Πολιτικη & Οικονομια

Αλλαγές στο ΕΣΥ: Ποια τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται ατους νέους γιατρούς

Γεωργιάδης: Γίνεται προσπάθεια να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
ΕΣΥ: Οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και απογευματινά χειρουργεία © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

ΕΣΥ: Οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και απογευματινά χειρουργεία - Οι εξειδικεύσεις των μέτρων από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Τις αλλαγές στο ΕΣΥ, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ανέλυσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (11.9). Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. «Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για τις αλλαγές στο ΕΣΥ, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος - τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους - αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.

Το ίδιο θα ισχύσει - δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων - ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Γεωργιάδης: Για πολιτικούς σκοπούς η προσπάθεια να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε προσπάθεια απαξίωσης του Εθνικού συστήματος Υγείας. «Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας, να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», είπε ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους - 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ. Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θέλουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Σε ποιους νέους γιατρούς θα δοθεί μπόνους 30.000 ευρώ

Με τη σειρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενημέρωσε ότι έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αύξηση 10% στο προσωπικό του ΕΣΥ από το 2019

Από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι το προσωπικό του ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 10% από το 2019 σχεδόν σε όλους τους κλάδους. «Έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες προκηρύξεις και από το 2019, συνολικά έχουν γίνει 12.500 μόνιμες θέσεις. Ναι, οι απολαβές του ιατρικού προσωπικού είναι χαμηλές. Στην ενίσχυση του ΕΣΥ έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια με όλα τα μέτρα αλλά και με παρεμβάσεις ώστε να αυξηθούν οι απολαβές των γιατρών. Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%. Οι γιατροί που θα στελεχώσουν γραμμές σε άγονες περιοχές θα έχουν ετησίως πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως. Στις άγονες περιοχές έχουμε, άγονες Α όπως η Κως και άγονες Β. Στην πρώτη ήταν 100 ευρώ και στη δεύτερη 50 ευρώ. Αυτό γίνεται 300 ευρώ στις δύσκολες περιοχές και στις άλλες 150 ευρώ και στις δύσκολες περιοχές αυτή η αύξηση διπλασιάζεται και από τον Ιανουάριο θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών που θα φέρει νέα αύξηση».

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «από του χρόνου τα νοσοκομεία θα πληρώνονται βάσει του τι παράγουν», καθώς η χρηματοδότηση θα γίνεται βάσει πόσα χειρουργεία έχουν κάνει, πόσες νοσηλείες κτλ. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d43bn1b72bjl)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα και απάντησε συγκεκριμένα
Ο πρωθυπουργός πήρε το μήνυμα και απάντησε συγκεκριμένα

Γίνονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού στην κατεύθυνση της ορθής λογικής. Αρκεί να συνοδεύονται από σκληρό και «αιματηρό» έλεγχο για το κατά πόσο και πώς εφαρμόζονται. 

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.