Πολιτικη & Οικονομια

Σπίτι μου 2: Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κύκλου του προγράμματος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπίτι μου 2: Ποια τα νέα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια - Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κύκλου του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» έρχεται σε λίγο καιρό με διευρυμένα κριτήρια, όπως εξήγησε σήμερα (13.9) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ που θα βοηθήσει ζευγάρι έως 50 ετών να έχουν τη δική τους στέγη.

Στο «Σπίτι μου 2» το ποσοστό επιδότησης επί του επιτοκίου είναι 50% για εργένηδες, ζευγάρια και όσους έχουν μέχρι και δύο παιδιά. Την ίδια ώρα, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου διαμορφώνεται στο 75%, κάτι που σημαίνει ότι αν το εμπορικό επιτόκιο είναι 4% για κάποιον που έχει μέχρι και δύο παιδιά, θα πέφτει στο 2%. Για κάποιον που έχει τρία ή περισσότερα παιδιά θα πέφτει στο 1%.

Σπίτι Μου 2: Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης, η διάρκεια του δανείου που μπορεί να δοθεί, κυμαίνεται από τα 3 μέχρι και τα 30 έτη. Η ηλικία του αγοραστή μπορεί να είναι από 25 έως 50 ετών. Μάλιστα, υπάρχει διεύρυνση του ηλικιακού κριτηρίου σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Τα ποσά του δανείου δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 190.000 ευρώ και το 90% του συμβολαίου.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σπίτι, αυτά έχουν διευρυνθεί σε σχέση με τον α' κύκλο. Μπορεί το συμβόλαιο να αφορά σε ακίνητο μέχρι 250.000 ευρώ, η επιφάνεια έως 150 τετραγωνικά και η κατασκευή να έχει γίνει μετά το 2007. Την ίδια ώρα υπάρχει διεύρυνση και των εισοδηματικών κριτηρίων ως εξής: 20.000 ευρώ για τον άγαμο, 28.000 ευρώ για έγγαμους με 4.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το όριο διαμορφώνεται στις 31.000 ευρώ και υπάρχει προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα, όπως και η Ευρώπη, βρίσκεται αντιμέτωπη με την «έλλειψη προσιτούς και επαρκούς πρόσβασης στη στέγη». Σε ό,τι αφορά το «Σπίτι Μου 1», έχει γίνει εκταμίευση 7.123 δανείων, προσθέτοντας ότι το 67% των δανείων έχει δοθεί σε άτομα που δηλώνουν εισόδημα από 12.000 έως 24.000 ευρώ.