξει την απάντηση: «Με ανώμαλους δεν μιλάω».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμία νοσταλγία για την Αριστερά που χάνεται (;)
Καμία νοσταλγία για την Αριστερά που χάνεται (;)

Θέλω να γράψω για τους αριστερούς που αποτραβήχτηκαν αλλά δεν εγκατέλειψαν, που πονάνε την πατρίδα τους, συνεχίζουν να πιστεύουν σε δημοκρατικές αξίες και επιμένουν στον «ακτιβισμό» τους.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.