Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: «Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας»

Δεν πάμε σε αυξήσεις στο νερό, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μητσοτάκης: Όσα είπε για τη λειψυδρία, το άνοιγμα των σχολείων, το μεταναστευτικό και το Λιμενικό 

Για το πρόβλημα της λειψυδρίας, το άνοιγμα των σχολείων αλλά και το μεταναστευτικό μίλησε σήμερα (12.09) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio.

Αναφορικά με τη λειψυδρία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν θα πάμε σε αυξήσεις στο νερό» και ξεκαθάρισε ότι «το νερό στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει φθηνό» αναφέροντας ότι «το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού».

«Η Αττική δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας. Τα νησιά έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει κεντρική στρατηγική. Μιλάμε πάντα για την ύδρευση όχι για την άρδευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά για την Αττική.

Συμμαχία με Βαρσοβία και Βιέννη για το μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση πως η απάντηση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν, στέλνοντας έτσι εκ νέου μήνυμα προς το Βερολίνο.

«Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «δεν πρέπει να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τότε που μας εμπιστεύτηκε ο λαός έχει ακολουθήσει δίκαιη και αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας. Η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Εβρο και ήταν το πρώτο βήμα σε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε όλη την Ε.Ε. ότι αν δεν μπορούμε να περιορίσουμε τον αριθμό που περνούν τα σύνορα δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Και από τότε η Ευρώπη προσαρμόστηκε στο ζήτημα αυτό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στο συνέχεια επεσήμανε:

«Αυτή η πολιτική είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι είσοδοι μεταναστών από τα σύνορα και να εξομαλυνθεί η εικόνα στα νησιά (…) Στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική καθώς η γειτονική χώρα έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, όπως είπε, το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. «Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι push backs», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση διόρισε 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα καίρια ζητήματα της Παιδείας, των σχολείων αλλά και στην πρόσφατη μεταρρύθμιση με τα κινητά τηλέφωνα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική χρονιά.

«Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών. Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα», σημείωσε.

«Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν. Ας αντιληφθούμε επί της αρχής ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα που δεν περιορίζεται μόνο στο τι γίνεται στο σχολείο. Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε: «διορίσαμε 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς για να αντικαταστήσουμε τους αναπληρωτές».