Πολιτικη & Οικονομια

ΠΑΣΟΚ: Οι θεματικές ενότητες για το ντιμπέιτ - Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι 6 υποψήφιοι

Δεν τα βρήκαν οι εκπρόσωποί τους - Συνεδριάζουν και πάλι αύριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ανδρουλακης και Δουκας
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

ΠΑΣΟΚ: Οι θεματικές ενότητες για το ντιμπέιτ - Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι 6 υποψήφιοι

Συμφωνήθηκαν οι θεματικές ενότητες για το επικείμενο ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των έξι υποψηφίων για την προεδρία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d48odke8so69)

Πού συμφώνησαν οι έξι υποψήφιοι

Οι έξι ενότητες στην τηλεμαχία που θα μεταδοθεί από τη Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ1 ή Ertnews) στις 24 Σεπτεμβρίου πιθανότατα στις 21:00, είναι οι εξής:

  • Οικονομία-Ανάπτυξη
  • Κοινωνικό κράτος – Νέα Γενιά -Δημογραφικό
  • Εξωτερική Πολιτική-Άμυνα-Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Κράτος -Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
  • Κλιματική Κρίση -Ενεργειακή Μετάβαση-Πολιτική Προστασία
  • ΠΑΣΟΚ, η επόμενη ημέρα

Σε κάθε ενότητα προβλέπεται μια ερώτηση 30 δευτερολέπτων από τους δημοσιογράφους (Γ. Κουβαρά-Απ. Μαγγηριάδη) και αντίστοιχη τοποθέτηση κάθε υποψηφίου διάρκειας ενάμιση λεπτού. Επίσης προβλέπεται στο τέλος των έξι ενοτήτων μια ελεύθερη τοποθέτηση διάρκειας 1:30'' από κάθε υποψήφιο για θέμα που θέλει.

Πού διαφωνούν

Στη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ με τους εκπροσώπους των έξι δόθηκε μάχη για τις λεπτομέρειες. Έτσι, εκκρεμούν οι ακριβείς κανόνες του απευθείας διαλόγου, οι οποίοι θα καθοριστούν αύριο σε νέα συνάντησή τους.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Ανδρουλάκη, η πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση να δίνεται η δυνατότητα για έναν δίλεπτο απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, κάτι που θα αποτελεί καινοτομία στην ιστορία των ελληνικών ντιμπέιτ και εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οι 6 υποψήφιοι διαφωνούν για τις follow up ερωτήσεις, δηλαδή τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που θα έχει δικαίωμα να κάνει κάποιος υποψήφιος απέναντι σε αντίπαλό του.

Η πλευρά του Ανδρουλάκη πρότεινε να υπάρξει ένας διάλογος διάρκειας δύο λεπτών ανάμεσα σε όποιον επιλέξει ο κάθε υποψήφιος στο τέλος κάθε ενότητας.  Η πλευρά Δούκα αντιπρότεινε να ενεργοποιηθεί ο διάλογος πέντε φορές (χθες είχε προτείνει τρεις φορές) μέσω ερωτήσεων διάρκειας 30 δευτερολέπτων η ερώτηση και άλλα τόσα η απάντηση, σε όποια ενότητα θέλει ο κάθε υποψήφιος, αλλά επί τόπου, όταν εγερθεί η απορία, όχι στο τέλος της ενότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ρωτήσουν όλοι όλους και ως επιχείρημα προτάσσεται η ισοτιμία των υποψηφίων. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων, ωστόσο η πλευρά Ανδρουλάκη επιφυλάχθηκε να απαντήσει ως προς τον χρόνο διάρκειας.

Κατατέθηκε και μια συμβιβαστική πρόταση από την Άννα Διαμαντοπούλου να υπάρξει ένα αυστηρά χρονομετρημένο δίλεπτο (30'' ερώτηση- 30'' απάντηση), την οποία δεν βλέπουν αρνητικά οι άλλοι υποψήφιοι.

«Ο Ανδρουλάκης σπάει στερεότυπα»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «σπάει» το στερεότυπο που θέλει τους νυν προέδρους να επιλέγουν ένα απολύτως προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον.

Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι πιθανώς να υπάρξουν λεκτικές παρεκτροπές κατά τον διάλογο, ειπώθηκε ότι η απευθείας ανταλλαγή απόψεων αναμφίβολα θα αναβαθμίσει την εσωκομματική διαδικασία, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών, θα είναι κέρδος για την παράταξη και η έως τώρα δημόσια παρουσία όλων των υποψηφίων εγγυάται έναν ευπρεπή και δημιουργικό διάλογο. Όπως και ο συντονισμός της δίλεπτης συζήτησης εκ μέρους των δημοσιογράφων ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία χρόνου.

Κομματικές πηγές υποστήριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοπορήσει και να περάσει σε απευθείας διάλογο ανάμεσα σε έξι υποψηφίους που διαθέτουν σοβαρότητα, πείρα, ευπρέπεια, ήθος. «Δεν πιστεύει κανείς ότι στη διάρκεια δίλεπτου κανείς δεν θα κανιβαλίσει τον άλλον. Το βλέπουμε παντού και στη Γαλλία γιατί όχι κι εδώ;» αναρωτιούνται.

«Ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε να μείνει σε ένα απόλυτα προστατευμένο format για να μην κάνει το λάθος, ωστόσο, προτείνει να υπάρξει συζήτηση κάτι το οποίο θα προσθέσει στη συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές» ανέφεραν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Πλευρά Δούκα: Ο Ανδρουλάκης είναι ο μόνος που διαφώνησε

Στον αντίποδα, η πλευρά του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, εγκαλεί τον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι ο μόνος που διαφώνησε με το περσινό μοντέλο ντιμπέιτ της ΕΡΤ και υποστηρίζει ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη συζήτηση σε «χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο».

«Γιατί μόνο η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη διαφώνησε με το μοντέλο ντιμπέιτ, το οποίο η ΕΡΤ παρουσίασε πρώτη φορά πέρσι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και κανόνες, που εξασφαλίζουν ίσο χρόνο για όλους. Η πλευρά του επιμένει σε απαιτήσεις που δεν σπάνε κανένα στερεότυπο, όπως υποστηρίζει. Απλά θα μετατρέψουν την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο. Επισημαίνουμε ότι η πρόταση μας στοχεύει ακριβώς στον απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, αλλά χωρίς διακοπές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ενότητα και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με αυτό ως οδηγό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μετανάστευση δεν είναι δικαίωμα
Η μετανάστευση δεν είναι δικαίωμα

Ενώ η μετανάστευση και ο αυθαίρετος εποικισμός δεν είναι δικαίωμα κανενός, είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας να μεριμνά για την προστασία των πολιτών της και τη διαχρονική επιβίωσή της

Μεταναστευτικό ή το άλλοθι του κρυφού ακροδεξιού μας γονιδίου
Μεταναστευτικό ή το άλλοθι του κρυφού ακροδεξιού μας γονιδίου

Σε αυτήν την θερμή ζώνη του Πλανήτη οι αυτοαποκαλούμενοι «Σωτήρες» της Γηραιάς Ηπείρου όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα πειραματίζονται με τις αντοχές και τις ανοχές της ιστορίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.