Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 4 - 10 Σεπτεμβρίου

93 ετών έφυγε από τον μάταιο κόσμο μας ο ηθοποιός James Earl Jones. Η φωνή του σημάδεψε αρκετές γενιές.

Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νέα της εβδομάδας 4 - 10 Σεπτεμβρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς

163 σύντροφοι της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Προοδευτική Συμμαχία ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Δεν τους βγήκαν τα κουκιά» είχε προβλέψει μία ημέρα νωρίτερα ο Ευάγγελος Αντώναρος. Άμα δεν τους έβγαιναν, δεν θα έκαναν μομφή. Αριστεροί είναι, όχι ηλίθιοι.

123 σύντροφοι ψήφισαν κατά. Σύμφωνα με φωτογραφικό ντοκουμέντο, οι διοργανωτές της ψηφοφορίας είχαν φροντίσει να εξηγήσουν στους συντρόφους τι σημαίνει υπέρ και κατά. Οπότε τα λάθη αποκλείονται.

210 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Συ.Ριζ.Α. - Π.Σ. ψήφισαν διά ζώσης, ενώ 76 τηλεφωνικώς. Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που δεν θέλει την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, αλλά επιλέγει την τηλεφωνική εξυπηρέτηση. «Για μομφή, πατήστε το 1».

9 μέλη δεν ψήφισαν καν. Πιθανώς να μην είχαν μονάδες.


6 στελέχη έχουν ήδη εκφράσει αμέσως ή εμμέσως την πρόθεσή τους να ηγηθούν του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Kασσελάκη εποχή. Πρόκειται για τους: Πολάκη, Γκλέτσο, Φαραντούρη, Φάμελο, Δούρου και Νίκο Παππά (όχι τον μπασκετμπολίστα). Μαζί με τον Στέφανο (αν κατέβει), πιάνουν τον μαγικό αριθμό 7 και όπως έλεγαν και «στο βουνό»: the night is still young.

87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την πρόταση μομφής και κατέθεσαν 100 υπογραφές. Το πολιτικό ανάλογο της «τριμελής επιτροπής από πεντέξι άτομα».


250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Η συντήρηση βεβαίως των σχολικών κτιρίων είναι δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά προκειμένου να γλιτώσει την απαξία η κυβέρνηση προτιμά να υποκαταστήσει τους διάφορους βλαχοδήμαρχους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε.


1 ημέρα αποβολή είναι η πρώτη ποινή για χρήση κινητού τηλεφώνου στο σχολείο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Η απαγόρευση ισχύει από σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν έχουμε κατ’ ανάγκη την απαίτηση να έχουμε 100% συμμόρφωση από την πρώτη στιγμή», υπονομεύοντας προφανώς το μέτρο.

20% των γονέων, των καθηγητών και των μαθητών του Calvijn College στην Ολλανδία, που ερωτήθηκαν προ εξαετίας για την εφαρμογή ανάλογου μέτρου, ήταν σθεναρά αντίθετοι. Ήταν το πρώτο ίδρυμα στην Ε.Ε. που απαγόρευσε τα κινητά.

200 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία δοκιμάζουν την πλήρη απαγόρευση, ενώ τα γαλλόφωνα δημοτικά σχολεία στη Βαλλονία και στις Βρυξέλλες έχουν προχωρήσει επίσης σε απαγορεύσεις.

40% των μαθητών δήλωσε ότι η απαγόρευση της χρήσης κινητών τούς επέτρεψε να απολαύσουν καλύτερα τα διαλείμματά τους, ενώ το 37% ότι τους έλειπαν τα τηλέφωνα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία.

240 ειδοποιήσεις κάθε είδους από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δέχεται καθημερινά ένας έφηβος, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού οργανισμού Common Sense Media. 

4 -5 χιλιάδες ειδοποιήσεις ημερησίως είναι το μέγιστο που λαμβάνουν οι έφηβοι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο χρήστης πρόλαβε να δει περισσότερες από χίλιες ειδοποιήσεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ασχολούνταν με το κινητό όλη μέρα.


6,1% από τις δημόσιες δαπάνες της χώρας μας κατευθύνεται στην εκπαίδευση, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, ποσοστό που μας κατατάσσει υπερήφανα στην τελευταία θέση της σχετικής παγκόσμιας λίστας των χωρών που μετέχουν στον οργανισμό.

15% και άνω διαθέτουν για την εκπαίδευση στην Κόστα Ρίκα, στο Ισραήλ και στην Ελβετία.


26,7% λαμβάνει ο Χάρης Δούκας στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Interview με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

21,1% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ακολουθεί.

44,4% λαμβάνει ο Χάρης Δούκας σε αντίστοιχο ερώτημα για τον δεύτερο γύρο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω στο 33,5%.

