- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μετανάστευση και άσυλο: Μήπως νίκησε ήδη η Ακροδεξιά στην Ευρώπη;
Οι πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν για την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Τα ανήσυχα πολιτικά μηνύματα της Ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ‘24 έγινε δεκτό με ανακούφιση από τις Βρυξέλλες αφού ο κίνδυνος να συγκροτήσουν οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς τον δεύτερο πόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλάζοντας τον συσχετισμό μεταξύ των πολιτικών ομάδων φάνηκε να έχει αποφευχθεί. Η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων έβαλε ξανά τη σφραγίδα της στην εκλογή των θεσμικών οργάνων της Ένωσης με την των καθοριστικών αξιωμάτων. Η αδιαμφισβήτητη άνοδος των Ακροδεξιών κομμάτων σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών τα τελευταία χρόνια δεν εκφράστηκε στις ευρωκάλπες με τρόπο που να τους επιτρέψει να επιτύχουν τον ρυθμιστικό ρόλο που είχαν θέσει ως στόχο τους.
Τελικά μήπως η Ακροδεξιά νίκησε;
Το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε απέδειξε ότι η ανακούφιση των Βρυξελλών δεν θα διαρκούσε για πολύ. Οι δυσκολίες που εξακολουθεί να συναντά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προκειμένου να συγκροτήσει τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενδεικτικές. Κι αυτό γιατί, εκτός από τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της φιλοευρωπαϊκής συμμαχίας πρέπει να καθησυχάσει και τις ανησυχίες των «ήπιων» ακροδεξιών τύπου Μελόνι, η στήριξη των οποίων σε ορισμένες αποφάσεις θεωρείται σημαντική. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν για την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκειμένου να ανακόψει την επέλαση της ΛεΠέν προς την εξουσία αποδείχτηκε σωστή μια και η «Εθνική Συσπείρωση» αναδείχτηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Ωστόσο, η πρωτιά που κέρδισε το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» - το οποίο μόνο κατ’ όνομα θυμίζει το «Λαϊκό Μέτωπο» του Λεόν Μπλουμ το 1936 - και η αδυναμία σχηματισμού κυβερνητικής πλειοψηφίας, βάζει τη Γαλλία σε νέες περιπέτειες αφού η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα κυβερνήσει όσο της επιτρέψει η ανοχή της ΛεΠέν και του Μελανσόν. Τελικά, οι προεδρικές εκλογές του ‘27 θα είναι οι πιο κρίσιμες και καθοριστικές για το μέλλον της Γαλλίας και πιθανώς και της Ευρώπης.
Το γεγονός που προκάλεσε πραγματικό σεισμό και ταρακούνησε τα δημοκρατικά θεμέλια της Ευρώπης ήταν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών στα δύο ομόσπονδα κρατίδια, τη Θουριγγία και τη Σαξονία. Οι επιδόσεις του ξενοφοβικού AfD έθεσαν επί τάπητος τα προβλήματα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει τη Γερμανία οδηγώντας, όπως και στο παρελθόν, τους Γερμανούς πολίτες στην κάλπη της Ακροδεξιάς. Ο θάνατος που σκόρπισε ο τρομοκράτης στο Ζόλινγκεν δεν ήταν παρά η θρυαλλίδα για όσα ακολούθησαν. Τα μέτρα «ελέγχου και προστασίας των συνόρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς θέτουν σε άμεση αμφισβήτηση τόσο το νέο «Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» όσο και τη συνθήκη Σέγκεν που αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως κατάκτηση που σηματοδότησε εμφατικά την πορεία προς το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το «Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» του οποίου τώρα τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες-μέλη ζητούν την αναθεώρηση αποτέλεσε την μεγάλη επιτυχία με την οποία ολοκληρώθηκε η Ισπανική προεδρία το β´εξάμηνο του ´23. Για τη συμφωνία αυτή ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεζ ανέφερε πως είναι "μια θεμελιώδης συμφωνία που θα μας επιτρέψει κάτι πολύ σημαντικό: να βελτιώσουμε την διαχείριση των συνόρων μας και να διαχειριστούμε με πιο ανθρώπινο και συντονισμένο τρόπο τις μεταναστευτικές ροές". Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίστηκε ως "ιστορική "από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η πιθανή αναθεώρηση του συμφώνου θα αποτελέσει σοβαρή υπαναχώρηση της ΕΕ από τις διακηρυγμένες αρχές της.
Είναι χαρακτηριστική η έκφραση με την οποία ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν υποδέχθηκε τα νέα μέτρα συνοριακών ελέγχων που ανακοίνωσε η Γερμανική κυβέρνηση καθώς και την απόφασή της να επιστρέφει τους αιτούντες άσυλο μετανάστες στην ευρωπαϊκή χώρα προέλευσής τους: «Ακόμα και ο καγκελάριος ξύπνησε, καλώς ήρθατε στο κλαμπ». Ας σημειωθεί ότι ο Όρμπαν αποφάσισε να στέλνει στις Βρυξέλλες με λεωφορεία τους αιτούντες άσυλο στη χώρα του. Στην ίδια γραμμή και η Ολλανδική κυβέρνηση με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα του Βιλντερς ζήτησε εξαίρεση από το νέο σύμφωνο για το άσυλο. Είναι φανερό ότι η σπασμωδική αντίδραση του Όλαφ Σολτς απέναντι στον εκλογικό κατήφορο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αντίθετα, το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας όπως και τα «αδελφά» του κόμματα στην Ευρώπη θα εξαπολύσουν ακόμα σκληρότερη επίθεση ενάντια στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο»
Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος και Φαραντούρης αναμετρήθηκαν λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
Yπερασπίστηκε επίσης το μνημόνιο Τσίπρα
Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.