Πολιτικη & Οικονομια

Σπίτι Μου 2: Πότε ξεκινά, ποια τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια

«Πάνω από 20.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπίτι Μου 2: Πότε ξεκινά - Ποια τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια - Οι δηλώσεις Παπαθανάση

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» ξεκινά από τη νέα χρονιά, όπως έκανε γνωστό σήμερα (18.9) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

«Είναι τελείως διαφορετικό το Σπίτι Μου 2, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και μάλιστα για σπίτια που έχουν μεγαλύτερη αντικειμενική αξία ή εμπορική αξία αν θέλετε. Είναι πόροι του Tαμείου Ανάκαμψης. (…) Έχουμε λοιπόν για μία τετραμελή οικογένεια, με 36.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και μάλιστα διευρύναμε αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο στο τελευταίο έτος, δηλαδή το 2023, αλλά μεσοσταθμικά τα τρία τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Παπαθανάσης για τις αλλαγές που αναμένονται στον νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι Μου», προσθέτοντας:

«Μια άλλη αλλαγή είναι ότι δεν εκπνέει πλέον η προθεσμία. Στο προηγούμενο πρόγραμμα δίναμε προθεσμία τριών μηνών. Πλέον δεν εκπνέει η προθεσμία. Είναι κουμπωμένη η αίτηση και η έγκριση για τρεις μήνες, αλλά χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις και αιτήματα, θα παραταθεί έως ότου βεβαίως εξαντληθούν οι πόροι».

Σπίτι Μου 2: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, «πολύ πιο γρήγορα από αυτό το οποίο είχε ανακοινωθεί» επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε: «Πάνω από 20.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, μια κατοικία και βεβαίως άλλοι 20.000 συμπολίτες μας θα πάρουν και το πρόγραμμα "Αναβαθμίζω το Σπίτι μου", διότι δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια και δεν έχει περιορισμό στο εμβαδόν της κατοικίας. Είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα που μπορεί να το πάρει όποιος θέλει».

Σχετικά με την προαπαιτούμενη διαδικασία για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε: «Το επιτόκιο θα δηλωθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή θα βγάλουμε πρόσκληση και θα έρθουν τα τραπεζικά ιδρύματα και θα μας δηλώσουν το επιτόκιο. Επομένως, αναμένουμε επιτόκιο κάτω από το 2%, ίσως περί του 1,8%. Γι’ αυτό λοιπόν είναι μια διαδικασία που την τρέχουμε και θα την ολοκληρώσουμε. Από τον Ιανουάριο οι συμπολίτες μας μπορεί να είναι έτοιμοι και να πάνε στο τραπεζικό ίδρυμα να κάνουν την αίτηση. Θα πάρουν την έγκριση γρήγορα. Θα πρέπει να μαζέψουν όλα τα χαρτιά και αμέσως θα τους δοθεί η έγκριση που θα διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά δεν θα λήξει, επαναλαμβάνω».

Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι διευκρινίσεις για το Σπίτι Μου 2

Στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια συν 4.000 ευρώ ανά παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.

Η ίδια χαρακτήρισε πρωτόγνωρη την ταχύτητα του «Σπίτι μου 1» με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε 10.000 νέους και ζευγάρια. Μετά το τέλος του «Σπίτι μου 1 και 2», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, πάνω από 30.000 άτομα και ζευγάρια θα έχουν βρει το σπίτι τους. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισήμανε, ότι το 68% των δανείων έχει χορηγηθεί σε άτομα που δηλώνουν εισόδημα από 12.000-14.000 ευρώ, ενώ το 19% σε άτομα έως 12.000. «Αυτά τα άτομα δεν  θα είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν δάνεια», πρόσθεσε πρόσφατα σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη. 

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το «Σπίτι μου 1», καθώς διευρύνονται τα ηλικιακά όρια αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ (1,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1,1 δισ. ευρώ από τραπεζικά κεφάλαια).

Ο κ. Παπαθανάσης παρουσίασε το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ένα νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκο χρηματοδοτούμενο από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων θα είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους. Για τους τρίτεκνους και τους πολίτες είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» διευρύνονται τα ηλικιακά κριτήρια των δικαιούχων έως τα 50 έτη όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000€ για άγαμους, έως 28.000€ για ζευγάρια + 4.000€ ανά παιδί, έως 31.000€ για μονογονεϊκή οικογένεια και 5.000€ επιπλέον για κάθε παιδί. Αφορά ακίνητα που έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000€, έως 150 τετραγωνικά μέτρα και κατασκευής έως και το 2007.