32,8% λαμβάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πανελλαδική δημοσκόπηση του Creta TV και έπεται ο Χάρης Δούκας με 26,3%.


13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους, που γλίτωσε λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος της Ιρλανδίας, καλείται να καταβάλει η Apple καθώς έχασε τη σχετική δικαστική μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

383 δισ. δολάρια ήταν ο τζίρος της Apple το 2023.


800 δισ. ευρώ σε επενδύσεις χρειάζεται η Ευρώπη για να επιβιώσει, σύμφωνα με έκθεση του super Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συστήνει επίσης την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων, ώστε να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ.

500 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν τα επόμενα 15 χρόνια, ώστε να απαλλαγούν από τον άνθρακα οι τέσσερις πιο ρυπογόνοι κλάδοι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

100 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν κάθε χρόνο μεταξύ 2031 και 2050 για τη βελτίωση των μεταφορών στη γηραιά ήπειρο.


3% ήταν ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Αύγουστο, αυξημένος κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Και πάλι καλά να λέμε, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται από εκατομμύρια τουρίστες και ημεδαπούς με μαύρο χρήμα.

6,2% ήταν η μεγαλύτερη αύξηση πληθωρισμού στην Ελλάδα, η οποία παρατηρήθηκε στην ομάδα ένδυση και υπόδηση.

5,5% η αμέσως επόμενη μεγαλύτερη αύξηση, στην ομάδα στέγαση.


93 ετών έφυγε από τον μάταιο κόσμο μας ο ηθοποιός James Earl Jones. Δεν τον γνωρίζατε ίσως, αλλά σίγουρα η φωνή του σημάδεψε αρκετές γενιές. «You don’t know the power of the dark side! I must obey my master» είχε δηλώσει ο Darth Vader με τη φωνή του Jones.


Verba Volant

Δήµητρα Αλεξανδράκη

«Έχασα το πορτοφόλι και το σουτιέν µου στο Ηρώδειο».
Πρόκειται για µια δραµατική ιστορία που καταδεικνύει το αδιέξοδο της σύγχρονης γυναίκας. Γιατί; Οι άλλες που τα έκαιγαν καλύτερες ήταν;

Γιάννης Ραγκούσης

«Ο Κασσελάκης εξήγγειλε έναν πακτωλό ψεύτικων υποσχέσεων που θα οδηγούσε σε µνηµόνια τη χώρα».
Η στήλη εξαίρει τη συνέπεια του συντρόφου, όστις έλεγε ακριβώς τα ίδια και το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσε την εξουσία.

Άρης Σπηλιωτόπουλος

«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας πρόεδρος έγινε έκπτωτος από 160 άτοµα, όταν τον ψήφισαν τόσοι πολλοί».
Ξέρω, είναι δύσκολο, αλλά ονοµάζεται κοµµατική ιεραρχία. Για το αρχείο σας και µόνο να σηµειώσουµε ότι και οι αµφισβητίες εκλεγµένοι είναι.

Κυριάκος Βελόπουλος

«Αυτόν τον απατεώνα πιστέψατε και κάνατε το εµβόλιο; Αυτόν άκουσε ο #Μητσοτακης  και σας έβαλε µε το ζόρι να κάνετε κάτι στο σώµα σας!»
Ο δρυΐδης-πρόεδρος ξεµπροστιάζει Bill Gates και Μητσοτάκη µαζί. Άλλωστε το ποιόν του κυρίου Gates είναι γνωστό. Πριν γίνει πλούσιος, πωλούσε δήθεν αυθεντικές επιστολές του Steve Jobs και κηραλοιφές για την ποδάγρα. Τα συστήµατα που θέλουν να µειώσουν τον δρυΐδη-πρόεδρο, στέκονται στην ασήµαντη λεπτοµέρεια ότι το βίντεο-ντοκουµέντο που παρουσιάζει είναι fake. Πέφτω απ’ τα σύννεφα.

Απόστολος Γκλέτσος

«Αν βγει ο Πολάκης θα τον υπηρετήσω σαν πιστός κωπηλάτης».
Και εκεί, όπως θα τραβάει κουπί, µπορεί να ρίξει και καµιά πετονιά για να πιάσει κανένα ψάρι.

Δέσποινα Βανδή

«Έχει φέρει έναν άλλο αέρα επικοινωνίας, πιο αµερικάνικο. Καλογυµνασµένος άντρας, πάρα πολύ. Fit, τροµερός. Μπράβο».
Η πρώην αντίζηλος της Άννας Βίσση αποθεώνει τον Κασσελάκη, λίγες ηµέρες πριν τη µοµφή. Με τέτοιο κριτήριο, δεν γίνεσαι ούτε αντίζηλος της Ραλλίας Χρηστίδου.