- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μητσοτάκης: Lockers πιλοτικά σε σχολεία για τα κινητά των μαθητών
Όσα είπε στην ΠτΔ ο πρωθυπουργός για την απαγόρευση των κινητών στις σχολικές μονάδες
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα κινητά στα σχολεία και την πιλοτική χρήση lockers
Στην πιλοτική εφαρμογή των lockers στα σχολεία, όπου οι μαθητές θα μπορούν να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Έχω συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας να προμηθεύσουμε πιλοτικά σχολεία με αποθηκευτικούς χώρους (lockers), προκειμένου να κλειδώνουν τα παιδιά τα κινητά τους τηλέφωνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας εκ νέου ότι «το εννοούμε όταν λέμε ‘το κινητό στην τσάντα’».
Τι ισχύει για την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία
Η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία. Κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος με τη Σουηδία. Στη χώρα μας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ενώ η μη συμμόρφωση των μαθητών και μαθητριών θα επιφέρει την επιβολή του μέτρου της μονοήμερης αποβολής.Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση/ συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία
Η Ολλανδία απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα στη διάρκεια του μαθήματος ακόμη και στα δημοτικά σχολεία. Παρόμοιο μέτρο ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στη Χάγη, ο λόγος για την απαγόρευση είναι ότι τα κινητά αποσπούν την προσοχή των μαθητών και περιορίζουν την ικανότητά τους να συγκεντρωθούν στη διδακτέα ύλη.
Όπως αναφέρει η DW, εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο όταν το ίδιο το κινητό αποτελεί αντικείμενο της διδακτέας ύλης (όπως συμβαίνει σε μία συζήτηση για την ορθή χρήση της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης από τα παιδιά) ή όταν η χρήση του κρίνεται απαραίτητη για ιατρικούς λόγους, για παράδειγμα σε περίπτωση αναπηρίας.
Πολλά σχολεία στην Ολλανδία απαγορεύουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου ακόμη και στο διάλειμμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NOS, το μέτρο έχει ευεργετικές επιπτώσεις. «Βελτιώνεται η κοινωνικότητα στην ώρα του διαλείμματος, οι μαθητές μιλούν και πάλι περισσότερο μεταξύ τους» αναφέρει η ψυχολόγος Λόες Πάουβελς, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ναϊμέχεν που καταγράφει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των μαθητών.
Στην Ιταλία το υπουργείο Παιδείας έχει «υπενθυμίσει» από τον περασμένο Ιούλιο την απαγόρευση της χρήσης κινητών στο μάθημα. Διότι απαγορεύσεις υπήρχαν και προηγουμένως αλλά δεν τηρούνταν. Όπως επισημαίνει τώρα ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Βαλντιτάρα από το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας, με την απαγόρευση του κινητού οι μαθητές όχι μόνο θα είναι πιο ήσυχοι, αλλά και θα απεξαρτηθούν από τη συνεχή πληκτρολόγηση.
«Τα παιδιά μας θα πρέπει να συνηθίσουν και πάλι να γράφουν με χαρτί και μολύβι» δηλώνει ο Βαλντιτάρα. Γι αυτόν τον λόγο μάλιστα επαναφέρει το παραδοσιακό «σχολικό ημερολόγιο», στο οποίο όλοι οι μαθητές καλούνται να συνεισφέρουν, γράφοντας στο χέρι. Πάντως, παρά την απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου, στα ιταλικά σχολεία δεν αποκλείεται και η χρήση τάμπλετ ή υπολογιστή, εφόσον υπάρχει συναίνεση του αρμόδιου εκπαιδευτικού. Παρεμφερείς απαγορεύσεις ισχύουν ήδη στη Μ.Βρετανία, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία.
Στη Γερμανία συζητείται κάθε τόσο η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο καθώς η παιδεία αποτελεί αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών κρατιδίων που δεν ακολουθούν ενιαία γραμμή στο ζήτημα αυτό. Σύμφωνα πάντως με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Insa, το 60% των ερωτηθέντων στηρίζει την απαγόρευση.
«Νομίζω ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε στα ίδια τα σχολεία τη σχετική απόφαση, αν θέλουν μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στον κανονισμό του σχολείου» δηλώνει η υπουργός Παιδείας της Κάτω Σαξονίας Γιούλια Βίλυ από το Κόμμα των Πρασίνων στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. Αντιθέτως, στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν η υπουργός Πολιτισμού Κάριν Πριν, που ανήκει στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Άουγκσμπουργκ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και συνοψίζει τα αποτελέσματα άλλων ερευνών σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η απαγόρευση κινητών στα σχολεία έχει κατά κανόνα θετικές επιπτώσεις στο μάθημα αλλά και στην κοινωνικότητα των παιδιών. Επιπλέον, με την απαγόρευση περιορίζονται οι δυνατότητες για cybermobbing εις βάρος άλλων μαθητών.
Πάντως, οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία δηλώνουν αντίθετοι. «Είναι αδύνατον να υλοποιηθεί μία πλήρης απαγόρευση για όλες τις ηλικίες» προειδοποιεί ο Στέφαν Ντιλ, πρόεδρος του συνδικάτου των εκπαιδευτικών, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Αν μη τι άλλο, διότι πολλοί γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή με τα παιδιά τους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.