Πολιτικη & Οικονομια

Τι σημαίνει για τους μικρομεσαίους το Ταμείο Ανάκαμψης

Η απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα - Πόσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταμείο Ανάκαμψης: Τι σημαίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Το ποσοστό των πόρων που έχει απορροφηθεί - Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Τη συζήτηση για το αν αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανοίγει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών © Unsplash+/Getty Images

Ταμείο Ανάκαμψης: Τι σημαίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Το ποσοστό των πόρων που έχει απορροφηθεί - Οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών.

Φρένο στην ασύμμετρη, όπως καταγγέλλεται συχνά, κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που ο κλοιός για την απορρόφηση των κονδυλίων σφίγγει. 

Τη συζήτηση για το αν αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άνοιξε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, βάζοντας στο τραπέζι και την αξιοποίηση των πόρων από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, τα συμβασιοποιημένα δάνεια ανέρχονται σε 339, εκ των οποίων τα 170, δηλαδή το 50%, αφορούν συμβασιοποιημένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κατευθυνθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να είναι 2,06% και τα 14 έτη η μέση διάρκεια αποπληρωμής.

«Προφανώς, τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν μεγαλύτερο ύψος, όμως θα πρέπει να πούμε ότι αν δούμε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει μεγαλύτερο ποσοστό ενίσχυσης, αφού το ΕΣΠΑ την αφορά αποκλειστικά», σχολίασε ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Καταφύγιο στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία

Οι άμεσες ενισχύσεις, συγκεκριμένα οι επιχορηγήσεις, προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνούν το 1 δισ. σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης. Περισσότερες από 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης. Αναφορικά με το δανειακό πρόγραμμα, τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν έως τις 23 Αυγούστου φτάνουν τα 844, εκ των οποίων τα 515 (δηλαδή το 61% αυτών) έχουν υποβληθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σημαντικό είναι ότι ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 6,11 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, σε ισχύ είναι το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕIF), στο πλαίσιο του οποίου παρέχεται 50% έως 70% εγγύηση για επενδυτικά δάνεια, κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις με στόχο τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εκτιμώμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων κινητοποίηση χρηματοδότησης μέσω του δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται σε 2,5 έως 4,5 δισ. ευρώ.

Κάνοντας λόγο για την έμπρακτη ενίσχυση των μικρομεσαίων, ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Ήδη έχουν υποβληθεί 11.241 αιτήσεις προϋπολογισμού 978 εκατομμυρίων ευρώ για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, 2.653 αιτήσεις προϋπολογισμού 265,5 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της ίδρυσης και της λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τέλος, υποβλήθηκαν 6.334 αιτήσεις 1,17 δισ. για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Η περίπτωση του τουρισμού

Ο κλάδος πάγιο αίτημα του οποίου είναι η διεύρυνση των κινήτρων για τη δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, από τον οποίο θεωρεί ότι έχει «αποκλειστεί» είναι ο τουρισμός. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού έχουν καθίσει στο τραπέζι με την ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων πολλάκις τον τελευταίο χρόνο, με σκοπό την ένταξη των ξενοδοχείων ενός έως τριών αστέρων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ ή ο αναπτυξιακός νόμος.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου είχε προαναγγείλει τον προηγούμενο χειμώνα από το συνέδριο του ΣΕΤΕ την ενεργοποίηση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τα ξενοδοχεία 1 έως 3 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 74% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, όταν τα πεντάστερα αποτελούν μόλις το 7,9%.

Η απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα

Εν γένει, η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα με τη μεγαλύτερη απορροφησιμότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πόρων που έχει απορροφηθεί φτάνει στο 47, 9%, χωρίς να έχει συμπεριληφθεί το 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί και θα εκταμιευτεί τον Οκτώβριο.  

Συμπεριλαμβανομένης της νέας δόσης, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50,5% και ανεβάζει τη χώρα στην 5η θέση.

Το Νοέμβριο κατατίθεται το πέμπτο αίτημα πληρωμής τόσο για το σκέλος επιχορηγήσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ όσο και για το σκέλος των δανείων, 2,3 δισ., με στόχο τη συμβασιοποίηση δανείων 8,36 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 794 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 22,03 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις φτάνουν μέχρι ώρας τα 7,9 δισ. ευρώ και η συνολική επιχορήγηση τα 18,2 δισεκατομμύρια, με το ποσοστό των εκταμιευμένων πόρων να διαμορφώνεται στο 43,4% επί του συνολικού ποσού επιχορηγήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δανείων ανέρχεται στο ποσό των 12,4 δισ. ευρώ (5,3 δισ. είναι τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, 4,2 δισ. τα κεφάλαια των τραπεζών και 2,9 δισ. η ίδια συμμετοχή των επενδυτών), με το ποσοστό των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στην αγορά από τα συμβασιοποιημένα δάνεια να φτάνει το 35,53%.

Πηγή: The Total Business

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.