Πολιτικη & Οικονομια

Η ώρα του Moody's για τα ελληνικά ομόλογα - Απόψε η αξιολόγηση της οικονομίας

Είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα στο Βa1

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε αναμονή για την Moody's τα ελληνικά ομόλογα - Είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα στο Βa1

Mε το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή ετυμηγορία της Moody's κινήθηκε σήμερα η αγορά ομολόγων.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει σήμερα την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία.

Η ώρα του Moody’s για τα ελληνικά ομόλογα 

Υπενθυμίζεται ότι η Moody's είναι ο μοναδικός διεθνής οίκος αξιολόγησης ο οποίος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, μία βαθμίδα (στο Βa1) κάτω από την επενδυτική. Αντιθέτως οι DBRS, Fitch, S&P, Scope έχουν ήδη κατατάξει την ελληνική αγορά στην κατηγορία του investment grade.

Η τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, ανεβάζοντας τότε την πιστοληπτική της ικανότητα κατά δύο βαθμίδες.

Πάντως το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα διατηρείται με το περιθώριο τους έναντι των γερμανικών να παραμένει κάτω από το 1%.

Σήμερα στη δευτερογενή αγορά και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 113 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,13% έναντι 2,145% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,98%.

 Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Στο πρώτο και πιο ευνοϊκό, ο διεθνής οίκος θα δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται επί της ουσίας για διπλή αναβάθμιση, καθώς αυτή την στιγμή η Moody's αξιολογεί την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές.

Το δεύτερο σενάριο - επίσης θετικό - είναι ο οίκος να μην δώσει μεν την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα αλλά να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές.

Το τρίτο σενάριο -ούτε θετικό ούτε αρνητικό- είναι να διατηρήσει η Moody's σταθερή την αξιολόγησή της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Economistas