Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γάλλο ΥΠΕΞ: Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Σεζουρνέ καθώς προτάθηκε ως υποψήφιος Επίτροπος της Γαλλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης: Aνάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις για τις προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Στο φόντο της επιβολής από την πλευρά της Γερμανίας των συνοριακών ελέγχων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Στεφάν Σεζουρνέ. Εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση απαιτούν και οι δύο πλευρές, ενώ στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν ακόμα η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ επιβεβαιώθηκε συναντίληψη για τα περιφερειακά ζητήματα.

Η Αθήνα είχε ακόμα μια ευκαιρία να εκφράσει από ένα διεθνές βήμα τις βασικές θέσεις της στο μεταναστευτικό μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες, με τον κ. Γεραπετρίτη να αναδεικνύει την ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Μετανάστευσης και κυρίως την πρόβλεψη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, δηλαδή την προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Ειδική αναφορά από τον κ. Γεραπετρίτη έγινε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή τη συζήτηση των δύο ανδρών για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να καλεί σε πιστή τήρηση όλων των άρθρων της Συμφωνίας, δείχνοντας προς τα Σκόπια και την κυβέρνηση του VMRO.

«Ελλάδα και Γαλλία έχουν αναπτύξει διαχρονικά μία ισχυρή στρατηγική σχέση», είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούνε και στο πλαίσιο του Συμβουλείου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», είπε ο κ. Σεζουρνέ, επισημαίνοντας ότι αν έπρεπε να αναδείξει έναν τομέα της εξέχουσας στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών αυτός θα ήταν η στρατιωτική συνεργασία, με αιχμή του δόρατος τις φρεγάτες Μπελαρά και τα αεροσκάφη Ραφάλ.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.